Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 07:53

Ντοκιμαντέρ για το Νίκο Παπάζογλου από τον Μεσσήνιο Ι. Γρηγορόπουλο (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Ντοκιμαντέρ για το Νίκο Παπάζογλου από τον Μεσσήνιο Ι. Γρηγορόπουλο (βίντεο)

Το ντοκιμαντέρ "Εγώ κι ο ίσκιος μου" - αφιερωμένο στο μεγάλο Ελληνα συνθέτη και τραγουδιστή Νίκο Παπάζογλου είναι το νέο project του Μεσσηνίου κινηματογραφιστή Ιωάννη Γρηγορόπουλου. Πρόκειται για την υλοποίηση μιας ιδέας που είχε η παρέα του Ιωάννη, που βασίστηκε στην επιθυμία να γνωρίσει τη ζωή και το έργο του Νίκου Παπάζογλου.

Ολο το project είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, πράγμα που οι συντελεστές θεωρούν ότι ταιριάζει και στη φιλοσοφία του Νίκου Παπάζογλου. Στο project έχει ήδη ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων. Πρέπει όμως να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο βήμα του μοντάζ και της μίξης ήχου, ώστε να προλάβουν οι δημιουργοί τις προθεσμίες των χειμερινών φεστιβάλ και κυρίως αυτού της Θεσσαλονίκης.

Τα έξοδα που πρέπει να καλυφθούν άμεσα είναι: ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού, μοντάζ, εφέ, color correction, color grading, μίξη ήχου, moastering, έξοδα συμμετοχής σε φεστιβάλ, έξοδα προώθησης. 

Η απόφαση της ομάδας να μη στηριχτεί σε κάποια εταιρεία παράγωγης ή χορηγούς ήταν πλήρως συνειδητή. Από το κοινό, οι συντελεστές ζητούν τη στήριξή του, ώστε να αναδεχθεί πιο επιστάμενα το έργο του Νίκου Παπάζογλου.

Οπως αναφέρει η σχετική σελίδα στο facebook, η οποία ενημερώνει τους fansτου ντοκιμαντέρ για την εξέλιξη της ταινίας, ο Νίκος Παπάζογλου αποτέλεσε μια χαρισματική φυσιογνωμία για την ελληνική μουσική σκηνή. Το "ηλεκτρικό" του ξεκίνημα έδεσε αρμονικά με την αγάπη για τους λαϊκούς δρόμους και ρυθμούς, δημιουργώντας ένα πρωτάκουστο για την εποχή ύφος. Τα στοιχεία της παράδοσης, που είχε εξάλλου ως βιώματα από την προσφυγική οικογένειά του και ο ξεχωριστός τρόπος ερμηνείας, ήρθαν να το "δέσουν" γερά και να το καθιερώσουν. Η πολυπραγμοσύνη και η διάθεση να ελέγχει πλήρως τα τραγούδια του, τον έκαναν να στήσει με τα χέρια του ένα από τα πρώτα στούντιο στη Θεσσαλονίκη. Εκεί μαστόρεψε, προβάρισε, δημιούργησε και έδωσε το πρώτο βήμα σε μια γενιά εσωστρεφών καλλιτεχνών και σχημάτων, που έμελλε να παίξουν ως τις μέρες μας καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της μουσικής του τόπου.

Πρώτο βήμα της κινηματογραφικής ομάδας, ήταν να έρθει σε επαφή με τη γυναικά του Βαρβάρα Γουίλιαμς. Η ίδια εμπιστεύτηκε το εγχείρημα και έδωσε σημαντικές επαφές και αρχειακό υλικό. Ακολούθησαν ταξίδια σε Αθήνα, Νίσυρο, Θεσσαλονίκη, για να συνεχιστεί η "γνωριμία"  με την προσωπικότητα του Παπάζογλου, μέσα από φίλους του και συνεργάτες. Τις περισσότερες φορές, η κουβέντα κατέληγε σε ένα γλέντι με τα τραγούδια του, σαν αυτό που δυο χρόνια πριν, γέννησε την ιδέα.

Ο Μιχάλης Αριστείδου και ο Ιωάννης Γρηγορόπουλος ανέλαβαν τη σκηνοθεσία. Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, με μεγαλύτερη διάκριση το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για το ντοκιμαντέρ "Βιογραφία μιας ηχογράφησης". Ο Γιώργος Δορλής και ο Κώστας Σαλλής συνεργάζονται μουσικά τα τελευταία 10 χρόνια, μελετώντας κυρίως το ρεμπέτικο τραγούδι, αλλά και προτείνοντας δικές τους δημιουργίες. Ολοι μαζί έκαναν την ερευνά το διάστημα 2014 - 2016.Με την έναρξη των γυρισμάτων, προστεθήκαν δυο έμπειροι συνεργάτες: Ο Γιώργος Σαγανάς στον ήχο και ο Πέτρος Κολοτούρος στην εικονοληψία.

Για να στηρίξει κανείς το ντοκιμαντέρ μπορεί να επισκεφθεί το site: www.indiegogo.com.


NEWSLETTER