Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 15:33

Μεσσηνιακό ντοκιμαντέρ στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ 

Γράφτηκε από την
Μεσσηνιακό ντοκιμαντέρ στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ 

Με …. Μεσσηνιακή πινελιά, το "Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης" του Μεσσήνιου Ιωάννη Γρηγορόπουλου αρχίζει σήμερα στην Καλαμάτα το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 30 του μήνα. Οι προβολές του θα γίνουν στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου, ενώ μέρος τους θα φιλοξενηθεί επίσης στο Γύθειο, τη Σπάρτη, το Αργος και την Αμαλιάδα.

Για τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ συνεργάστηκαν: η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας «Αγών», το Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους «Νεανικό Πλάνο» και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Visions du reel» της Νyon Ελβετίας.

Το αναλυτικό σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής, για την Καλαμάτα: 6 μ.μ. "Landfill harmonic – A symphony of the human spirit (Η ορχήστρα της ανακύκλωσης – Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος)", 84’, ΗΠΑ - Παραγουάη – Νορβηγία – Βραζιλία, σκηνοθεσία: Brad Allgood, Graham Townsley. 

Στις 8 μ.μ. τελετή έναρξης με το "Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης", 33’, παραγωγή: Ελλάδα, σκηνοθεσία: Ιωάννης Γρηγορόπουλος (από τη Μεσσήνη), Μιχάλης Αριστείδου. Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δημιουργήθηκε στην Τσεχία ένα πειραματικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, το "Theresienstadt". Σε αυτό συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Εβραίοι καλλιτέχνες με σκοπό, πέρα από τα καταναγκαστικά έργα, να παράγουν και “πολιτισμό” ώστε να χρησιμοποιηθεί για προπαγανδιστικούς σκοπούς από τους Ναζί. Ανάμεσα στους χιλιάδες καλλιτέχνες βρισκόταν και ο ήδη γνωστός μουσικοσυνθέτης Βίκτορ Ούλμαν. Οι 7 σονάτες για το πιάνο που έγραψε κατά την διάρκεια της φυλάκισής του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά μέσα στο "Theresienstadt" από τις πιανίστες Εντιθ Κράους και Αλις Χερτς Σόμερ. Το 2014, με αφορμή την ηχογράφηση αυτών των κομματιών από την πιανίστα Μαρία Γκαρθόν, η Αλις, η Εντιθ και πολλοί άλλοι μιλούν για τον Βίκτορ Ούλμαν σαν καλλιτέχνη, αλλά και σαν άνθρωπο. Μετά την προβολή, η Ισπανίδα πιανίστα Μαρία Γκαρθόν θα παρουσιάσει 5 σονάτες για πιάνο του Βίκτορ Ούλμαν.


NEWSLETTER