Τρίτη, 17 Μαϊος 2016 07:43

Επτά έργα στο ΔΗΠΕΘΕΚ: «Θεατρικοί Βηματισμοί» με στόχο έναν νέο θεσμό 

Γράφτηκε από την
Επτά έργα στο ΔΗΠΕΘΕΚ: «Θεατρικοί Βηματισμοί» με στόχο έναν νέο θεσμό 

Επτά έργα -αντί για οκτώ όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί- θα παρουσιαστούν στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Θεατρικοί Βηματισμοί» που ξεκινά απόψε και θα διαρκέσει ως τις 31 Μαΐου, ενώ στόχος των διοργανωτών είναι να αποτελέσει θεσμό τα επόμενα χρόνια.

Στο πρόγραμμά του το φεστιβάλ περιλαμβάνει αξιόλογες παραστάσεις που έχουν σημειώσει επιτυχία στην κεντρική θεατρική σκηνή και οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο ΔΗΠΕΘΕΚ τις επόμενες μέρες. Για το θέμα αυτό έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου στο θέατρο ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Κοινωνικής Επιχείρησης "Φάρις" του Δήμου Καλαμάτας, και η Ασπα Δαϊνά, εκ μέρους του οργανισμού "Οψεις Πολιτισμού".

Ο Θ. Ηλιόπουλος εξέφρασε καταρχάς τη χαρά του για την υποδοχή του σημαντικού αυτού φεστιβάλ στην Καλαμάτα. Αναφέρθηκε στη θεατρική παράδοση της Καλαμάτας που, όπως τόνισε, στηρίζεται από τη μια στο ΔΗΠΕΘΕΚ και από την άλλη στα ερασιτεχνικά σχήματα - και κάλεσε τον κόσμο να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να παρακολουθήσει τις υψηλού επιπέδου παραστάσεις του φεστιβάλ. 

Με τη σειρά της η Α. Δαϊνά ευχαρίστησε τη "Φάρις", το ΔΗΠΕΘΕΚ, τους χορηγούς του φεστιβάλ και όλους όσοι στηρίζουν τη διοργάνωσή του. Ενημέρωσε έπειτα ότι οι "Οψεις Πολιτισμού" έχουν μια πολυμορφική, όπως είπε, δράση στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού, με την έκδοση περιοδικών και τη διοργάνωση θεατρικών ή μουσικών φεστιβάλ και εκδηλώσεων. 

Για το θεατρικό φεστιβάλ της Καλαμάτας που ξεκινά σήμερα, η κ. Δαϊνά είπε αρχικά ότι η ιδέα αυτή ξεκίνησε το 2006 και ότι η μεσσηνιακή πρωτεύουσα είναι ο 4ος φετινός σταθμός της διοργάνωσης - η οποία νωρίτερα φιλοξενήθηκε στη Σάμο, τη Μυτιλήνη και την Κω, βρίσκοντας πολύ μεγάλη απήχηση στο κοινό. Σημείωσε ότι ως "Οψεις Πολιτισμού" δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην περιφέρεια και τόνισε ότι στόχος είναι το φεστιβάλ να καθιερωθεί σε ετήσια βάση στην Καλαμάτα και να γίνει θεσμός. Αναφέρθηκε ακόμη στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και στην παγκόσμια εμβέλειά του, λέγοντας ότι το Φεστιβάλ "Θεατρικοί Βηματισμοί" επιδιώκει να αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στην πολιτιστική αλυσίδα της Καλαμάτας, ιδιαίτερα τώρα που η πόλη διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

Καταλήγοντας η κ. Δαϊνά υπογράμμισε τη δυσκολία του εγχειρήματος, να βρεθούν στον ίδιο τόπο όλες αυτές οι σημαντικές παραστάσεις και οι καλλιτέχνες στο πλαίσιο μιας διοργάνωσης, και κάλεσε τους θεατρόφιλους να αξιοποιήσουν την ευκαιρία. 

Οι δύο εκπρόσωποι των διοργανωτών ενημέρωσαν ακόμη για τις τιμές των εισιτηρίων (12-15 ευρώ τα κανονικά, από 10 ευρώ τα φοιτητικά-ανέργων) καθώς και για τα σημεία προπώλησης: Πνευματικό Κέντρο, βιβλιοπωλείο "Ολα χαρτί" (23ης Μαρτίου 2), κατάστημα οπτικών Φώτη Παπούλια (Φραντζή 12) - ενώ και τα ταμεία του ΔΗΠΕΘΕΚ θα είναι ανοικτά τις απογευματινές ώρες.

Π.Α.

 

• Οι διοργανωτές και η «Ε» σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε διπλές προσκλήσεις για τις παραστάσεις, μέσω του eleftheriaonline.gr.

 

ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 17/5, 9 μ.μ.

«Το αμάρτημα της μητρός μου» σηκώνει σήμερα την αυλαία του φεστιβάλ. Πρόκειται για το υπέροχο κείμενο του Γεωργίου Βιζυηνού, στη λεπτοδουλεμένη θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη (συνέντευξη του οποίου φιλοξένησε η «Ε» το Σαββατοκύριακο 7-8 Μαΐου). 

Παίζουν ο Θεμιστοκλής Καρποδίνης και η Αγάπη Μανουρά. 

Η γενική είσοδος κοστίζει 12 ευρώ, ενώ το φοιτητικό-ανέργων: 10 ευρώ.

 

ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Από το τελικό πρόγραμμα βγήκε η παράσταση «Επάγγελμα πόρνη» που θα παρουσιαζόταν στις 24/5. Οι υπόλοιπες παραστάσεις του φεστιβάλ έχουν ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/5 και ΠΕΜΠΤΗ 19/5

7 μ.μ. και 9.30 μ.μ.

«12 ένορκοι». Σε 4 συνολικά παραστάσεις θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ η μεγάλη θεατρική επιτυχία με το κορυφαίο έργο επιχειρημάτων του Reginald Rose, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδου. Πρωταγωνιστούν οι Καλαματιανοί Θανάσης Κουρλαμπάς και Γιώργος Γιαννόπουλος (συνέντευξη στην "Ε" στο φύλλο της Τρίτης 10/5) μαζί με τους Τρύφωνα Καρατζά, Χριστόδουλο Στυλιανού, Περικλή Λιανό, Βασίλη Παλαιολόγο, Χάρη Μαυρουδή, Μανώλη Ιωνάς, Απόλλωνα Μπόλλα, Αλέξανδρο Πέρρο, Κωνσταντίνο Μουταφτσή και Αυγουστίνο Κούμουλο. 

(Γενική είσοδος 15 ευρώ, φοιτητικό-ανέργων: 12 ευρώ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/5 και ΣΑΒΒΑΤΟ 21/5, 9 μ.μ.

«Που 'ναι η μάνα σου μωρή;» από το ομώνυμο βιβλίο της Δήμητρας Σωτ. Πέτρουλα: μια σπαρακτική μαρτυρία από τον ελληνικό εμφύλιο, σε θεατρική διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία Ενκε Φεζολλάρι. Πρωταγωνιστεί η Βέρα Κρούσκα (συνέντευξη της οποίας φιλοξένησε η "Ε" το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 14-15/5). Παίζουν ακόμη η Αγάπη Παπαθανασιάδου και η Ορνέλλα Λούτη.

(Γενική είσοδος 12 ευρώ, φοιτητικό-ανέργων: 10 ευρώ) 

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/5 - ΔΕΥΤΕΡΑ 23/5, ώρα 9 μ.μ.

«Η βέρα» του Δημήτρη Κεχαΐδη, ενός από τους σημαντικότερους Ελληνες θεατρικούς συγγραφείς, αποτελεί μια κωμικοτραγική αλληγορία η οποία σφραγίζει την Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κάππα, με τους  Κωνσταντίνο Κάππα, Γιώργο Κανέλλη και Δημήτρη Μαρσέλο.

(Γενική είσοδος 12 ευρώ, φοιτητικό-ανέργων: 10 ευρώ) 

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5 και ΠΕΜΠΤΗ 26/5, 9 μ.μ. 

«Απολυμένη» του Αντώνη Τσιπιανίτη σε σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη, με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Διδασκάλου. Με στοχαστικό χιούμορ η παράσταση παρακολουθεί μια απολυμένη κοσμικογράφο, εγκαταλειμμένη από τις πλούσιες «φίλες» της, να συνειδητοποιεί πως υπήρξε από καιρό απολυμένη απ' την αλήθεια της ζωής της.

(Γενική είσοδος 12 ευρώ, φοιτητικό-ανέργων: 10 ευρώ  

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/5 και ΚΥΡΙΑΚΗ 29/5, 9 μ.μ.

«Marvin's Room» το πολυβραβευμένο οικογενειακό δράμα του Scott McPherson: ένα από τα πιο αστεία και συγκινητικά έργα για την ανάγκη του κάθε ανθρώπου να βρει, να αποκτήσει, να κρατήσει μια οικογένεια. Σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με τους ηθοποιούς Αθηνά Τσιλύρα, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Δημήτρη  Καρατζιά, Ιωσήφ Ιωσηφίδη, Γιάννα Σταυράκη και Στράτο Στρατηγαρέα.

(Γενική είσοδος 15 ευρώ, φοιτητικό-ανέργων: 12 ευρώ)

ΔΕΥΤΕΡΑ 30/5 και ΤΡΙΤΗ 31/5 ώρα 21.00

Η «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» γράφει το φινάλε. Γεννημένη στην Αθήνα στα μέσα του ’30, κόρη ανώτερου δημοσίου υπαλλήλου, διαπαιδαγωγημένη με τα χρηστά ήθη της εποχής και αρραβωνιασμένη με λοχαγό του Εθνικού Στρατού, αφηγείται κωμικοτραγικά τη ζωή της, πνιγμένη στα σεμέν κι αδυνατώντας να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Η σκηνοθεσία είναι του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και πρωταγωνιστεί η Ελένη Ουζουνίδου. 

(Γενική είσοδος 12 ευρώ, φοιτητικό-ανέργων: 10 ευρώ) 

 


NEWSLETTER