Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 21:35

"Το παγκόσμιο παιχνίδι στα Βαλκάνια” του Φοίβου Οικονομίδη

Γράφτηκε από την
"Το παγκόσμιο παιχνίδι στα Βαλκάνια” του Φοίβου Οικονομίδη

Το περιοδικό και οι εκδόσεις Μετρονόμος θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Φοίβου Οικονομίδη  “Το παγκόσμιο παιχνίδι στα Βαλκάνια”

Οι ελληνο-γιουγκοσλαβικές σχέσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στον Ψυχρό Πόλεμο (1941 – 1960) την Τρίτη 5 Μαΐου στις 8:30 μ.μ. στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5, στο αίθριο της Στοάς του Βιβλίου).
Για τον βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κατερίνα Μπρέγιαννη, ιστορικός, κύρια ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης CRH, EHESS στο Παρίσι, Γιώργος Πετρόπουλος, δημοσιογράφος - ιστορικός
 Νίκος Χατζηδημητράκος, ιστορικός.
Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τον Νίκο Ανδρουλάκη σε τραγούδια ελλήνων δημιουργών και τον Φοίβο Οικονομίδη σε τραγούδια από την δισκογραφία του.

Για το βιβλίο έγραψε ο Robert Frank, καθηγητής Ιστορίας στη Σορβόνη:

«Η συμβολή της εργασίας του (Φοίβου Οικονομίδη) είναι πολλαπλή σε διαφορετικά επίπεδα. Από μια γενική άποψη, η εργασία του φωτίζει τη θέση της Ελλάδας της Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων στην πολιτική του Στάλιν, του Τσόρτσιλ και του Ρούζβελτ κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας σύγκρουσης και την ίδια στιγμή αναμετρά με ακρίβεια το ρόλο αυτής της περιοχής στις σχέσεις μεταξύ των Μεγάλων μετά το 1945, δείχνοντας αξιοθαύμαστα ότι οι ελληνο-γιουγκοσλαβικές σχέσεις αποτελούν ένα από τα βασικά κλειδιά για την κατανόηση των μηχανισμών της εισόδου στον Ψυχρό Πόλεμο. Αυτή η αποκεντρωμένη ματιά που δεν εστιάζεται ολοκληρωτικά στο γερμανικό ζήτημα για να περιγράψει την εξέλιξη της αντιπαράθεσης Ανατολής – Δύσης είναι απόλυτα λυτρωτική (διδακτική). Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου έργου βασισμένου στη διασταύρωση πολυάριθμων αρχείων, είναι η κατάδειξη ότι οι βαλκανικές χώρες-κυβερνήσεις, κοινωνίες- δεν είναι στ’ αλήθεια περιφερειακές σ’ αυτή τη μεγάλη αντιπαράθεση. Δεν είναι μόνο πιόνια ενός παιχνιδιού, αλλά επίσης πρωταγωνιστές από κάθε άποψη.»

 

Μ.Τ.

 


NEWSLETTER