Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 13:08

"Ο ήχος του όπλου" στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
"Ο ήχος του όπλου" στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Ενα πολύ δυνατό κείμενο, το "Ο ήχος του όπλου" της Λούλας Αναγνωστάκη ανεβαίνει αυτή τη σεζόν στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Ενα δύσβατο έργο, το οποίο παρουσιάζεται στο κοινό της πόλης μετά από μία επιτυχημένη πορεία στην Αθήνα, όπου κέρδισε πολλές θετικές κριτικές. 

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Κάτια, μία γυναίκα φαινομενικά δυναμική, αλλά τσακισμένη εδώ και χρόνια από τις καταπιεσμένες της επιθυμίες και τα αδιέξοδα. Ο γιος της, ο Μιχάλης βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι για τον ίδιο, ενώ μέσα στην πίεση που υφίσταται, έχει να φιλοξενήσει και τη μητέρα του στην πόλη, αφού διανύουν μέρες εκλογικής αναμέτρησης. Η κοπέλα του, η Φανή αμφιταλαντεύεται στο αν θα κρατήσει ένα δικό της, "μοντέρνο" τρόπο ζωής ή αν θα συμβιβαστεί σε κάτι πιο συμβατικό, το οποίο δε μοιάζει πια και τόσο τρομακτικό. Η Μαρίκα, η φίλη της Κάτιας, με κάποιον τρόπο καταφέρνει πάντα όχι μόνο να πηγαίνει τις εξελίξεις παρακάτω, αλλά και να μετέχει σε αυτές, φανερά και μη. Ο Γιάννος, ο ανήλικος αδελφός της Φανής, είναι αυτός που θα βρεθεί σε κατάσταση μεγάλου στρες και έντασης, λόγω ενός όπλου που θα πέσει στα χέρια του - εντελώς καρμικά - όπως νομίζει ο ίδιος. Το όπλο αυτό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα προκαλέσει πολλές αναταραχές, στις σχέσεις των πρωταγωνιστών. Στο κάδρο διαφαίνεται όλη παθογένεια της αυστηρής, κλειστής Ελληνικής, παραδοσιακής οικογένειας. Οι ήρωες θα παλέψουν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους είναι όμως αρκετό; Η' είναι ήδη πολύ αργά; 

Οι ηθοποιοί κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια, ειδικά στο πρώτο μέρος, το βράδυ της επίσημης πρεμιέρας (Σάββατο), αφού απ' έξω ακουγόταν πολύ δυνατά η μουσική από την έναρξη του 5ου Καλαματιανού Καρναβαλιού. Κάποιες μικρές αστοχίες επίσης, ίσως είναι θέμα προσαρμογής της παράστασης, στο νέο της χώρο. Οι ηθοποιοί αντεπεξήλθαν πολύ καλά στους απαιτητικούς ρόλους τους, τόσο στις στιγμές της έντασης, όσο και στις πιο ήπιες φάσεις. Η Μίνα Χειμώνα, μία ηθοποιός που κερδίζει, υποτάσσει τη σκηνή με την παρουσία της. Παρόλα αυτά μετρημένη και καθόλου υπερβολική, αφού ο χαρακτήρας της είναι μιας φοβισμένης, ταπεινής γυναίκας. 

Η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Νάκου και πρωταγωνιστεί η Μίνα Χειμώνα. Το έργο είναι μία συμπαραγωγή του θεατρικού οργανισμού "Altera pars" και της "Φάρις", του Δήμου Καλαμάτας. 

Τα σκηνικά είναι της "Altera pars", οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση, τα κοστούμια της Δέσποινας Χειμώνα, όπως και η επιμέλεια σκηνικού και την κινησιολογία έκανε η Ελβίρα Μπαρτζώκα. Βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Αγγελική Κοντού. Παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί: Λιάνα Παρούση, Εφη Κιούκη, Πάνος Νάτσης, Τάσος Περάκης. Φωτογραφίες έβγαλαν οι: Κώστας Αβραμηλάς, Κώστας Δελχάς, Τζίνα Σταύρου. 

Το έργο παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.15 μ.μ. και Κυριακή 6.15 μ.μ. Για κρατήσεις: 27210 82616, 6983-581023. Εισιτήρια: 10 ευρώ και 8 το ανέργων.

Γ.Σαρ. 


NEWSLETTER