Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016 07:47

H ηθοποιός Βάνα Πεφάνη στην "Ε": «Η σιωπή και η αδιαφορία στις μέρες μας είναι σχεδόν εγκληματική»

Γράφτηκε από την

Ενα γνώριμο γυναικείο πρόσωπο... με χίλια πρόσωπα. Ετσι θα μπορούσε να περιγράψει αυθόρμητα κανείς τη Βάνα Πεφάνη, ενώ και η ίδια θεωρεί ευλογία αυτή τη δυνατότητα μεγάλων αλλαγών: «Χαίρομαι πολύ όταν συχνά δεν με αναγνωρίζουν στο δρόμο ή μετά από μια παράσταση», λέει χαρακτηριστικά.

Αυτό αντανακλάται πάντως και στις δραστηριότητές της γύρω από το θέατρο - καθώς εκτός από ηθοποιός, δασκάλα, σκηνοθέτρια και συγγραφέας, «έχω κάνει αλλαγή σκηνικών, ταξιθεσία, ταμείο, φωτισμούς, ηλεκτρολογείο... και αυτά τα τελευταία με κάνουν να το αγαπώ περισσότερο», αναφέρει. Οσο για την τηλεόραση; «Την αγαπώ και τη σέβομαι. Σχεδόν όσο και το θέατρο». Παρ' όλα αυτά τον τελευταίο καιρό έχει αφιερωθεί ολόψυχα στο θέατρο «Underground» της οδού Κοραή 4 - ώστε απ' τα υπόγεια της ιστορικής μνήμης να αναβλύσει η δυναμική ενός πιο φωτεινού μέλλοντος.

- Καλλιτεχνικά στεγάζεστε πλέον σ' έναν ιδιαίτερο χώρο, με σκοτεινές ιστορικές καταβολές: το «Underground» - που στην αρχή της φετινής σεζόν φιλοξενεί παραστάσεις στις οποίες συμμετέχετε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τις καθορίζει κιόλας;

«Το κτήριο που στεγάζεται το θέατρο "Underground" το είχε επιτάξει η Γκεστάπο. Ηταν τα γραφεία τους, και στο υπόγειο τα κελιά των βασανιστηρίων. Σήμερα δίπλα μας υπάρχει το Μουσείο Ιστορικής Μνήμης Κοραή 4. Ευτυχώς το θέατρό μας ήταν χώρος μεταγωγών και όχι βασανιστηρίων. Δεν ξέρω, πραγματικά, αν θα άντεχα να κάνω θέατρο σ' ένα χώρο που έχει αποήχους κραυγών και πόνου. Πιστεύω πολύ στην ενέργεια των χώρων. Πιστεύω ότι κατοικούνται από τους ανθρώπους που τους έζησαν. 

Το "Underground" δεν καθορίζει τις επιλογές μας, αλλά έχει τέτοια δυναμική ως χώρος που σαφώς τον αφουγκραζόμαστε όταν στήνουμε μια παράσταση».

- Πώς θα περιγράφατε τη δημιουργική σας συνύπαρξη με μια θεατρική προσωπικότητα όπως ο Κώστας Αρζόγλου, στο υπόγειο αυτό της οδού Κοραή;

«Ο Κώστας Αρζόγλου είναι ένας σημαντικός ηθοποιός, δάσκαλος, και ένας πολύ βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος. Μαθαίνω συνέχεια από αυτόν. Τολμώ να πω ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Εγώ είμαι πιο οργανωτική, πιο πρακτική. Ο Κώστας είναι πιο οραματιστής. Αλλά το βασικό είναι ότι έχουμε κοινή αισθητική και το ίδιο πείσμα κι επιμονή στους στόχους μας. Αυτό, νομίζω, μας συνδέει περισσότερο. Νιώθω τυχερή που με επέλεξε και δημιουργούμε μαζί».

- Σε ορισμένες παραστάσεις του «Underground» πρωταγωνιστείτε, σε άλλες έχετε γράψει τα κείμενα, άλλες τις σκηνοθετείτε. Επίσης, διδάσκετε. Νιώθετε ολοκληρωμένη έτσι; Θα μπορούσατε ν' αρκεστείτε σε μία από αυτές τις δραστηριότητες... ή μήπως σας λείπουν κι άλλες;

«Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Δεν πρωταγωνιστώ, παίζω. Συμμετέχω σε παραστάσεις μαζί με άλλους πολύ καλούς ηθοποιούς και είμαι μέλος ενός συνόλου. 

Η συγγραφή έχει προκύψει τα τελευταία 7 χρόνια και είναι ο μεγάλος μου έρωτας. Φέτος μάλιστα, τέλος Οκτωβρίου, θα εκδοθεί και το μονόπρακτό μου "Σοβαρό ατύχημα επιβάτη" από τις εκδόσεις Vakhikon σε μια συλλογή με τον τίτλο "Delete", και θα παιχτεί στο "Underground" σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. 

Η σκηνοθεσία για μένα ξεκίνησε πολύ πιο πριν. Μαθαίνω από αυτήν, ολοκληρώνομαι. Ειδικά όταν δεν παίζω ταυτόχρονα. Αποκτώ πιο καθαρή ματιά. Διορθώνομαι. 

Η διδασκαλία είναι ένα διαρκές πάρε-δώσε. Προσφέρω ό,τι έχω ανακαλύψει και "κλέβω" καινούργια πράγματα από τους μαθητές μου. 

Ολα μαζί όμως είναι το θέατρο. Μ’ αρέσει να το γνωρίζω απ' όλες του τις πλευρές. Εξάλλου πιστεύω ότι ο ολοκληρωμένος καλλιτέχνης πρέπει να ξέρει καλά την κατασκευή του οικοδομήματος που παλεύει να στήσει. Εχω κάνει αλλαγή σκηνικών, ταξιθεσία, ταμείο, φωτισμούς, ηλεκτρολογείο... Και αυτά τα τελευταία με κάνουν να το αγαπώ περισσότερο».

- Η μακριά θητεία σας στην τηλεόραση, πέρα από τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα, σας πρόσφερε ίσως και κάποια υποκριτικά εργαλεία -ή και άλλες δεξιότητες- για την εξέλιξή σας και στο θέατρο; 

«Μου πρόσφερε πολλά η τηλεόραση. Καταρχάς, την οικονομική δυνατότητα να μπορώ να επιλέγω τις θεατρικές μου δουλειές. Από την άλλη, με έκανε εργάτρια και όχι προνομιούχα: Ξύπνημα στις 7 το πρωί, αντοχή σε δεκάωρα και δωδεκάωρα γυρίσματα, γρήγορη εκμάθηση κειμένων, αμεσότητα στην υποκριτική μου, αντίληψη των εκφραστικών μου μέσων. 

Η τηλεόραση κατέχει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου ως ηθοποιού. Την αγαπώ και τη σέβομαι. Σχεδόν όσο και το θέατρο».

- Ποια χαρακτηριστικά σας, εσωτερικά αλλά κι εξωτερικά, πιστεύετε ότι σας βοήθησαν στη διαδρομή σας - και ποια σας έστησαν παγίδες;

«Εξωτερικά, πιστεύω ότι με βοήθησε ότι έχω ένα εύπλαστο πρόσωπο που έχει δυνατότητες μεγάλης αλλαγής. Χαίρομαι πολύ όταν συχνά δεν με αναγνωρίζουν στο δρόμο ή μετά από μια παράσταση. 

Εσωτερικά, με βοήθησε η επιμονή, το πείσμα και η σκληρή δουλειά που δεν τη φοβάμαι. Αυτά τα χαρακτηριστικά μου όμως είναι και παγίδες. Γιατί το πείσμα και η επιμονή δεν σ’ αφήνουν να διακρίνεις πότε πρέπει να σταματήσεις και πότε πρέπει να παραδεχτείς το λάθος σου». 

- Τι πολιτισμική πρώτη ύλη προσφέρει η προϊούσα κρίση και η ύφεση που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια; Είναι ορατή για εσάς η έξοδος... και πώς, πότε;

«Η Ελλάδα έχει μια αδιαμφισβήτητη πολιτισμική κληρονομιά, η οποία αποτελεί αστείρευτη πηγή ιδεών. Πιστεύω ότι για να μπορέσει η δημιουργική οικονομία να συμμετάσχει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, θα πρέπει οι δημιουργικές επιχειρήσεις να μπορούν να στοχεύσουν στη διεθνή αγορά. 

Ενώ έχει αυξηθεί η παραγωγικότητά μας, έχουν ξεπηδήσει νέα θεατρικά και ενδιαφέροντα σχήματα και νέοι χώροι στην Αθήνα, ακόμα δεν έχουμε βρει τον τρόπο να γίνουμε πιο εξωστρεφείς. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει κανείς να εγκαταλείψει τις ελληνικές ρίζες του ή την ταυτότητά του - αλλά αντίθετα, να βρει τον τρόπο να πάρει τα στοιχεία αυτά και να τα σπρώξει προς τα έξω. 

Είναι νομίζω η κατάλληλη στιγμή να σταματήσουμε την εσωστρέφεια μας και να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας. Η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπω άλλο τρόπο να βγούμε από αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Αν επενδύσουμε σωστά στον πολιτισμό, μπορεί και να υπάρξει έξοδος».

- Υπάρχει κάποιος «σκοπός», στον οποίο θα λέγατε ότι έχετε αφιερωθεί τελευταία, στην καλλιτεχνική ή πιθανόν και στην προσωπική σας ζωή;

Σκοπός και στόχος, τον τελευταίο ειδικά χρόνο, είναι το "Underground": Πώς θα αναπτυχθεί, πώς θα λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πώς θα φιλοξενήσει παραστάσεις που να αφορούν, να προβληματίζουν και να ψυχαγωγούν το κοινό της Αθήνας. Συνοδοιπόροι με τον Κώστα Αρζόγλου, δουλεύουμε καθημερινά πάνω σ’ αυτό. 

Επίσης, τα τελευταία χρόνια δουλεύω πολύ με τον εαυτό μου. Με την τάση που έχουμε όλοι να βολευόμαστε και να μη συμμετέχουμε στα κοινά. Παλεύω κάθε μέρα μαζί της. Η σιωπή και η αδιαφορία στις μέρες μας είναι σχεδόν εγκληματική».

 

«UNDERGROUND»

Κοραή 4 - Τηλ. 2130370342

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016 

 

«ΝΑ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ»

Αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε ένας κύκλος παραστάσεων με το έργο «Να με θυμάσαι...» σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Των Φύλων, του Κέντρου Ερευνας για Θέματα Ισότητας και του Πολιτιστικού Σωματείου «Πέτρα». Εξι μονόλογοι και έξι τραγούδια, έξι απρόσμενες συναντήσεις, έξι εξομολογήσεις γυναικών που έγραψαν και γράφουν ιστορία. Εξι αφορμές για συγκίνηση και ελπίδα και γιατί όχι, για μια καινούργ

ια αρχή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη - σκηνοθεσία - οργάνωση: Βάνα Πεφάνη. Συγγραφή κειμένων: Σοφία Βασιλαντωνάκη, Γιάννης Καρκανεβάτος, Ελευθερία Κόμη, Ελενα Κοσμά, Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης, Βάνα Πεφάνη. Κοστούμια: Αννα Μαχαιριανάκη. Μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος. Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Αφεντούλης. Παίζουν: Σιμόνη Γιαννάτου, Σοφία Μανωλάκου, Aurore Marion, Νικολίνα Μουαίμη, Βάνα Πεφάνη. Πιάνο-τραγούδι: Ελενα Κοσμά.

 

«ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ ΤΟΥ»

του Ιάκωβου Καμπανέλλη

με τον Κώστα Αρζόγλου

 

Δεύτερη χρονιά επιτυχίας, από τις 21 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 7 μ.μ. Ενας μονόλογος αντιπροσωπευτικό δείγμα της θεατρικής γραφής, του Καμπανέλλη. Ενας μονόλογος, που ουσιαστικά είναι διάλογος: η σύγκρουση ενός αδύναμου άνθρωπου με το ανελέητο περιβάλλον του. Με το παρελθόν και το μέλλον του. Η μάχη ανάμεσα σε αυτά που ήθελε να κάνει και σε αυτά που τελικά έπραξε. Ο ήρωας του μονόπρακτου ανασύρεται πέρα από την ασημαντότητα του καθημερινού, στην καθολικότητα του Ανθρώπινου· και σε σημείο τέτοιο που «Αυτός» αποκτά διαστάσεις συμβόλου. «Αυτός» που τ’ όνομά του -σίγουρα- είναι «μέγα πλήθος».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 

Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη. Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης. Κοστούμια: Αννα Μαχαιριανάκη. Φωτισμοί: Αργύρης Θέος. Μουσική: Ελενα Κοσμά- Orestis. Κίνηση: Αριστοτέλης Μαγουλάς. Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Γιουρμετάκη - Ανδρέας Παπαδάκης. Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Πάνος Μπόρας.

 

«DELETE»

«Σοβαρό ατύχημα επιβάτη» της Βάνας Πεφάνη

«Θεριά» του Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη

 

Από Δευτέρα 31/10 και κάθε Δευτέρα - Τρίτη στις 9 μ.μ. Δυο μονόπρακτα με κοινό θέμα το bullying. To «Σοβαρό ατύχημα επιβάτη» της Βάνας Πεφάνη (βραβευμένο μονόπρακτο στο Α’ Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής, του Εθνικού Θεάτρου, που παρουσιάστηκε πέρσι στο Εθνικό σε μορφή αναλογίου) και τα «Θεριά» του Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη. 

Διαγραφή. Σωτηρία και θάνατος. Απόφαση και παραίτηση. Επιλογή και εξαναγκασμός. Σ’ αυτή τη δύσκολη ισορροπία κινούνται τα δύο έργα που συνθέτουν το «Delete». 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία - φωτισμοί: Κοραής Δαμάτης. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης. Βοηθός σκηνοθέτη: Τζίνα Μιάρη. Παίζουν: 

Βασίλης Αφεντούλης, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Τζίνα Μιάρη, Νικολίνα Μουαίμη, Ντέπυ Πάγκα, Βάνα Πεφάνη, Γιώργος Τσιάλος και Γιάννης Στεφόπουλος.

 

«Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ»

της Λούλας Αναγνωστάκη

 

Από τις 27 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη στις 9.30 μ.μ. Δύο αδέλφια, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, βρίσκονται κλεισμένα σ’ ένα δωμάτιο. Από την πλατεία ακούγονται εμβατήρια και τυμπανοκρουσίες. Μέσα σ’ έναν ιστό αβεβαιότητας και αγωνίας που η συγγραφέας υφαίνει αριστοτεχνικά, τα αδέλφια καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το δίχως άλλο θα γίνει παρέλαση κάτω από το σπίτι τους. Καθ' όλη τη διάρκεια της αναμονής, τα αδέλφια ανατρέχουν στο σκοτεινό τους παρελθόν και ανταλλάσσουν τραυματικές εμπειρίες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επικοινωνήσουν. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Νίκος Δημητρόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια: Λαλούλα Χρυσικοπούλου. Ηχος: Πάνος Τσεκούρας. Αφίσα: Δημοσθένης Γαλλής. Παίζουν: Ανθή Κάντα, Κωνσταντίνος Μακριδάκης. 

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

 

«ΠΑΡΑΜΥΘΟΛΟΓΙΟ»

της Αννας Τριτσαρώλη

σε σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου

 

Από τις 16/10 και κάθε Σάββατο 11 π.μ. και Κυριακή 11 π.μ. και 1 μ.μ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Συγγραφέας: Αννα Τριτσαρώλη. Θεατρική Διασκευή: Γιώργος Τσιάλος Και Βίλλυ Τερτίπη. Σκηνοθέτης: Κώστας Αρζόγλου. Μουσική: Κώστας Χαριτάτος. Σκηνικά: Τέλης Καρανάνος. Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου. Κινησιολογία: Ηλίας Μαλισιώβας. Βοηθός Σκηνοθέτη: Νερίνα Καμπασάκη. Συνεργάτης: Μαρία Γιουρμετάκη. Παίζουν: Γιώργος Τσιάλος, Καλή Δάβρη και η Νατάσα Κρητικού.