Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011 20:49

Γιώργος Γιαννόπουλος: Από το σανίδι στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου

Γράφτηκε από την
Γιώργος Γιαννόπουλος: Από το σανίδι στα έδρανα  του δημοτικού συμβουλίου

Δείχνει να έχει συνδυάσει με τον καλύτερο τρόπο την αγάπη του και για την τέχνη και για την πολιτική. Ο Μεσσήνιος ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος κάθε πρωί από νωρίς βρίσκεται στο γραφείο του, για να εργαστεί από τη θέση του δημοτικού συμβούλου στο Δήμο Ηλιούπολης. Φυσικά και του λείπει το θέατρο, αλλά δεν επαναπαύεται. Γράφει σενάρια, σχεδιάζει, συζητά, κατεβάζει ιδέες και προσπαθεί να υπηρετεί την πολιτική με τη μεγαλύτερη συνέπεια... κλείνοντας τα αυτιά στα παράλογα αιτήματα και στα ρουσφέτια, τα οποία λόγω της αναγνωρισιμότητάς του είναι... αυξημένα!

- Τι έγινε με το σενάριο που είχατε καταθέσει στην ΕΡΤ, το οποίο αφορούσε μια ιστορία σχετικά με τη Μεσσηνία;

"Κατετέθη... αλλά δεν είχαμε καμία τύχη, γιατί ούτως ή άλλως, φέτος μόνο 2 σίριαλ ακούγεται ότι θα γίνουν. Το σενάριο ήταν δικό μου, θα είχε σκηνοθέτη τον Κοκκινόπουλο και αξιόλογους πρωταγωνιστές, αλλά επειδή θα είχε εξωτερικά γυρίσματα πολλά - κατά 80% στη Μεσσηνία - κανένα κανάλι δε θα το αναλάμβανε σε αυτή την οικονομική συγκυρία. Μόνο τα τούρκικα σίριαλ θέλουν, που είναι φθηνά. Ευελπιστούμε να γίνει πραγματικότητα κάποια στιγμή, γιατί είναι άσβεστη η σχέση μου με τη Μεσσηνία".

- Δεν "ξεφεύγετε" από τη Μεσσηνία με τίποτα!

"Οχι. Μάλιστα έχω ετοιμάσει ένα πολύ πρωτότυπο διαφημιστικό - τύπου ταινίας μικρού μήκους, το οποίο είμαστε σε συζητήσεις με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την προβολή του. Αυτό θα έχει σκοπό να προσελκύσει επισκέπτες, να προβληθεί στην τηλεόραση, στο Ιντερνετ. Εχω γράψει το σενάριο και γενικά είναι κάπως... μυστήριο"!

- Παρότι "υπηρετείτε" πλέον το Δήμο Ηλιούπολης, ο νους σας δεν ξεφεύγει από την Καλαμάτα.

"Η ψυχή μου και η καρδιά μου είναι στην Καλαμάτα. Δαπανώ πολλές ώρες στο γραφείο, όμως όταν έχω 10 λεπτά κενό για παράδειγμα, κάτι θα γράψω, μια ιδέα θα σκαρώσω καλλιτεχνική για την πόλη μου".

- Ποιο είναι το πιο βασικό συμπέρασμα από την μέχρι τώρα εμπειρία σας στην πολιτική;

"Οτι το νούμερο ένα πρόβλημα στη χώρα εδώ και τόσα χρόνια είναι η γραφειοκρατία. Αυτή τα σκοτώνει όλα. Δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη".

- Είστε και πρόεδρος του νομικού προσώπου «Κέντρο Αρωγής Φροντίδας και Αλληλεγγύης "Παύλος Πεντάρης"» το οποίο ασχολείται με τα παιδιά και την τρίτη ηλικία…

"Εχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον αυτό το πόστο, γιατί πιάνει όλο τον κύκλο της ζωής. Από τα βρέφη μέχρι την τρίτη ηλικία. Είναι δύσκολη δουλειά, κάνουμε μεγάλο αγώνα και για τους βρεφονηπιακούς και για τα ΚΑΠΗ. Είμαστε πολύ περήφανοι που φέτος για πρώτη φορά εφαρμόσαμε ένα σύστημα μοριοδότησης για την επιλογή των βρεφών στους σταθμούς. Θέλαμε να είμαστε αξιοκρατικοί, να μην αδικηθεί κανένας".

- Πώς και δε σας ανέθεσαν μια δουλειά σχετική με τον πολιτισμό;

"Δεν ξέρω, κάτι θα ήξερε ο δήμαρχος. Κι εγώ αρχικά είχα απορήσει. Ομως ας μην ξεχνάμε ότι η πολιτική είναι η μεγαλύτερη μορφή τέχνης".

- Χτυπάνε την πόρτα σας για ρουσφέτια;

"Δυστυχώς πάρα πολύ. Γι΄αυτό και εφαρμόσαμε αυτό το σύστημα με τη μοριοδότηση. Αλλά όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, μου ζήτησαν ρουσφέτια ακόμη και άνθρωποι από την ίδια παράταξη. Είναι πολύ βαθιά στην ψυχοσύνθεση του Ελληνα και πολύ δύσκολο να φύγει αυτή η νοοτροπία".

- Σας λείπει το σανίδι; Η ζωή του ηθοποιού;

"Πάρα πολύ, δεν το κρύβω. Ευελπιστώ κάτι να γίνει. Πιστεύω στη δημιουργία που θα προκύψει μέσα στην κρίση. Δύο λέξεις - έννοιες για μένα είναι το κλειδί της ιστορίας.: η υπομονή και η καρτερικότητα. Αυτά μας έλειψαν και φτάσαμε ως εδώ. Με αυτά πάλι θα δημιουργήσουμε, θα κάνουμε πράγματα ουσίας".

- Στους νέους ηθοποιούς τι έχετε να πείτε;

"Πως αν πραγματικά το γουστάρουν, πρέπει να παλέψουν μέσα στα δύσκολα. Να φτιάξουν πράγματα με λιγοστά μέσα, να δουλέψουν εθελοντικά, να κάνουν τέχνη για τον κόσμο. Αυτό θα το κάνουν, αν θέλησαν να γίνουν ηθοποιοί για τους λόγους που πρέπει".

 


Συνέντευξη

στη Γιούλα Σαρδέλη

 


NEWSLETTER