Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 17:56

Μεσσήνη: Τον Πέτρο Θέμελη τίμησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Μεσσήνη: Τον Πέτρο Θέμελη τίμησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Τον καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη, διευθυντή των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, τίμησε με το μετάλλιο Α' τάξης του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Η εκδήλωση έγινε σήμερα το μεσημέρι, σε εκδήλωση στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

“Μέσα από την φιλότιμη εργασία σας αναδείξατε διαχρονικά μία περιοχή και την κάνατε γνωστή παγκοσμίως. Σας αξίζει έπαινος και κάθε τιμή” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος, εξαίροντας το έργο και την εν γένει προσφορά του τιμώμενου, στην επιστήμη και τον πολιτισμό, Παράλληλα αναφέρθηκε στο “πολυδιάστατο και πλούσιο έργο που ο Πέτρος Θέμελης έχει επιτελέσει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας”.

Ο κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο για “κατάθεση ζωής” του καθηγητή μέσα από το έργο του, σημειώνοντας ότι κύρια χαρακτηριστικά του Π. Θέμελη αποτελούν “η αυταπάρνηση, το φρόνημα αποστολής και το ασκητικό ήθος” - για να υπογραμμίσει με νόημα: “Στις ημέρες μας, η κοινωνία μας χρειάζεται ζωντανά παραδείγματα προσφοράς και ανιδιοτέλειας. Κάποιους που να αναστήσουν το όραμα μιας πατρίδας που τιμά και σέβεται τον εαυτό της, που αξιοποιεί μέσα στον σύγχρονο κόσμο την παράδοσή της με αγάπη για τη γνώση, για τη συνεργασία των ανθρώπων, με σεβασμό στον ανθρώπινο μόχθο, για όσους αφιέρωσαν τη ζωή τους σε ευγενείς σκοπούς, για τις αξίες που αποτελούν τις βάσεις του πολιτισμού μας. Σεις γίνεστε ένα από αυτά τα πρότυπα που ζητούμε, και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό”.

 

"ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ”

Εξαιρετικά συγκινημένος ο Πέτρος Θέμελης ευχαρίστησε για την τιμή προς το πρόσωπό του από την Εκκλησία της Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι “το παρελθόν δεν πεθαίνει, αλλά επιδρά μέσω των γενεών, αποτελώντας δύναμη πολιτισμού”. Τόνισε παράλληλα ότι “το μέλλον της πολιτιστικής μας κληρονομιάς εξαρτάται από τη συνεργασία των επιστημόνων με τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από την αυτοδιοίκηση, τους φορείς, τα σωματεία”.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι δυσκολίες που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια “μας προσγείωσαν και ανέδειξαν ως ύψιστα αγαθά τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, την εντιμότητα, την ανθρώπινη συμπεριφορά σε καθημερινή βάση” - για να καταλήξει υπογραμμίζοντας ότι “πρέπει να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική βασισμένη στους άξονες της παιδείας, της θρησκείας και της πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Χαιρετίζοντας νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε “ευτύχημα” την παρουσία του Πέτρου Θέμελη στη Μεσσηνία, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια έγινε δυνατό η πολιτεία να συνδράμει το έργο που αυτός επιτελεί στην Αρχαία Μεσσήνη: “μια προσπάθεια πολλών, αλλά και ενός” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υπουργός. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου -με την ιδιότητα του αρχαιολόγου, στα μέσα του προηγούμενου αιώνα- στις ανασκαφές που έγιναν στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο.

 

“ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΤΙ ΑΝΩΤΕΡΟ”

Είχε προηγηθεί ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος δήλωσε, αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο ότι “δεν έχω να περιμένω κάτι άλλο ανώτερο στην αυτοδιοικητική μου πορεία από την σημερινή παρουσία σας”. Παράλληλα εξήρε το έργο που επί δεκαετίες επιτελεί στην Αρχαία Μεσσήνη ο Πέτρος Θέμελης.

Για την επιστημονική διαδρομή του τιμώμενου μίλησε, στη συνέχεια, ο καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς, πρόεδρος στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης, εξ άλλου, ο Νίκος Ξανθούλης, καλλιτεχνικός σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, απέδωσε -συνοδεύοντάς τους με αρχαία λύρα- δύο ύμνους: έναν από την αρχαιότητα και έναν από την πρωτοχριστιανική εποχή.

Παρόντες χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Μεσσήνης ήταν, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, οι αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλειφέρη και Ντίνα Νικολάκου, ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κώστας Κωστόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι πρώην δήμαρχοι Μεσσήνης Χρίστος Χριστόπουλος, Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης, Ανδρούσας Μένης Παπαδόπουλος και Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη, υπεύθυνη των ανασκαφών στην Αρχαία Θουρία και πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Θουρίας και ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, ενώ παρακολούθησαν και μαθητές σχολείων της Μεσσήνης.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER