Σάββατο, 04 Μαρτίου 2017 08:32

«Η δική μας Μαρία Κάλλας» σε Νέα Υόρκη, Καλαμάτα και Αθήνα 

Γράφτηκε από την

Δέκα χρόνια κλείνει ο Σύλλογος Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας” φέτος, που συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατο της μεγάλης Μεσσήνιας ντίβας.

Με αφορμή το Ετος Μαρίας Κάλλας, όπως έχει οριστεί το 2017 από το υπουργείο Πολιτισμού, η χρονιά θα είναι γεμάτη από εκδηλώσεις και δραστηριότητες, οι οποίες σκοπό έχουν να φωτίσουν τη ζωή και το έργο της σοπράνο, που έγραψε τη δική της ιστορία στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. 

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο "Rex" ο γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Παναγιώτης Μπαζίγος έδωσε νέα στοιχεία σχετικά με το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ "Η δική μας Μαρία Κάλλας" του Χαράλαμπου Τσόκα. Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής: 

Νέα Υόρκη 19 Μαρτίου 2017. Ακολουθούν προβολές σε Σικάγο, Βοστώνη, Μόντρεαλ, Τορόντο κι άλλες πόλεις της Αμερικής, καθώς επίσης στην Ευρώπη, τη Ρωσία, την Αυστραλία. Σε κάθε ήπειρο θα γίνεται κι από μία περιοδεία. 

Αλλες προγραμματισμένες προβολές είναι: Στην Καλαμάτα 22 Απριλίου, στην Αθήνα 23 Απριλίου στον κινηματογράφο "Odeon Οpera" στις 11.30 π.μ., και στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες 10 Οκτωβρίου. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Εγινε πάντως γνωστό πως στην προβολή της Καλαμάτας θα υπάρχει και ένα βιβλίο το οποίο περιέχει σχόλια των εθελοντών και φωτογραφίες. Αυτό θα δοθεί δωρεάν στην πρώτη έκδοσή του.

Ο Π. Μπαζίγος μιλώντας στα ΜΜΕ τόνισε πως αρχικά η ταινία της Μαρίας Κάλλας "ανήκε" στους 200 εθελοντές που εργάστηκαν για αυτήν. Στη συνέχεια όμως ο Μπάμπης Τσόκας, ο Γιώργος Ηλιόπουλος και ο σύλλογος γενικότερα έβρισκαν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, καλλιτέχνες, επαγγελματίες από διάφορους κλάδους, οι οποίοι συστρατεύτηκαν στην προσπάθεια. Οι εθελοντές από 200 έγιναν 250 και στη συνέχεια 300. «Ετσι τώρα η ταινία "ανήκει" σε εκείνους, αλλά και σε όλους τους Ελληνες, σε όποιον δει το φιλμ, σε όποιον γνωρίσει την Κάλλας ως προσωπικότητα. Η ταινία αυτή δίνει ένα μήνυμα για το πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, ακόμα και μέσα στην κρίση. Η Μαρία Κάλλας ήταν Ελληνίδα. Προσπαθούν κι άλλες χώρες να την οικειοποιηθούν. Δεν τη "χαρίζουμε" σε κανέναν. Ηταν Ελληνίδα και Μεσσήνια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αφορμή για την ταινία, η αρχική ιδέα, γεννήθηκε όταν το ΔΣ της Αμφικτιονίας παρακολούθησε σε συναυλία τη διάσημη Μεσσήνια (από του Κυνηγού Πυλίας) Maria Boutas-Bakalis να ερμηνεύει άριες της Κάλλας. Αμέσως μετά, στην οργάνωση κομβικό ρόλο είχε ο Θανάσης Ψαρούλης από τη Σουηδία. 

Το έργο είναι 95' και αποτελεί ένα ψυχογράφημα της ντίβας, μία πραγματική απεικόνιση της ζωής της, μέχρι το τέλος. 

Ο κ. Μπαζίγος μίλησε επίσης για την ανάγκη δημιουργίας ενός Μουσείου Μαρίας Κάλλας και στην Καλαμάτα. Απηύθυνε έτσι κάλεσμα σε φορείς, ιδιώτες και καλλιτέχνες για την υλοποίηση του μουσείου στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΜΣΚ Γιώργος Ηλιόπουλος μίλησε για το πρόγραμμα των επόμενων εκδηλώσεων: 

• Αύριο Κυριακή 5 Μαρτίου στις 9.30 μ.μ. θα δοθεί κοκτέιλ πάρτι με μουσική στο "Κύτταρο", όπου ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει το κοκτέιλ "Μαρία Κάλλας" από τον μπάρμαν Νίκο Νικολακέα και να ακούσει μουσική από τη νεότερη γενιά "μουσικόπαιδων": τον Ηλία Κολλινιάτη και τη Σοφία Γιαννοπούλου σε έντεχνες, ροκ και τζαζ διασκευές. Εκεί ο κόσμος μπορεί να γνωρίσει το έργο του Συλλόγου και να αγοράσει αναμνηστικά, τα οποία ενισχύουν τους σκοπούς του.

• Την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Μαρτίου στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας με ελεύθερη είσοδο θα γίνει το "Piano Plus Festival". Το διοργανώνει η ομώνυμη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2008 με σκοπό τον προγραμματισμό, την οργάνωση και τη διαχείριση πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων οι οποίες θα αποτελούν το ετήσιο φεστιβάλ “Piano Plus Festival”. Οι συναυλίες που θα διοργανωθούν στην Καλαμάτα είναι ένα ρεσιτάλ πιάνου με τον διεθνούς φήμης πιανίστα και καθηγητή Λάμπη Βασιλειάδη και ένα ρεσιτάλ με το εναλλασσόμενο σχήμα "Πιανίστες του Ιονίου", το οποίο αποτελείται από τελειόφοιτους, μεταπτυχιακούς και μεταδιδακτορικούς φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στην κατεύθυνση της εκτέλεσης πιάνου. Οι εκδηλώσεις γίνονται με τη συνεργασία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και είναι ανοιχτές προς όλους.

Στη χθεσινή συνέντευξη υπήρχε και ένα καινούριο μπάνερ του Συλλόγου, με το λογότυπο του Ετους Μαρίας Κάλλας. Το μπάνερ σχεδιάστηκε για λογαριασμό του Συλλόγου Αποφοίτων από τον Καλαματιανό σκιτσογράφο Βασίλη Ηλιόπουλο. Είναι ένα σχέδιο που έγινε αποκλειστικά στο χέρι. Ο καλλιτέχνης είναι σκιτσογράφος, απόφοιτος της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του Σπύρου Ορνεράκη. Εχει λάβει μέρος και διακριθεί σε πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς σκίτσου. Εχει παρουσιάσει και συμμετάσχει σε διάφορες εικαστικές εκθέσεις σε Καλαμάτα, Αθήνα και εξωτερικό. Σκίτσα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες και σάιτ τόσο ελληνικά όσο και του εξωτερικού.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους θα κυκλοφορούν αποκλειστικά στο βιβλιοπωλείο "Βookmark – Lykourgos" (Πεζόδρομος Αντωνοπούλου 12) τα προϊόντα του Συλλόγου Αποφοίτων, με σκοπό την ενίσχυση των δράσεων για το Ετος Μαρίας Κάλλας (κούπες, καρφίτσες και τσάντες υφασμάτινες).

Γ.Σαρ.