Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 11:04

Ο Φιλιατρινός που φιλοτέχνησε τον τρούλο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον

Γράφτηκε από την

 

Ενας Φιλιατρινός ζωγράφος, ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης ήταν αυτός που κατά τον 19ο αιώνα, φιλοτέχνησε τον τρούλο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον.

Αυτό είναι και το θέμα της ομιλίας του Φιλιατρινού συγγραφέα-δημοσιογράφου Γρήγορη Χαλιακόπουλου, την Τετάρτη 2 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (οδός Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα).

Η ομιλία του έχει τίτλο «Κωνσταντίνος Μπρουμίδης (1805-1880): Ο Μιχαήλ Αγγελος του Καπιτωλίου» και αναφέρεται στον Ελληνα ζωγράφο του Καπιτωλίου που καταγόταν από τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας, όπου είχε γεννηθεί ο πατέρας του Σταύρος Μπρουμίδης, ενώ η μητέρα του Αννα Μπιανκίνι ήταν Ιταλίδα. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ως γιος Ελληνα πολίτη που γεννήθηκε στο εξωτερικό, πολιτογραφήθηκε και αυτός Ελληνας. Μεγάλωσε στη Ρώμη, φοίτησε στην Academia di San Lucca όπου και δέχτηκε την επίδραση μεγάλων καλλιτεχνών. Σπούδασε ζωγραφική κοντά στον Baron Camuccini και  γλυπτική με τους Canova και Thorwaldsen. Εμαθε τη μέθοδο «φρέσκο» και «secco» και εξοικειώθηκε  αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στις διορθώσεις των φθαρμένων  από τον χρόνο αριστουργημάτων  του Ραφαέλο.

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1852 ο Κων. Μπρουμίδης έφθασε στη Νέα Υόρκη, η οποία ήδη αποτελούσε σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Εκεί, η μεγαλοφυΐα και το ταλέντο του  συνάντησαν εύφορο έδαφος και αναδείχτηκε σύντομα σε τόσο σημαντικό ζωγράφο, ώστε τρία χρόνια αργότερα, το 1855, να αναλάβει τον εξωραϊσμό του Καπιτωλίου. Επρόκειτο για ύψιστη τιμή, δεδομένου ότι  το Καπιτώλιο θεωρείται το πλέον μεγαλοπρεπές κτήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στεγάζει τη Βουλή και τη Γερουσία και συμβολίζει για τους Αμερικανούς τις έννοιες της Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Το γεγονός ότι ήταν ελληνικής καταγωγής και κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα του σε ένα κτήριο μεγάλης συμβολικής αξίας για την χώρα που τον υποδέχτηκε και τον αναγνώρισε, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο έργο του.

 


NEWSLETTER