Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 10:22

Μανιατάκειο Ίδρυμα: Υπό έκδοση το νέο βιβλίο του A. Nanetti για Κορώνη - Μεθώνη στην Ενετοκρατία

Γράφτηκε από την
Μανιατάκειο Ίδρυμα: Υπό έκδοση το νέο βιβλίο του A. Nanetti για Κορώνη - Μεθώνη στην Ενετοκρατία

 

Σε τροχιά έκδοσης βρίσκεται το βιβλίο του καθηγητή Andrea Nanetti με τίτλο «Στις απαρχές του Κράτους της Θάλασσας της Βενετίας. Κορώνη και Μεθώνη 1204-1209: Από περιφερειακά βυζαντινά λιμάνια σε βενετικές βάσεις στρατηγικής σημασίας / At the origins of the Venetian Sea State. Coron and Modon 1204-1209: from peripheral Byzantine ports to strategic Venetian basis». Το αμέσως επόμενο διάστημα μάλιστα, θα ανακοινωθεί η εκδήλωση παρουσίασής του.

Tο βιβλίο έχει ολοκληρωθεί, ως το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μανιατάκειου Ιδρύματος με τον Andrea Nanetti και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Αναφέρεται στο ιστορικό γεγονός της υπογραφής της Συνθήκης Σαπιέντζας (1209) μεταξύ της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, η οποία ρύθμιζε το καθεστώς στην Πελοπόννησο, μετά την λατινική κατάκτηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους ιππότες της Δ΄ Σταυροφορίας.

Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ Βιλλεαρδουίνου και Ραφαήλ Γκένο στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων, στο νησί Σαπιέντζα απέναντι από τη Μεθώνη. Σύμφωνα με τη συνθήκη, η Βενετία έπαιρνε τα λιμάνια της Μεθώνης και της Κορώνης μετά των εξαρτημένων περιοχών τους, καθώς και του Ναυαρίνου με την περιοχή που το περιελάμβανε μέχρι την Ασίνη. Επίσης οι Ενετοί μπορούσαν να εμπορεύονται ελεύθερα σε όλα τα λιμάνια της Πελοποννήσου. Ο Βιλλεαρδουίνος έδωσε όρκο πίστης στην Βενετία και κάθε χρόνο έπρεπε να στέλνει στους Ενετούς τρία μεταξωτά χρυσοκέντητα παραπετάσματα. Η Συνθήκη της Σαπιέντζας υπήρξε το εργαλείο με το οποίο αποτυπώθηκε ξεκάθαρα η πολιτική των Ενετών κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Το βιβλίο αποτελεί προϊόν έρευνας στο Κρατικό Αρχείο της Βενετίας. Η μελέτη αναδεικνύει τον θεμελιώδη ρόλο της Κορώνης και της Μεθώνης ως «οφθαλμών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας» και σημείων στρατηγικής σημασίας επάνω στους θαλάσσιους δρόμους που οδηγούσαν το βενετικό στοιχείο από τη λιμνοθάλασσα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Μανιατάκειον Ιδρυμα έχει ήδη εξασφαλίσει την παραχώρηση για την αναπαραγωγή αρχειακού υλικού από τα Κρατικό Αρχείο της Βενετίας, καθώς επίσης την παραχώρηση από τον ιταλικό εκδοτικό οίκο των δικαιωμάτων, για την έκδοση του βιβλίου στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Το συγγραφικό και ερευνητικό έργο του φιλέλληνα καθηγητή Nanetti είναι πλούσιο και η μακροχρόνια προσφορά του πολυδιάστατη, καθώς εκτείνεται πέρα από την έρευνα, σε θέματα ανάδειξης και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας. Το Μανιατάκειο Ιδρυμα έχει στηρίξει, επίσης, τις προηγούμενες εκδόσεις του καθηγητή, με τίτλο: “Documenta Veneta Coroni & Methoni Rogata: Euristica e critica documentaria per gli oculi capitales Communis Veneciarum (secoli XIV e XV) – Εγγραφα Κορώνης Και Μεθώνης: Αναζήτηση και κριτική εγγράφων των δύο κύριων οφθαλμών του Κοινού της Βενετίας (ΙΔ’ και ΙΕ’ αι.)” και “Atlante della Messenia Veneziana – Atlas of Venetian Messenia – Ατλας της Ενετικής Μεσσηνίας (1207-1500 & 1685-1715)”.


NEWSLETTER