Τετάρτη, 11 Μαϊος 2016 08:39

Περισσότερη πληροφόρηση και συμμετοχή στις διαδικασίες για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Περισσότερη πληροφόρηση αλλά και συμμετοχή στις διαδικασίες ήταν το κεντρικό αίτημα της παράταξης "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες", όπως αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης-συζήτησης την οποία διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, με θέμα την υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

Το αίτημα αυτό πάντως εν μέρει αγκαλιάστηκε και εν μέρει αποκρούστηκε - τόσο από τους διευθυντές του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata:21 Εκτορα Τσατσούλη και Πολύδωρο Καρυοφύλλη, που ήταν παρόντες, όσο και από τον πρόεδρο του "Διαζώματος", πρώην υπουργό και δήμαρχο Καλαμάτας Σταύρο Μπένο, από το πάνελ των κεντρικών ομιλητών.

Κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, ο επικεφαλής του "Ανοιχτού Δήμου" Μανώλης Μάκαρης τόνισε ότι η θέση της παράταξής του, ως προς τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς. Σχολίασε ότι η Α' φάση της διαδικασίας ήταν «κλειστή» και συμπλήρωσε ότι η τωρινή Β' φάση είναι κρίσιμη, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιό της θα δεσμεύσουν την πόλη για δεκαετίες. Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του εγχειρήματος είναι μεγάλος, 20 εκατ. ευρώ: ποσό που, όπως είπε, ισούται με τον μισό προϋπολογισμό του Δήμου Καλαμάτας ή 3 ετήσια Τεχνικά του Προγράμματα. Κάλεσε όλους τους πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και πολιτιστικούς θεσμούς για συσπείρωση δυνάμεων και πρότεινε το πρόγραμμα της υποψηφιότητας να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό με ανάδειξη της τοπικής παραγωγής.

Ως συντονιστής της εκδήλωσης, ο Τάσος Πολυχρονόπουλος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και εξέθεσε 2-3 βασικές απόψεις της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως προς τη στρατηγική αλλά και το πρόγραμμα διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας: Αξιοποίηση των πολιτιστικών και κτηριακών υποδομών της Καλαμάτας. Ενίσχυση της ευρωπαϊκής της ταυτότητας, με τη βοήθεια του Φεστιβάλ Χορού αλλά και των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών της "Φάρις". Αναζήτηση πόρων από πολλές και διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης (από ΕΣΠΑ μέχρι crowd-funding).

Στη συνέχεια ο πρώτος από τους 3 κεντρικούς ομιλητές, ο αρχιτέκτονας Στάθης Χρυσικόπουλος, περιέγραψε την εμπειρία της Πάτρας το 2006 η οποία δεν είχε καμιά έτοιμη κτηριακή υποδομή, σε αντίθεση με την Καλαμάτα. Προβάλλοντας σχετικά slides έδειξε πώς ανακατασκευάστηκαν ερειπωμένα βιομηχανικά κυρίως κτήρια για τις ανάγκες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά ενημέρωσε επίσης ότι σήμερα τα περισσότερα από αυτά ρημάζουν και πάλι εγκαταλελειμμένα.

Παίρνοντας το λόγο ο πολιτιστικός διαχειριστής Ανδρέας Τσιλίρας έκανε ορισμένες χρήσιμες επισημάνσεις για τη φύση του θεσμού, αλλά και για τις ρεαλιστικές προσδοκίες από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Τόνισε ότι το εγχείρημα αποκλείεται να πάει καλά εάν αντιμετωπιστεί ως αυτοσκοπός - αλλά πρέπει να ιδωθεί ως ένας ενδιάμεσος σταθμός στη διαδικασία ανάπτυξης της πόλης. Ενημέρωσε ότι την ίδια χρονιά της διοργάνωσης τα οφέλη δεν είναι θεαματικά, ούτε στον τουρισμό ούτε στις μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά έχει μελετηθεί ότι οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες αποδίδουν στο διπλάσιο τις επενδύσεις, σ' ένα βάθος χρόνου έως και 5 ή 10 χρόνια μετά. Σημείωσε δε ότι το κρίσιμο είναι να υπάρχουν λίγοι αλλά ισχυροί πολιτιστικοί θεσμοί (όπως π.χ. το Φεστιβάλ Χορού), με καθημερινή όμως παρουσία όλο το έτος και όχι μια φορά το χρόνο.

Πριν ακουστεί ο τρίτος κεντρικός ομιλητής δόθηκε εμβόλιμα ο λόγος στους διευθυντές του Γραφείου Υποψηφιότητας. Ο εκτελεστικός διευθυντής Εκτορας Τσατσούλης περιέγραψε τις πολυεπίπεδες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το γραφείο και υπερασπίστηκε το έργο του κατά την Α' φάση της διαδικασίας, η οποία χάρισε στην Καλαμάτα την πρόκριση στις τρεις φιναλίστ. Σχολίασε δε ότι η πόλη έχει αντίστροφο πρόβλημα από την Πάτρα ως προς τις κτηριακές υποδομές, οι οποίες εδώ υπάρχουν, αλλά κανείς δεν ξέρει να τις διαχειριστεί. Και ξεκαθάρισε ότι η πλήρης δημοσιοποίηση του φακέλου υποψηφιότητας είναι αδύνατη, για τεχνικούς, νομικούς, αλλά και λόγους ανταγωνισμού (σε σχέση με τις συνυποψήφιες πόλεις).

Με τη σειρά του ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Πολύδωρος Καρυοφύλλης (Poka-Yio) ανέφερε 2 βασικά προβλήματα: α) Την έλλειψη πόρων για τον πολιτισμό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν είναι τόσο μηχανισμός για την εξαγωγή της τοπικής καλλιτεχνικής παραγωγής, όσο κυρίως για την εισαγωγή ευρωπαϊκής κουλτούρας. Σχολίασε λοιπόν ότι είναι μεγάλη πρόκληση αυτά τα δύο να συνδυαστούν. Και β) την αδράνεια του κόσμου απέναντι στη διαδικασία διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ως κεντρικά έθεσε τα ερωτήματα: «Ποιο είναι το αφήγημα που μας κινητοποιεί; Εχουμε το όραμα της επόμενης δεκαετίας;» - σημειώνοντας ότι «πρέπει να προσφέρουμε κάτι που θα ενθουσιάσει τον κόσμο» και θα δώσει στη συνείδησή του νόημα στον θεσμό. Δήλωσε την πρόθεσή του να γνωριστεί και να συνομιλήσει με όλους τους φορείς, ενώ τόνισε ότι «στόχος δεν είναι να φτιάξουμε ένα φεστιβάλ, ένα "πυροτέχνημα" που δεν θ' αφήσει πίσω του τίποτα».

Στη συνέχεια ο Σταύρος Μπένος, επικαλούμενος την εμπειρία του από την αυτοδιοίκηση αλλά και το Σωματείο "Διάζωμα", έκανε κάποιες δικές του προτάσεις για τα επόμενα βήματα, ενώ επισήμανε και ορισμένες αδυναμίες, όπως είπε, του φακέλου υποψηφιότητας - ιδίως στους τομείς των οικονομικών και της ψηφιακής στρατηγικής για τον πολιτισμό. Πρότεινε ολιστική προσέγγιση πολιτισμού και περιβάλλοντος, καινοτόμους τρόπους συλλογής χρημάτων, ευρεία συμμετοχή των πολιτών (ιδιαίτερα των νέων) και των επιχειρηματιών στις δράσεις, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των διαθέσιμων δικτύων με παράλληλο χτίσιμο καινούργιων, καθώς επίσης συνεργασία των ιδιωτικών με τους δημόσιους φορείς. Διευκρίνισε πάντως ότι η ομάδα των ειδικών του Γραφείου Υποψηφιότητας πρέπει να αφεθεί να κάνει ήσυχη τη δουλειά της, λέγοντας ότι είναι άλλο πράγμα η ευρεία συμμετοχή φορέων και πολιτών στις δράσεις, με αγκάλιασμα της προοπτικής της πόλης τους, κι άλλο οι τυχόν προσδοκίες για συλλογική συναπόφαση της στρατηγικής ή του προγράμματος - κάτι που θα κατέληγε σε «κόλαση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το λόγο στην προχθεσινή εκδήλωση πήραν επίσης, για ένα σύντομο σχόλιο: Η βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, η οποία εξέφρασε την ανάγκη για περισσότερη πληροφόρηση στα θέματα της υποψηφιότητας και πρότεινε «να βρούμε κοινή γλώσσα και να προχωρήσουμε». Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Νίκος Πατσαρίνος, που σημείωσε ότι η υποψηφιότητα πρέπει να «δέσει» με την κοινωνία που αιμορραγεί οικονομικά, αλλά και να αποφύγει κάθε πατριδοκάπηλη ή ρατσιστική χροιά σε σχέση με τη σύνδεση 1821-2021. Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης "Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία" Παναγιώτης Αλευράς, ο οποίος τόνισε ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι ένας αναγνωρίσιμος θεσμός με πολλαπλά οφέλη καθώς, μεταξύ άλλων, ανοίγει πολλαπλές πηγές χρηματοδοτήσεων για τις επιλεγμένες περιοχές. Ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης, που αναφέρθηκε σε έλλειψη κουλτούρας διαλόγου στην πόλη, λέγοντας ότι κυριαρχεί η καχυποψία και ότι η συζήτηση πρέπει να γειωθεί στην πραγματικότητα. Η Μυρτώ Φοίφα από το "Re:Think project", η οποία αναφέρθηκε στη δυσκολία σύνδεσης τέχνης -  καθημερινότητας - ευρωπαϊκής ταυτότητας - βιώσιμης ανάπτυξης, ζητώντας να έχουν λόγο και ρόλο οι πολίτες κι οι συλλογικότητες.