Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011 20:53

Ελένη Καστάνη: "Η εποχή της κρίσης θα αναδείξει το θέατρο"

Γράφτηκε από την

Η "Αδελφή Υπομονή" κατά κόσμον Ελένη Καστάνη είναι ένα από "Τα κορίτσια με τα μαύρα" που μπορεί να φορούν ράσα αλλά δεν τα λες και άγια!

Πρωταγωνιστεί μαζί με άλλους γνωστούς ηθοποιούς στη σπαρταριστή κωμωδία των Ρήγα - Αποστόλου που κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και στις 30 και 31 Αυγούστου ανεβαίνει στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας.

Η γνωστή ηθοποιός μας μίλησε για την παράσταση, αλλά και για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο που αγαπάει ιδιαίτερα.

 

- Η περιοδεία φτάνει στο τέλος της. Πώς ήταν;

«Η περιοδεία είναι πάντα μια εμπειρία πολύ έντονη και πολύ χρήσιμη για τον ηθοποιό που αλλάζει κάθε μέρα τις συνθήκες της παράστασης. Πήγαμε σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα και μετά την Καλαμάτα, παίζουμε Πάτρα και τελειώνει η περιοδεία μας. Το κοινό κάθε φορά έχει να κάνει με την πόλη που είμαστε, έχει να κάνει και με το αν έχει θέατρο, θεατρική παιδεία, αλλά πάντως είναι πολύ πιο θερμό απ’ ό,τι ήταν στην Αθήνα το κοινό. Αν κρίνω συνολικά θα πω ότι είναι πιο εκδηλωτικοί οι άνθρωποι στην επαρχία και γελάνε περισσότερο. Μου έχει κάνει έντονη εντύπωση αυτό».

 

- Η κρίση πόσο έχει επηρεάσει;

«Πάρα πολύ επηρεάζει τον κόσμο αλλά θεωρώ ότι έχει βλάψει πιο πολύ την Αθήνα απ’ την υπόλοιπη Ελλάδα, στην Αθήνα ο κόσμος υποφέρει. Βέβαια αυτό δεν άγγιξε την παράστασή μας γιατί ήμασταν κάθε μέρα γεμάτοι αλλά δεν παύει να αποτελεί την πραγματικότητα. Στην περιοδεία ο κόσμος είδαμε ότι ήταν διαφορετικός και ειδικότερα στην Κρήτη, ήταν κάτι το συγκλονιστικό... μας παρακαλούσαν να παίξουμε κι άλλες μέρες».

 

- Ο κόσμος κάνει σχόλια για τα όσα γίνονται επί σκηνής;

«Εκεί που λέει η Χρύσα Ρώπα τα πολιτικά αστεία γίνεται χαμός, πέστα της φωνάζουνε από κάτω. Επίσης εκεί που μου λέει εμένα ότι η εκκλησία δεν βάζει το χέρι στην τσέπη για να σώσει τον κόσμο από τα προβλήματα, επίσης σχολιάζει ανάλογα, ή όταν μπαίνει ο υπουργός γίνονται αντίστοιχα σχόλια. Εχει αρχίσει ο κόσμος να μιλάει, όχι μόνο να γελάει και να χειροκροτάει».

 

- Το θέατρο θα αντέξει στην κρίση;

«Νομίζω ότι θα το αναδείξει η εποχή της κρίσης το θέατρο. Οπως μαθαίναμε και στη θεατρική ιστορία και επί Κατοχής ακόμα το θέατρο ανθούσε, ο κόσμος το παρακολουθούσε, το είχε και σαν παρηγοριά, σαν ψυχολογική στήριξη. Αυτό νομίζω γίνεται και στην παράστασή μας, διασκεδάζουν πάρα πολύ γι’ αυτό έχει και τόσο μεγάλη επιτυχία. Δεν γελάς βέβαια μόνο, αλλά προβληματίζεσαι κιόλας. Θα πάει βέβαια και δεύτερη σεζόν γιατί πώς να αφήσουμε τον κόσμο που δεν πρόλαβε να το δει;».

 

- Η τηλεόραση περνάει επίσης σοβαρή κρίση...

«Τεράστια. Να πω την αλήθεια, πάντα είχα την αγωνία να έχουν οι δουλειές που κάνω στην τηλεόραση μια ποιότητα και ποτέ δεν μπόρεσα να κάνω δουλειές μόνο για να βγάλω χρήματα, αλλά δούλευα με κριτήριο την ποιότητα. Και η ποιότητα έφερνε και τα χρήματα.

Τώρα έχει κάνει μεγάλη βουτιά η τηλεόραση και φαίνεται η οικονομική κρίση εκεί ακριβώς, αφού δεν έχουν διαφήμιση επειδή ο καταναλωτής δεν έχει να ξοδέψει για να αγοράσει τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Αγοράζουν λοιπόν αυτές τις σειρές τις ξένες που στοιχίζουν ελάχιστα και δεν δίνουν χρήματα που ξέρουν ότι δεν θα τα πάρουν πίσω κι αυτό βέβαια περιορίζει δυστυχώς και τη δική μας δουλειά. Φέτος θα γίνουν μόνο τέσσερα σίριαλ. Βέβαια όταν ήταν εύρωστη οικονομικά η τηλεόραση έδειχνε ό,τι να ’ναι. Γιατί στην Ελλάδα ό,τι κάνουμε είναι χωρίς μέτρο, η αμετροέπεια μας χαρακτηρίζει. Δεν ήταν δυνατόν να βγάζει η ιδιωτική τηλεόραση ειδικά στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της 30 και 40 σίριαλ τη σεζόν».

 

- Ο κινηματογράφος είναι σε καλύτερο επίπεδο;

«Εγώ λατρεύω το σινεμά κι αν ζούσα σε μια χώρα που θα ήταν κυρίαρχο το σινεμά, δεν θα έκανα θέατρο, αλήθεια σας το λέω. Είναι περίεργο το ξέρω, γιατί οι ηθοποιοί στην Ελλάδα έχουμε θεατρική παιδεία και προτιμάμε το θέατρο αλλά εμένα με γοητεύει πάρα πολύ το σινεμά. Ημουν και τυχερή ομολογώ γιατί 4-5 ταινίες που έχω κάνει ήταν όλες μία και μία. Μάλιστα πρόσφατα τελειώσαμε τα γυρίσματα της ταινίας "Νήσος 2" που είναι η συνέχεια της προηγούμενης που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και θα βγει το Δεκέμβριο στις αίθουσες.

Βλέπω όμως γενικά ότι και το σινεμά πάει να γίνει λίγο σαν την τηλεόραση... λες και πάει να την αντικαταστήσει καθώς υπάρχει η τάση να γίνονται πολλές ταινίες κωμωδίες κυρίως που έχοντας ως ατού το γέλιο είναι πιο εύκολο να κάνει πολλά εισιτήρια. Μπορεί να ακούγεται καλό αυτό για μας γιατί έχουμε κάποιες δουλειές αλλά χάνει και το σινεμά την ποιότητά του και τα χαρακτηριστικά του».

 

Στο έργο πρωταγωνιστούν επίσης: η Χρύσα Ρώπα, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ο Σωτήρης Καλυβάτσης, η Σοφία Μουτίδου και η Χρυσούλα Διαβάτη και παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Γιάννης Αθητάκης, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Λευτέρης Λαμπράκης, Βασιλική Μπισαράκη, Παρθένα Χαροζίδου.

Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Αλέξανδρος Ρήγας, τα σκηνικά ο Μανόλης Παντελιδάκης, τα κοστούμια η Εβελυν Σιούπη, τους φωτισμούς η Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: Κανονικό 24 ευρώ, φοιτητικό 18 ευρώ.

 


 

Συνέντευξη στη Μαρία Τομαρά