Σάββατο, 08 Απριλίου 2017 10:49

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας για την ιστορική ταινία "Εξοδος 1826" με τη συμμετοχή Μεσσήνιων εθελοντών

Γράφτηκε από την
Ο σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας για την ιστορική ταινία "Εξοδος 1826" με τη συμμετοχή Μεσσήνιων εθελοντών

 

Η ιστορική ταινία "Εξοδος 1826" προβλήθηκε χθες στο Cine Center Καλαμάτας και πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, την οποία γυρίζει ο σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας.

Οπως μάλιστα αποκάλυψε ο ίδιος στην "Ε", η δεύτερη ταινία θα έχει θέμα πάλι σχετικό με το 1821 (άγνωστο ιστορικό γεγονός - μάχη στη Μακεδονία) και εκτός απροόπτου τα γυρίσματα θα γίνουν στη Μεσσηνία. Στην "Εξοδο 1826" μετείχαν και εθελοντές από τον "Λεύκιππο" και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέδουσας

Σχετικά με το φιλμ: Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια του στρατηγού Μακρή. Ετσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Αρτας Ν. Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι. Πρωταγωνιστούν οι: Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου, Αντώνης Σιώπκας, Χρήστος Μπάτζιος, Βασίλης Τσικάρας, Αγγέλα Βαγιωνά, Ειρήνη Τσιαούση, Νίνα Μυλωνά, Κυριάκος Χρυσίδης, Γιάννης Περδίκης.

- Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με ένα - όχι και τόσο συνηθισμένο - θέμα, ιστορικής φύσεως;

"Καταρχάς είμαι λάτρης της Ιστορίας. Οταν μία περίοδο είχα την ευθύνη κάποιων τηλεοπτικών εκπομπών, προσπαθούσα να βρω θέμα μη γνωστά στο ευρύ κοινό, από την ιστορία μας. Ετσι "έπεσα" πάνω στα παιδιά της Σαμαρίνας και αναρωτήθηκα τι ιστορία υπάρχει από πίσω. Ακόμα και ντόπιοι δεν γνώριζαν με σιγουριά. Με διάβασμα και έρευνα προέκυψε το σενάριο. Η αρχική ιδέα ήταν για ντοκιμαντέρ, αλλά τελικά φτάσαμε στο να γίνει ταινία". 

 

- Τι δυσκολίες υπήρξαν στην πορεία;

"Οι δυσκολίες ήταν κυρίως οικονομικές. Μια τέτοια παραγωγή χρειάζεται πολλά χρήματα. Μέσα στην κρίση ήταν δύσκολο, το θέμα δεν είχε ευρύτερη αποδοχή στους ανθρώπους που αποφασίζουν. Δεν πτοηθήκαμε όμως. Η τοπική αυτοδιοίκηση βοήθησε αρκετά στη συνέχεια, όπως και ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών και ο Δήμος Πέλλας. Τα γυρίσματα έγιναν έξω από τα Γιαννιτσά, στο Πάικο κυρίως. Βοήθησαν όμως και άλλοι φορείς, ιδιώτες, σύλλογοι, απλοί άνθρωποι, επιχειρηματίες".

 

- Πώς προέκυψε η συνεργασία με τους εθελοντές από τη Μεσσηνία;

"Ολοι οι σύλλογοι που ασχολούνται με τις φορεσιές, τις αναπαραστάσεις κ.λ.π. έχουν επαφή με τα θέματα αυτά. Ο Σύλλογος Γιαννιτσών ήρθε σε επαφή με ανθρώπους από τους συλλόγους στη Μεσσηνία (Νεδουσαίοι, "Λεύκιππος") και από την πρώτη στιγμή έδειξαν μεγάλη χαρά και προθυμία να βοηθήσουν. Είναι φανταστικό αυτό που έκαναν. Μας δάνεισαν ρούχα, φορεσιές, όπλα για τους ηθοποιούς. Χωρίς τη στήριξή τους δε θα είχαμε εαυτό το όμορφο αποτέλεσμα. Η ταινία χαρακτηρίστηκε με απόφαση του υπουργείου Παιδείας "ταινία υψηλής ποιότητας". Αυτή τη στιγμή πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα βλέπουν το φιλμ. Δεχόμαστε πολλά μηνύματα από γονείς. Στη συνέχεια η ταινία θα μετάσχει και σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ". 


NEWSLETTER