Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 13:35

Ενας απολογισμός των εκδηλώσεων στο Σαϊνοπούλειο

Γράφτηκε από την
Ενας απολογισμός των εκδηλώσεων στο Σαϊνοπούλειο

Τώρα που τελείωσαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, καλό θα ήταν να θυμηθούμε ωραίες στιγμές από τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού του Σαϊνοπουλείου Αμφιθεάτρου.
«Φέτος για πρώτη φορά δεν είχαμε κοντά μας τον αείμνηστο Πρόεδρο, δημιουργό και οραματιστή αυτού του χώρου Γεώργιο Σαϊνόπουλο, που όμως θα εξακολουθεί να ζει μέσα από το μεγάλο του έργο. Ένα λευκό τριαντάφυλλο στην κενή του θέση πλάι στη θέση της συζύγου του Χρυσαυγής, θα μας θυμίζει πάντα την παρουσία του». Με τα λόγια αυτά προλόγισε τη βραδιά ο Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος Δημήτρης Αθανασόπουλος πριν την έναρξη της παράστασης «Οιδίπους Τύραννος». Στη συνέχεια με απέριττο τρόπο τιμήθηκε η μνήμη του, όπου ο Δήμαρχος Σπαρτιατών Χρήστος Πατσιλίβας με απλά αλλά μεστά λόγια    αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητα του εκλιπόντος μεγάλου ευεργέτη. Αμέσως μετά κάλεσε το κοινό να εγερθεί και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα και οι συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ, σεβόμενοι την παρούσα οικονομική συγκυρία και θέλοντας να ενθαρρύνουν το κοινό να συνεχίσει τη δυναμική του παρουσία χωρίς να στερηθεί το αγαθό του πολιτισμού, ενέταξαν στο πρόγραμμα εξαιρετικά επιλεγμένες παραστάσεις, που πρόσφεραν ανάσες δροσιάς και μοναδικές στιγμές ευφορίας αλλά και ανάτασης με ακόμα πιο προσιτό-ειδικά φέτος- εισιτήριο.

30 Ιουνίου: «Ομήρου Οδύσσεια»

Την αυλαία του Φεστιβάλ άνοιξε η μοναδική Κάρμεν Ρουγγέρη με το έργο «Ομήρου Οδύσσεια-Το παραμύθι των παραμυθιών».Η αγαπημένη των παιδιών διασκεύασε και σκηνοθέτησε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα όλων των εποχών. Οι περιπλανήσεις του Οδυσσέα ζωντάνεψαν πάνω στη σκηνή σε μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών με πλούσια σκηνικά και κοστούμια και εξαιρετική μουσική αντιπροσωπευτική του κάθε τόπου που περνούσε ο Οδυσσέας, συναρπάζοντας μικρούς και μεγάλους.
Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σπαρτιατών.

21 Ιουλίου: «Οιδίπους Τύραννος»

Ενα από τα συνταρακτικότερα έργα του τραγικού λόγου παρουσιάστηκε από το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου σε σκηνοθεσία του καταξιωμένου Σ. Ευαγγελάτου και  μετάφραση του Κ.Χ.Μύρη, που απέδιδε πιστά το λόγο του Σοφοκλή. Η απουσία ανούσιων καινοτομιών ικανοποίησε μέσα από μία επιμελημένη λιτότητα. Τα σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Πάτσα είχαν ιδιαίτερη σημειολογία, ενώ ξένισε η μουσική του Γιάννη Αναστόπουλου, που θύμιζε λυρικό θέατρο. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης  απέσπασε θετικές κριτικές εν γένει, ενώ αρκετά καλή- χωρίς όμως να συγκλονίσει- ήταν και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Στη σκηνή ξεχώρισαν και κάποιοι δεύτεροι ρόλοι, όπως ο Μάνος Βακούσης στο ρόλο του μάντη Τειρεσία.
Μια αξιοπρεπής τελικά παράσταση που χειροκροτήθηκε από τους θεατές, οι οποίοι αναγνωρίζουν πάντοτε  κάθε αξιόλογη προσπάθεια.
30 Ιουλίου: Συναυλία «Από το Βασίλη Τσιτσάνη στο Μίκη Θεοδωράκη»

«Mε ένα ξεχωριστό, όσο και πρωτότυπο, τρόπο, γιόρτασε το Σαϊνοπούλειο τη συμπλήρωση 85 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη.  Στις 30 Ιουλίου, την επαύριο της γενεθλίου ημέρας του οικουμενικού Έλληνα συνθέτη και τραγουδοποιού, παρουσιάστηκες στο Αμφιθέατρο μια εξαιρετική συναυλία με τίτλο Από τον Τσιτσάνη στον Θεοδωράκη. Δεκαεννέα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη συμπορεύτηκαν με δεκαεννέα του Μίκη Θεοδωράκη, τεκμηριώνοντας τη συνέχεια του ελληνικού αστικού λαϊκού τραγουδιού. Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει δηλώσει άλλωστε επανειλημμένα «μαθητής» του Βασίλη Τσιτσάνη. Την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Σαϊνοπούλειο, είχε αναλάβει η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης συνεπικουρούμενη από τέσσερις θαυμάσιους τραγουδιστές: Τη Νένα Βενετσάνου, την Καλλιόπη Βέττα, τον Δημήτρη Μπάση και τον Δώρο Δημοσθένους. Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εκφράσει την επιθυμία να παρευρίσκεται στη γιορταστική βραδιά. Λόγοι, όμως, ανεξάρτητοι από τη θέλησή του τον εμπόδισαν να είναι παρών. Αντ’ αυτού έστειλε, πάντως, ένα συγκινητικό μήνυμα το οποίο διαβάστηκε πριν από την έναρξη της συναυλίας, κάνοντας έτσι και με αυτό τον τρόπο αισθητή την «παρουσία» του. Η ευφάνταστη διαμόρφωση του προγράμματος κράτησε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον των ακροατών έως το τέλος, παρά τη σχεδόν τρίωρη διάρκεια της συναυλίας. Συχνότατα το πολυπληθές ακροατήριο ένωνε τις φωνές του με εκείνες των τραγουδιστών, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του, για την ανεκτίμητη προσφορά των δυο δημιουργών.» 
Γιώργος Β. Μονεμβασίτης
Τη βραδιά προλόγισε ο κριτικός και ιστορικός της μουσικής Γιώργος  Β. Μονεμβασίτης, που διάβασε και το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη.

11 Αυγούστου: «Ο Νότης Μαυρουδής συναντά το Μάνο Χατζιδάκι»

Ο ιδιαίτερα αγαπητός και σημαντικός συνθέτης και κιθαρίστας  Νότης Μαυρουδής, μαζί με την αγαπημένη Λάκαινα ερμηνεύτρια Αναστασία Μουτσάτσου, δημιούργησαν μια μοναδική παράσταση – αφιέρωμα στη διαδρομή του Μάνου Χατζιδάκι και τη μουσική συνάντησή του με το Νότη Μαυρουδή. Ο ειδυλλιακός χώρος του Νερόμυλου μέσα στο Σαϊνοπούλειο Άλσος άνοιξε την αγκαλιά του στους 600 περίπου θεατές, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των διοργανωτών στο θέμα της προσέλευσης. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η μεγάλη προσέλευση θεατών από όμορους νομούς. Στη μουσική αυτή παράσταση, που πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σπαρτιατών, ακούστηκαν αγαπημένα τραγούδια του μεγάλου μας Μάνου, αλλά και τα γνωστότερα τραγούδια του Νότη Μαυρουδή,  μαζί με τον εξαιρετικό σολίστα Παναγιώτη Μάργαρη στην κιθάρα  και το δεξιοτέχνη Μάνο Αβαράκη στις φλογέρες, που κυριολεκτικά κέρδισε τις εντυπώσεις με τα σόλα του στη φυσαρμόνικα.
Προλόγισε ο πρώην Δήμαρχος Σπαρτιατών Δημοσθένης Ματάλας, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο του δημιουργού και αειμνήστου Προέδρου Γεωργίου Σαϊνόπουλου, αλλά και στην αγαστή συνεργασία που είχε μαζί του κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας. Στη συνέχεια παρουσίασε με μεστά λόγια το Νότη Μαυρουδή και τους συνεργάτες του ο κριτικός και ιστορικός της μουσικής Γιώργος  Β. Μονεμβασίτης,

17 Αυγούστου: «Λυσιστράτη»

Το Εθνικό Θέατρο βρέθηκε- όπως κάθε χρόνο- στη γνώριμη πια ορχήστρα του Σαϊνοπουλείου λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα της Επιδαύρου με  την παράσταση «Λυσιστράτη» σε συνδιοργάνωση με την ΤΕΔΚ Ν.Λακωνίας. Η παράσταση του Γιάννη Κακλέα, με άνδρες  ηθοποιούς να ενσαρκώνουν τους γυναικείους ρόλους - όπως στην αρχαιότητα - δίχασε  κοινό και κριτικούς. Μια ανατρεπτική σκηνοθετική ανάγνωση με στοχασμό, ευρήματα και παιγνιώδη διάθεση. Μια μεταμοντέρνα εκδοχή της Λυσιστράτης σε «πειραγμένη» μετάφραση του Κ.Χ.Μύρη. Με πάρα πολλούς συμβολισμούς η σκηνογραφία του Μανώλη Παντελιδάκη, ενώ τα φανταχτερά  κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου θύμιζαν καμπαρέ. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος απέδωσε μοναδικά με γλυκύτητα αλλά και κοφτερό λόγο τη Λυσιστράτη. Πολύ καλές και οι ερμηνείες των υπόλοιπων  ηθοποιών. Πρέπει άραγε να συνηθίσουμε σε τέτοιες προσεγγίσεις, που εγείρουν τόσες ενστάσεις, αλλά δείχνουν και την προσπάθεια για διάλογο του χθες με το σήμερα;

20 Αυγούστου: «Συναυλία Νίκου Πορτοκάλογλου, Νίκου Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλου»

Το Σαϊνοπούλειο φιλοξένησε τρεις φίλους καλούς από τα παλιά, που κατάφεραν να αξιοποιήσουν εκπληκτικά την ιδιαίτερη χημεία που τους συνδέει. Οι δυόμιση ώρες της συναυλίας τους ήταν γεμάτες από τραγούδια που αγαπήσαμε και ακόμα αγαπάμε. Οι τρεις αξιόλογοι τραγουδοποιοί και ερμηνευτές  παρασύρθηκαν σε ανατρεπτικές ερμηνείες, όπου οι φωνές, τα σολαρίσματα, η δύση, η ανατολή, η παράδοση, η ηλεκτρική κιθάρα, το νταούλι, το μαντολίνο, το παρελθόν και το παρόν παντρεύτηκαν και ταξίδεψαν το κοινό.

3 Σεπτεμβρίου: «Ο Αρχοντοχωριάτης»

Το 23ο Φεστιβάλ του Σαϊνοπουλείου Αμφιθεάτρου ολοκληρώθηκε με μια από τις διαχρονικότερες κωμωδίες όλων των εποχών. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης παρουσίασε μια επιμελημένη παραγωγή με ωραία σκηνικά και κοστούμια και σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαντζόπουλου. O απολαυστικός Δημήτρης Πιατάς στον κεντρικό ρόλο του κυρ-Ιορδάνη έδωσε μια καυστική σάτιρα του νεοπλουτισμού και της αστικής τάξης. Εκπληκτική και η παρουσία  του Τάσου Παλαντζίδη στο ρόλο του Κοβιέλου. Οι «δροσερές» επίσης ερμηνείες των Τάκη Παπαματθαίου, Ελένης Κρίτα, Νικολέτας Βλαβιανού, Γιώργου Χρανιώτη  χάρισαν  μοναδικές στιγμές γέλιου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα έδωσε την ευκαιρία σε τοπικούς φορείς κι συλλόγους της Σπάρτης αλλά και του νομού Λακωνίας να παρουσιάσουν το έργο τους στο Αμφιθέατρο σε προκαθορισμένες χρονικές περιόδους το καλοκαιριού.
Ειδικότερα, φέτος η Καλλιτεχνική Επιτροπή ενέκρινε τρεις αξιόλογες παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος.
Στις 20 Ιουνίου το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης σε συνδιοργάνωση με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπαρτιατών, παρουσίασε την εκδήλωση «Μουσική Περιπλάνηση στο Σαϊνοπούλειο Άλσος – Η παγκόσμια ημέρα της Μουσικής από το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης». Η περιπλάνηση αυτή περιλάμβανε το παραδοσιακό- βυζαντινό φωνητικό και οργανικό σύνολο, τη χορωδία, το σύνολο ευρωπαϊκής μουσικής και το θεατρικό σύνολο. Εκπλήξεις με μουσικά θέματα περίμεναν τους φίλους σε όλη τη διαδρομή τους στο Σαϊνοπούλειο Άλσος μέσα από την οδό των ποιητών. Τις υπέροχες μουσικές και θεατρικές ομάδες συντόνισε η διευθύντρια Αγγελική Αργειτάκου υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών.
Στις 11 Σεπτεμβρίου το Θεατρικό Εργαστήρι Γυμνασίου και Λυκείου Μολάων παρουσίασε «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Οι μαθητές, σε διασκευή και σκηνοθεσία της εκπαιδευτικού Ολυμπίας Λαμπούση, ερμήνευσαν εξαιρετικά τους ρόλους τους σε ένα έργο έντονα πολιτικό και επίκαιρο και  απέδωσαν ζωντανά επί σκηνής τη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και τα τραγούδια που πρωτοακούστηκαν τότε από τον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη χαρίζοντας μια παράσταση αξιώσεων.
Τέλος,  το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Σπάρτης, το 1ο και 3ο Λύκειο Σπάρτης σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δ.Αρκαδίου- Ζακύνθου ανέβασαν τη μουσικοθεατρική παράσταση «Πάμε σαν άλλοτε». Οι μαθητές με τις ωραίες τους ερμηνείες παρουσίασαν την εξέλιξη της Νεολληνικής Ιστορίας του 20ου αιώνα παράλληλα με την εξέλιξη της μουσικής στον ελλαδικό χώρο σε κείμενα, μουσική και σκηνοθεσία της καθηγήτριας μουσικής Πένυς Παπασταθάκη. Η ζωντανή ορχήστρα της Ζακύνθου απέδωσε ελληνικές μελωδίες μέσα από την πλοκή, τις χορογραφίες, τη θεατρική δράση των μαθητών, ώστε να ολοκληρωθεί η ιστορία ενός αιώνα καταλήγοντας στη σημερινή εποχή. 
Αξίζουν πράγματι θερμά συγχαρητήρια και στις τρεις αυτές τοπικές «παραγωγές» με τους συντελεστές τους και ένα μεγάλο μπράβο με όλη μας την αγάπη  στα παιδιά μας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Για μία ακόμη χρονιά το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει θερμά και δημόσια τους συνδιοργανωτές με τη συμπαράσταση των οποίων επιτυγχάνονται παραστάσεις υψηλού επιπέδου: 
Το Δήμο Σπαρτιατών,  βασικό συνδιοργανωτή από της λειτουργία του Αμφιθεάτρου μέχρι σήμερα, την ΤΕΔΚ Νομού Λακωνίας, που επιχορηγεί τα εννέα τελευταία χρόνια τις μεγάλες παραγωγές του Εθνικού μας Θεάτρου,  τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας (Ο.Π.Α.Ν.Α.Λ),  το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπαρτιατών, που φέτος πέρα από την όπως κάθε χρόνο  επιχορήγηση της παράστασης του παιδικού θεάτρου, επιχορήγησε και την υπέροχη συναυλία στο χώρο του Νερόμυλου,  το Δήμο Μυστρά και την Πνευματική Εστία Σπάρτης.
Το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα οφείλει επίσης να ευχαριστήσει μια αλυσίδα πολύτιμων αρωγών, που εκτιμώντας το έργο του Σαϊνοπουλείου, το στηρίζουν πολλαπλά και αφιλοκερδώς, όπως είναι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και οι Σύλλογοι Γυναικών του Νομού.
Σημαντική είναι επίσης η προσφορά των επιχειρήσεων που λειτουργούν ως σημεία προπώλησης εισιτηρίων εντός και εκτός νομού, πέραν των Κεντρικών Γραφείων του Ιδρύματος: Ο φωτογραφικός οίκος του Νίκου Γεωργιάδη στη Σπάρτη, το κατάστημα της ALPHA BANK, το βιβλιοπωλείο- μουσικό κατάστημα Γ.ΧΑΣΑΝΑΚΟΥ και το κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ στο Γύθειο. Τα καταστήματα της ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ , της ALPHA BANK και το κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ στη Σκάλα. Ακόμη,  το φαρμακείο ΜΟΣΧΟΒΑΚΟΥ στους Μολάους, το φαρμακείο ΓΚΟΥΒΟΥΣΗ- ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ στη Μονεμβασιά, το βιβλιοπωλείο ΠΑΛΛΑΔΙΟ στην Τρίπολη και την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στην Καλαμάτα.
Στην άψογη εξάλλου διοργάνωση συμβάλλουν η Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας, η Τροχαία Σπάρτης, καθώς και οι εθελοντές, που με τη δουλειά και την παρουσία τους «δίνουν τον τόνο» στο θέατρο και όχι μόνον.
Τέλος, πολλές ευχαριστίες προς τα τοπικά ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες), τα οποία με πραγματική ευαισθησία αγκαλιάζουν και προβάλλουν όλες τις εκδηλώσεις.
Γραμματεία Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος
Αγγελική Αποστολοπούλου
Θεατρολόγος


NEWSLETTER