Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 20:44

Η Ιφιγένεια Δεριζιώτη για τους "Grannie's stolen pills" και το ροκ στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Η Ιφιγένεια Δεριζιώτη για τους "Grannie's stolen pills" και το ροκ στην Καλαμάτα

 

Ως μία από τις πιο ανερχόμενες ροκ μπάντες της πόλης, έχουν αναδειχθεί τον τελευταίο καιρό οι "Grannie's stolen pills". Εκτός από τον ευφάνταστο τίτλο τους, έχουν πολλά να "πουν", μέσα από τη μουσική και τις ερμηνείες τους. Περισσότερα, κάνει γνωστά για το σκεπτικό του συγκροτήματος, η τραγουδίστρια Ιφιγένεια Δεριζιώτη, μιλώντας στην "Ε". 

- Πώς ξεκίνησε το συγκρότημά σας; Ο τίτλος σας από τι είναι εμπνευσμένος; 

"Η μπάντα ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο, από 4 φιλαράκια κατά τη διάρκεια κατασκευής του "Βandapart studio", όπου είπαμε “Αφού υπάρχει και στούντιο επιτέλους στην Καλαμάτα, ας παίξουμε λίγο μουσική!”. Στη συνέχεια προστέθηκα και εγώ στην παρέα. Το όνομα της μπάντας, αποφασίστηκε ύστερα από έντονες και ζωηρές συζητήσεις, σχετικά με τα βιβλία του Κέρουακ, του Burroughs, την "Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων", καθώς και ένα λογοπαίγνιο για τις ηλικίες όλων μας, αν και … εντάξει, εγώ είμαι η μικρή της παρέας".

- Πώς θα περιγράφατε το μουσικό σας ύφος και ποιες θεωρείτε ότι είναι οι επιρροές σας; 

"Εχουμε όλοι τα δικά μας ακούσματα πάνω σε διάφορα είδη μουσικής όπως rock, metal, blues και πειραματική μουσική. Μας αρέσουν οι πειραματισμοί στον ήχο και στη μελωδία και κάπως έτσι δουλεύουμε και πάνω στα κομμάτια μας. Παίζει κάποιος μία ιδέα και μετά ο καθένας βάζει το δικό του ύφος και όλο αυτό προσπαθούμε να το δέσουμε ώστε να κολλάει καλά στο αφτί. Δεν είμαστε επαγγελματίες μουσικοί, παίζουμε απλά μουσική για να περνάμε καλά. Δεν έχουμε κάποια “ταμπέλα” για το τι είναι αυτό το οποίο παίζουμε, τώρα για κάτι πιο συγκεκριμένο θα λέγαμε πως παίζουμε neo-krautrock, grunge και psychedelic rock ή κάτι τέτοιο". 

- Πώς είναι τα πράγματα στη μουσική σκηνή της Καλαμάτας; Είναι εύκολο για μία νέα μπάντα να ξεκινήσει; 

"Αν και οι επίσημοι φορείς της πόλης είχαν και έχουν αρνητική στάση σε κάθε τι πρωτοποριακό, εναλλακτικό και προοδευτικό, πιστεύουμε ότι τα πράγματα είναι αρκετά καλά. Και είναι αρκετά καλά, γιατί έχουμε πάρα πολύ καλούς μουσικούς, πολύ καλές μπάντες και ανθρώπους όπου με τις δικές τους προσπάθειες και κόπο, στηρίζουν και προωθούν την τοπική μουσική σκηνή. Το πιο εύκολο και όμορφο πράγμα είναι να μαζευτούν 2-3-5 φίλοι να παίξουν μουσικούλα, να τζαμάρουν και να το ευχαριστηθούν. Από εκεί και πέρα - και εδώ είναι που ανοίγει μια ολόκληρη συζήτηση για τους φορείς και το κράτος - υπάρχουν διάφορες και πολλές δυσκολίες". 

- Τι θεωρείτε πως λείπει από την πόλη, ώστε να ισχυροποιηθεί περισσότερο η εναλλακτική - μη συμβατική τέλος πάντων - σκηνή;

"Πιστεύω πως όλοι οι μουσικοί της Καλαμάτας εάν τους γινόταν αυτή η ερώτηση θα απαντούσαν λίγο πολύ το ίδιο πράγμα. Για εμάς θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερο κοινό που να αγαπά μουσικά είδη πέρα από τα “σκυλάδικα” και τα έντεχνα, αλλά αυτό είναι και θέμα μουσικής παιδείας. Πολύς κόσμος ακούει αυτό που έχει μάθει να ακούει και εμείς δεν θα το κρίνουμε αυτό. Ισως θα ήταν ωραία να υπήρχε ένας πολυχώρος - venue, όπου να γίνονται περισσότερα live και να μπορούν να φιλοξενηθούν και συγκροτήματα από άλλες πόλεις. Αν και πλέον μαγαζιά στο Ιστορικό Κέντρο όπως ο "Rodanthos" και το "Κyttaro" φιλοξενούν live, τόσο από μπάντες της Καλαμάτας όσο και από μπάντες άλλων πόλεων. Mε λίγα λόγια λείπει ένας κοινωνικός αυτοοργανωμένος χώρος, με προοδευτικά καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά". 

- Αν σας ζητούσα να επιλέξετε ένα στίχο, με τον οποίο να χαρακτηρίσετε την μουσική σας παρέα, ποιον θα επιλέγατε; 

"Από Ramones το "Got a lot to say". “I got a lot to say, I got a lot to say, I got a lot to say. I can't remember now, I can't remember now, I can't remember now.” Επειδή με όλα αυτά που ζούμε, έχουμε ξεχάσει ακόμη και τι θέλαμε να πούμε. Με τη διαφορά ότι, όλοι μας, τελικά και θα θυμηθούμε αυτό που πρέπει και θα το πούμε. Και αυτός είναι από τους στίχους του Πέρη του drummer της μπάντας, για το κομμάτι μας “Boom to the bank”: “Boom to the bank/ boss on the run/ boom to the bank/ kids having fun/boom to the bank….

Οι GSP είναι οι: Περικλής Πιέρρος drums, Ευάγγελος Παπαδόπουλος μπάσο, Δημήτρης Χριστόπουλος κιθαρα, Γιώργος Χριστόπουλος κιθάρα, Ιφιγένεια Δεριζιώτη (IDVex) φωνητικά, αιθερόφωνο. 

 


NEWSLETTER