Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 17:47

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Τίνας Κουτσουμπού στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Το νέο της βιβλίο "Του καιρού γυρίσματα" από τις Εκδόσεις "Διάνυσμα" παρουσίασε πριν από λίγες μέρες η συγγραφέας Τίνα Κουτσουμπού  στο "Tapas" στην Καλαμάτα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται πολύ εύκολα, γιατί οι ιστορίες είναι σύντομες, άμεσες, με απλό λόγο γραμμένες, αλλά με πολλή και βαθιά ευαισθησία.

Ταυτόχρονα, το πολύ δυνατό χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι… σχεδόν πραγματικές. Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς να συμβαίνουν δίπλα του, ή ακόμα και στον ίδιο. Η αλήθεια τις χαρακτηρίζει από την αρχή ως το τέλος … Το βιβλίο "Του καιρού γυρίσματα", μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία πολύ καλή, ουσιαστική συντροφιά, αλλά και ως ένας τρόπος που ο αναγνώστης θα γαληνέψει την κουρασμένη ψυχή του… 

Στη βραδιά της παρουσίασης μετείχαν οι: Ελένη Κοφτερού, Δήμητρα Τζανετάκη, Κατερίνα Γυφτάκη - Μπεκ, Ακης Σιψάς. 

- Υπάρχουν πραγματικά πρόσωπα πίσω από τις ιστορίες του βιβλίου;

"Τα βιώματά μας και οι προσλαμβάνουσες από το κοινωνικό μας περιβάλλον φυσικά και καθορίζουν πολλές φορές τα θέματα, αλλά και τους ήρωες που διαλέγουμε. Ετσι, μέσα στο βιβλίο ανασαίνουν ήρωες της καθημερινότητας που απηχούν προσωπικά βιώματα, όπως ο Μιχάλης κι η αδικοχαμένη φίλη Χρύσα ή ήρωες παντελώς άγνωστοι σε μένα, αλλά τελικά τόσο γνωστοί, αφού όλοι τους βρίσκονται δίπλα μου και με επηρεάζουν. Αυτοί οι γνωστοί - άγνωστοι, είναι πρόσωπα που ζουν κάπου εκεί έξω, όπως ο Χασάν των φαναριών ή ο Σύρος πρόσφυγας στην Ελλάδα των μεταναστευτικών ροών. Οπως ο άστεγος των μεγαλουπόλεων - που αν και παραμένει ανώνυμος στην ιστορία μου, στη ζωή μας είναι πια πρόσωπο συνηθισμένο. Αλλά κι ο γιος του Αντώνη, ο φοιτητής που επιθυμεί να μορφωθεί και σχεδιάζει με πολλή αγωνία κι ελπίδες το μέλλον του, όπως κι οι νέοι του σήμερα".

- Τα θέματα της καθημερινότητας πρωταγωνιστούν στα διηγήματα. Τι σας δίνει το ερέθισμα μέρα με τη μέρα;

"Οπως κι εσείς βλέπετε, η καθημερινότητα είναι γεμάτη από ήρωες. Μικρές ιστορίες με ανθρώπους της διπλανής μας πόρτας που είτε το θέλουν είτε όχι, μας μεταδίδουν τον προβληματισμό της σύγχρονης εποχής μας σε θέματα δυσεπίλυτα και ιδέες που μας αγγίζουν όπως η προσφυγιά, η αλληλεγγύη, η φιλία, η ενσυναίσθηση για τις περιπέτειες του πλησίον, η ανάγκη να αγωνιστούμε για την ζωή μας ώστε να γίνει πιο ανθρώπινη, πιο απλή. Επομένως, δεν ήταν δύσκολη για μένα η αναζήτηση θεματικής για τις ιστορίες. Με τον τρόπο αυτό θέτω κι ένα προβληματισμό στον αναγνώστη, να ταξιδέψει δίπλα - δίπλα με τους ήρωες και να μοιραστεί τα βάσανα και τα συναισθήματά τους". 

- Τι ευθύνη νιώθετε για τον κάθε Χασάν αυτού του κόσμου, ως άνθρωπος και ως συγγραφέας;

"Ακόμη κι αν ο καθένας από εμάς δεν μπορεί από μόνος του να δώσει  λύση στα προβλήματα των αστέγων, της ανεργίας, της μετανάστευσης, της εξασφάλισης ειρήνης και ευημερίας, το γεγονός και μόνο ότι είναι ελεύθερος να τα θίξει, να τα συζητήσει και να προσφέρει την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή του, να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας ή να οργανώσει δράσεις εθελοντισμού, πιστεύω πως είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου. Αυτή είναι και η ευθύνη μας ως κοινωνικά όντα και κατ’ επέκταση και ως συγγραφείς. Να μιλάμε για τη σύγχρονη προβληματική του καιρού μας και να επηρεάζει η πένα μας όλο και πιο πολλούς σκεφτόμενους ανθρώπους". 

- Μέσα από το βιβλίο αυτό φαίνεται πως σας απασχολεί πολύ η ευαισθησία των ανθρώπων, η ψυχή, τα απωθημένα και ο πόνος τους. Πιστεύετε ότι καταφέρνετε να εκφράσετε αυτές τους τις πτυχές ή είναι κάτι σχεδόν ακατόρθωτο για ένα συγγραφέα;

"Θα σας πω τι μου είπαν δυο αναγνώστριες διηγημάτων μου όταν τελείωσαν την ανάγνωσή τους: «Ηθελα να κλάψω στης «Μάνας τα στερνά» Πόσο με συγκίνησε ο Μιχάλης! Αλήθεια υπάρχουν και γιατροί ανάμεσα στους πρόσφυγες; Πόσο με άγγιξε η ιστορία «Σταχτοσκορίσματα» (από το βιβλίο "Ο Καινούργιος")". Ετσι πιστεύω πως είναι μεγάλη ικανοποίηση κι επιτυχία να καταφέρεις να συγκινήσεις έστω και λίγους. Αλλωστε αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από το ταλέντο στην τέχνη του λόγου αλλά και από τις προσωπικές ευαισθησίες του συγγραφέα, την ψυχική διάθεσή του όταν καταγίνεται με τις ιστορίες των άλλων ανθρώπων. Είναι πάντα το μεγάλο στοίχημα που θέτεις στον εαυτό σου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μην σταματάς να γράφεις. Να προσπαθείς να ανακαλύψεις το άλλο σου εγώ". 

- Υπάρχει νέο βιβλίο στα σκαριά; Θα είναι πάλι μικρά διηγήματα;

"Ναι, όχι τώρα, αλλά χθες ακόμη, έχω πλάσει ένα σχέδιο να γράψω κάτι καινούργιο. Οχι όμως διηγήματα. Ομως επειδή ποτέ δεν ξέρεις το μέλλον τι θα φέρει, δεν θέλω να φανερώσω περισσότερα. Το σίγουρο είναι πως έχω πολλή δουλειά να κάνω γι’ αυτό που έχω βάλει κατά νου. Θα σας αποκαλύψω μόνο ότι θέλω να έχει και κάτι από την Καλαμάτα, που με φιλοξενεί τα τελευταία 20 χρόνια και που τόσο πολύ αγαπώ".

Γ.Σαρ.