Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017 17:08

"Τα πάθη της αγάπης" της Πηγής Λυκούδη σε ποίηση Θανάση Σάλτα (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Με έναν νέο δίσκο υποδέχθηκε το νέο έτος η γνωστή συνθέτις από τη Λακωνία Πηγή Λυκούδη, σε συνεργασία με τον ποιητή Θανάση Σάλτα. 

Στο δίσκο αυτό ακούγεται σε απαγγελία η μοναδική ηθοποιός Ελένη Ερήμου, ενώ τα τραγούδια προέρχονται από το ομώνυμο θεατρικό έργο των Λυκούδη - Σάλτα "Τα πάθη της αγάπης", το οποίο μεταφράστηκε και ταξίδεψε μέχρι την Σμύρνη. Εκεί μάλιστα τιμήθηκαν οι συντελεστές για την προσφορά τους στον πολιτισμό. Κεντρικό θέμα της νέας αυτής δουλειάς, δεν είναι άλλο, από την αγάπη …
- Ενα νέο cd, λίγο πριν την έλευση της νέας χρονιάς... Τι σηματοδοτεί για σας τόσο η νέα δουλειά όσο και το 2017;

"Τα «Πάθη της αγάπης» είναι ένα cd με 13 τραγούδια βασισμένα στο ομώνυμο μουσικοθεατρικό έργο. Γεννήθηκε από την συνεργασία μου με τον ποιητή - συγγραφέα Θανάση Σάλτα. Η χημεία μας υπήρξε άμεση και οδήγησε σε μια όμορφη κοινή καλλιτεχνική πορεία 2,5 ετών γεμάτη ουσιαστικές στιγμές. Η ποίηση του Θανάση Σάλτα σε κάνει να νιώθεις πως μπαίνεις σε έναν ολάνθιστο κήπο γεμάτο χρώματα και νοήματα που δίνουν αξία στην ζωή. Ετσι με χαρά υπογράφω την μουσική και των 13 αυτών τραγουδιών αλλά και όλης της παράστασης. Το να ντύνεις μουσικά την ατμόσφαιρα μιας θεατρικής παράστασης θεωρώ πως είναι μία ιδιαίτερη πρόκληση, θεωρώ πως αγγίζει ένα παράλληλο δρόμο με αυτό της σκηνοθεσίας. Είναι για μένα μία δημιουργία  την  οποία την εντάσσω στα σημαντικά έργα μου που αφορούν το θέατρο.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν 3  αξιόλογοι ερμηνευτές της νέας γενιάς: η Γεωργία Αγγέλου, ο Δημήτρης Ερατεινός και ο Νίκος Καρακαλπάκης. 

H αγάπη του κόσμου που εισπράξαμε, μας οδήγησε στη μουσική και ποιητική καταγραφή όλης αυτής της εμπειρίας σε ένα cd.  Τα νοήματα του έργου σφράγισε με την απαγγελία της στο cd η ηθοποιός Ελένη Ερήμου. Χαίρομαι που στην αρχή της νέας χρονιάς του 2017 μπορούμε να επικοινωνούμε μέσα από τα 13 τραγούδια μας, την φωτεινή αξία της αγάπης".

- Που είναι διαθέσιμη η νέα δουλειά; Σχεδιάζετε κάποια εμφάνιση στην Καλαμάτα;

"Tα "Πάθη της αγάπης" κυκλοφορούν από την "Fm Record" και διατίθενται σε cd, μέσω της "Dms" εταιρίας διανομής, σε όλα τα δισκοπωλεία (Iανός, Reload, Public κ.α.), καθώς και στη "Galerie δημιουργών". Επίσης, οι φίλοι του ίντερνετ μπορούν να το αναζητήσουν και ψηφιακά μέσω του διαδικτύου στο amazon, spotify και στις σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες. Μια παρουσίαση στην όμορφη πόλη της Καλαμάτας με τραγούδια μου βασισμένα σε στίχους Ελλήνων ποιητών, αλλά και με τραγούδια από «Τα πάθη της αγάπης» είναι στους μελλοντικούς στόχους μας".  

- Τι σχέση έχετε με την Μεσσηνία; Η καταγωγή σας κρατάει από την Λακωνία - αν δε κάνω λάθος. 

"Η Μεσσηνία είναι ένας ευλογημένος τόπος, όπως άλλωστε όλη η  Πελοπόννησος. Την έχω επισκεφθεί πολλές φορές και ελπίζω να μπορέσω και να παρουσιάσω μέρος της δουλειάς μου. Η καταγωγή μου από την μεριά της μητέρας μου, κρατά από την Λακωνία. Εναν τόπο που τον θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια με πολύ αγάπη και όμορφες θύμησες. Τότε με τις πολλές στροφές, μια ακόμη παράμετρος, που έκανε κάθε ταξίδι μοναδικό. Με τις αναμνήσεις αυτές τις γεμάτες στοργή, στο τζάκι με την λατρεμένη μου γιαγιά, τον υπέροχο παππού μου. Τα μαγικά τους αυτοδημιούργητα παραμύθια, τις στρωματσάδες στην βεράντα μαζί με την εμπειρική γνώση του παππού για το ποια είναι τα αστέρια στον ουρανό, λίγο πριν ο ύπνος κλείσει τα βλέφαρα, το κρυφό γλυκό που μόνο η γιαγιά ήξερε ποιος το «έκλεβε» και δεν μιλούσε παρά μόνο χαμογελούσε … Αλλωστε όλα αυτά τα όμορφα που έχω νιώσει, η μοναδική φύση, η ιστορία του τόπου, που κρύβει ανθρώπους που αντιστάθηκαν στο διάβα του Ελληνισμού, που τόσο έχει δοκιμαστεί, με έφεραν σε επαφή και με τους μεγάλους ποιητές, τον Γιάννη Ρίτσο και τον Νικηφόρο Βρεττάκο. Ετσι δημιουργήθηκαν δύο σημαντικά έργα για μένα. Δεν θα άλλαζα τίποτε από αυτά τα πανέμορφα βιώματα. Εύχομαι μόνο να μπορούσαν τα παιδιά μου, τα παιδιά αυτών των γενιών  να τα ακράγγιζαν … Κλείνοντας, θα χρησιμοποιήσω τους στίχους από τη νέα δισκογραφική δουλειά, η οποία έγινε η αφορμή για αυτήν την συνέντευξη: "Σε σταυρώνουν αγάπη, σε σταυρώνουν … Μια κοινωνία καρφιά, μια κοινωνία συμφέροντα … Πόσες φορές συγχώρησες Αγάπη τους ανθρώπους ….».