Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019 10:31

Λειτουργεί ξανά το πωλητήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Δύο Κόρες κοιτάζουν προς το παράθυρο καλώντας τον περαστικό να διαβεί την πόρτα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας και να τις συναντήσει στην καρδιά του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας, στον προθάλαμο του μουσείου.

Εκεί όπου μετά από πολλά χρόνια το πωλητήριο λειτουργεί ξανά με εξαιρετικά αντίγραφα αρχαίων έργων τέχνης, χρηστικά αντικείμενα εμπνευσμένα από την αρχαιότητα, οικονομικά αναμνηστικά, παιδικά παζλ και βιβλία.

Η έκθεση σύγχρονης κεραμικής "Χώμα & Νερό" με έργα του κεραμίστα Ηλία Χριστόπουλου προσθέτει τη δική της πινελιά στον ανανεωμένο χώρο που έστησε η Μιμίκα Γιαννοπούλου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ). Ο Τάσος Παπαδόγγονας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας έχει αναλάβει τη γραφιστική σχεδίαση των προωθητικών εντύπων και του μπάνερ που θα τοποθετηθεί στην πρόσοψη του μουσείου.

ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Βέβαια τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη και το πωλητήριο να λειτουργήσει ξανά από την Κυριακή 21 Απριλίου χωρίς την πολύτιμη συνεργασία με το ΤΑΠΑ της διευθύντριας της ΕΦΑ Μεσσηνίας Ευαγγελίας Μηλίτση και των αρχαιολόγων της υπηρεσίας Μαίρης Τσουλάκου, Κατερίνας Τζαμουράνη και Δημοσθένη Κοσμόπουλου, αλλά και την έμπρακτη στήριξη των φυλάκων του μουσείου, αρχιφύλακα Νίκου Αντωνόπουλου και της Ευαγγελίας Ανδρεάκου. Η Ευ. Μηλίτση μιλώντας στην "Ε" είπε άλλωστε ότι και για τους ίδιους είναι πάρα πολύ ευχάριστο που ενεργοποιήθηκε ξανά το πωλητήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, γιατί πέραν του ότι συχνά εισέπρατταν τη δυσαρέσκεια των επισκεπτών, η ΕΦΑ προωθεί πάντα δράσεις που σκοπεύουν στην ώσμωση των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων με τη σύγχρονη ζωή. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο "φυσικά είναι και το να παρέχουμε υπηρεσίες τέτοιου τύπου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία", λέει η ίδια.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΑΠΑ

Η οργάνωση και η διάθεση των αντικειμένων στα πωλητήρια είναι αρμοδιότητα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ), δεν είναι των κατά τόπους Εφορειών Αρχαιοτήτων. Υπήρξε λοιπόν μια περίοδος που "παρέμειναν κλειστά για λόγους νομικούς, σε σχέση με τις αρμοδιότητες των φυλάκων -κι εκεί μπήκαν πράγματα που εμείς δεν μπορούσαμε να καθορίσουμε και να ελέγξουμε", λέει η κ. Μηλίτση εξηγώντας γιατί έμεινε για πολλά χρόνια κλειστό το πωλητήριο. Ομως, "τώρα στο Δ.Σ. του ΤΑΠΑ υπήρξε ένας αέρας ανανέωσης και μια προσπάθεια που γίνεται συνολικά σε πολλά πωλητήρια της Ελλάδας. Μέσα σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η επανεκκίνηση του πωλητηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας", αναφέρει και προσθέτει: "Η Μιμίκα Γιαννοπούλου που είναι στο Δ.Σ. του ΤΑΠΑ φρόντισε ώστε να γίνει αυτή η αναδιοργάνωση και έτσι είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε το πωλητήριο σε λειτουργία ήδη από την προηγούμενη Κυριακή (σ.σ. Κυριακή 21 Απριλίου)".

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

Το πωλητήριο είναι ανοιχτό τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου (8 π.μ. – 8 μ.μ.) και λειτουργεί ανεξάρτητα, οπότε δεν υποχρεούται κάποιος να επισκεφθεί τη μόνιμη έκθεση ή να βγάλει εισιτήριο. Εχει προς πώληση "τα συνήθη αντικείμενα, που υπήρχαν και πριν στο πωλητήριο και αυτό είναι το μειονεκτικό στοιχείο", λέει η διευθύντρια της ΕΦΑ. Και εξηγεί ότι το μειονέκτημα είναι πως "έχουμε προς πώληση αντικείμενα που προέρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων που προέρχονται από τις Κυκλάδες, τις Ταναγραίες Κόρες, το δίσκο της Φαιστού, δεν έχουμε δηλαδή αντίγραφα από ευρήματα της Μεσσηνίας". Βέβαια, "γίνεται μια προσπάθεια στο ΤΑΠΑ τα τελευταία χρόνια ώστε κάθε υπηρεσία να έχει προς πώληση αντίγραφα από τα ευρήματα της περιοχής. Πιστεύω ότι θα προχωρήσει κάποια στιγμή αυτό", σημειώνει. Πάντως, το πωλητήριο με τη σημερινή μορφή του "είναι ανανεωμένο σε σχέση με ενθύμια και αναμνηστικά κοινής χρήσης, τα οποία έχουν μια γραφιστική αντιμετώπιση των ευρημάτων και της θεματολογίας της αρχαιότητας και απευθύνονται και σε μικρούς και σε μεγάλους". Επίσης, υπάρχει και "ένας χώρος που έχει και βιβλία προς πώληση για την περιοχή της Μεσσηνίας, καθώς και για μνημεία από όμορες περιοχές", αναφέρει η διευθύντρια της ΕΦΑ.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

Το πρωτοποριακό και το καινούργιο είναι ότι τώρα μέσα στο πωλητήριο του μουσείου λειτουργεί και μια περιοδική έκθεση σύγχρονης κεραμικής του Ηλία Χριστόπουλου, που θα διαρκέσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Ο Ηλίας Χριστόπουλος είναι "ένας Μεσσήνιος κεραμίστας με σημαντικό έργο στο βιογραφικό του και πολύ ενεργός καλλιτέχνης, τον οποίο επιλέξαμε για να ενσωματωθούν έργα του σε αυτή τη νέα εποχή και τη νέα αντίληψη στα πωλητήρια", αναφέρει. Προσθέτει ακόμη πως "προσπαθούμε και είμαστε σε συνεννόηση και συνεργασία με το ΤΑΠΑ ώστε να δούμε έναν τρόπο να λειτουργήσει και το πωλητήριο στην Αρχαία Μεσσήνη". Κάτι που όπως λέει "είναι θέμα χώρου και οργάνωσης, ελπίζουμε όμως ότι θα έχουμε μια εξέλιξη και σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί είναι ένας προορισμός με αυξημένη προσέλευση επισκεπτών", λέει καταλήγοντας η Ευαγγελία Μηλίτση.

(Φωτογραφίες: Δημοσθένης Κοσμόπουλος)