Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 08:17

Την «Κόμισσα της φάμπρικας» ανεβάζει φέτος το ΜΕΘ 

Γράφτηκε από την

 

Την «Κόμισσα της φάμπρικας», των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη, ανεβάζει φέτος το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Περικλή Αλμπάνη.

Το έργο θα παιχτεί από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου (με ένα «ρεπό» στις 5/12). Για την επιλογή του αλλά και για την προετοιμασία του, κάποιοι από τους βασικούς συντελεστές της παράστασης έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΜΕΘ, στο Πάρκο Σιδηροδρόμων.

Ρεπορτάζ: Πέπη Αλευρά

 

Ο Περικλής Αλμπάνης δήλωσε συγκινημένος που βρίσκεται στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς στο ΜΕΘ έκανε τα πρώτα θεατρικά του βήματα το 1981 με τους «Φίλους» του Κώστα Μουρσελά. Δήλωσε λοιπόν ότι είναι τιμή του να επιστρέφει έπειτα από 35 χρόνια για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ως σκηνοθέτης πια, σε ένα θέατρο που «πραγματικά αξίζει» - καθώς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «το ΜΕΘ εδώ και 40 χρόνια ανελλιπώς και ανιδιοτελώς προσφέρει πολιτισμό».

Αναφερόμενος στη φετινή παραγωγή, ο κ. Αλμπάνης είπε ότι δουλεύει εντατικά με τους ταλαντούχους ερασιτέχνες ώστε να φανούν αντάξιοι των δύο μεγάλων συγγραφέων που υπογράφουν την «Κόμισσα της Φάμπρικας». Σημείωσε ότι το κείμενο αυτό γράφτηκε το 1963 και πρωτοανέβηκε το 1965 από το θίασο του Νίκου Ρίζου με συπρωταγωνιστές τη Μάρω Κοντού, το Στέφανο Ληναίο και τη Σμάρω Στεφανίδου. Ηταν μια ταραγμένη πολιτικά περίοδος και υπήρχε λογοκρισία -  οπότε οι συγγραφείς προσπάθησαν να περάσουν τα μηνύματά τους μέσα από μια κωμωδία καταστάσεων και παρεξηγήσεων σε γρήγορο ρυθμό, είπε ο σκηνοθέτης. Επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, τονίζοντας ότι η ομάδα του ΜΕΘ θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να φέρει σε πέρας αυτή την πρόκληση.

Ο Λεωνίδας Βέλλης, ο οποίος μίλησε στη συνέχεια, έκανε επίσης λόγο για ένα έργο εξαιρετικά γραμμένο, με μηνύματα που «μασκαρεύτηκαν» για να περάσουν. Στάθηκε στη συλλογική προσπάθεια του ΜΕΘ, στο καλό κλίμα μεταξύ των συντελεστών και στη διάθεσή τους να φανούν αντάξιοι ενός τέτοιου έργου. Τέλος, είπε και λίγα λόγια για τους καθαρούς, ευδιάκριτους χαρακτήρες του έργου, αναφέροντας ότι ο ίδιος υποδύεται «έναν από τους πολλούς Δελημάνηδες», τον Χρήστο Δελημάνη τον αστυνομικό: έναν τίμιο άνθρωπο που οι υπόλοιποι μάλλον δεν του ανταποδίδουν την ειλικρίνεια.

Η Ολυμπία Βενιζελέα μίλησε με τη σειρά της για τον δικό της ρόλο, καθώς στην «Κόμισσα της φάμπρικας» παίζει τη μητέρα του... προλαλήσαντος αστυνομικού. Πρόκειται, όπως είπε, για μια δυναμική γυναίκα, συνδικαλίστρια, που παραστέκεται στις εργαζόμενες ακόμα κι όταν τις πηγαίνουν στο Τμήμα - όπου εκτυλίσσονται ξεκαρδιστικές στιγμές στο έργο, καθώς εκεί μεταξύ άλλων η μητέρα έρχεται αναγκαστικά σε αντιπαράθεση με το γιο. Πάνω απ' όλες τις ιδιότητές της όμως, «τελικά είναι μια κλασική Ελληνίδα μάνα!» σχολίασε η κ. Βενιζελέα.

Ο Παύλος Κλάδης, ο οποίος μετρά ήδη μια 20ετία στο ερασιτεχνικό θέατρο, υποδύεται τον Ναύαρχο Παπαθανασίου, θείο της «Κόμισσας» και της αδελφής της. Παίρνοντας το λόγο στη χθεσινή συνέντευξη, είπε ότι συχνά αναρωτιέται και ο ίδιος πού βρίσκουν στο ΜΕΘ όλο το κέφι, το μεράκι, την ενέργεια, που απαιτούνται για αυτή την προσπάθεια - και απαντώντας, είπε ότι τα αντλούν από το γέλιο που βγάζει το έργο: Αυτό δίνει, είπε, το έναυσμα για τη συγκεκριμένη ποιοτική δουλειά. Κλείνοντας, κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει την παράσταση, διαβεβαιώνοντας ότι αξίζει τον κόπο.

«Μια κωμωδία που θίγει κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα» χαρακτήρισε τη νέα παραγωγή του ΜΕΘ η Γεωργία Λαζάρου, η οποία υποδύεται την Εφη, την «Κόμισσα της φάμπρικας». (Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι η αδερφή της Γεωργίας, η Μαρία Λαζάρου, υποδύεται την αδερφή της και στη σκηνή, την Ντιάνα). Πρόκειται για μια πολύ ωραία παράσταση, η οποία δουλεύεται με κέφι και με αγάπη, κάτι που όλοι πιστεύουν πως θα βγει και στη σκηνή, είπε η πρωταγωνίστρια - και ανέφερε τα ονόματα όλων των μελών αυτής της δεμένης κι αγαπημένης ομάδας, όπως τη χαρακτήρισε.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διανομή (κατά σειρά εμφάνισης). Εφη: Γεωργία Λαζάρου. Ντιάνα: Μαρία Λαζάρου. Κοσμάς: Ξυδέας Δημήτρης. Αστυφύλακας: Λεωνίδας Βέλλης. Διαρρήκτης: Σπύρος Ρουμελιώτης. Στασούλα: Χρύσα Σιψά. Δήμητρα: Ολυμπία Βενιζελέα. Χαράλαμπος: Παναγιώτης Σπυρακόπουλος. Αριστερός: Κώστας Κουτσουμπός. Αρχιφύλακας: Νικόλαος Σιψάς. Καμαριέρα Α’ Φανή: Ελένη Γιαννακοπούλου. Ουρανία: Μαρία Λυκούση. Αστυνόμος: Λίνος Δουλάμης. Ναύαρχος: Παύλος Κλάδης. Μαρία: Βανέσσα Αδαμοπούλου. Μία Εργάτρια: Μαρία Θεοδωρακάκου. Καμαριέρα Β’, Ασπασία: Λούλα Αναγνωστοπούλου.

Σκηνοθεσία Περικλής Αλμπάνης. 

Βοηθός σκηνοθέτη Μύλη Παπαβασιλείου. 

Σκηνικά - κοστούμια Βενετσάνος Μπαλόπουλος. 

Μουσική επιμέλεια Περικλής Αλμπάνης. 

Επιμέλεια φροντιστηρίου Λούλα Αναγνωστοπούλου.

Φωτογράφιση Λεωνίδας Μακρής. 

Φωτισμοί Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νικολόπουλος. 

Ηλεκτρολογικά Γιώργος Παυλάκος.

* Στη φωτογραφία από αριστερά: Παύλος Κλάδης, Γεωργία Λαζάρου, Περικλής Αλμπάνης, Λεωνίδας Βέλλης, Ολυμπία Βενιζελέα