Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 20:12

Το μυθιστόρημα του Ισ. Καρδερίνη «Οι διεφθαρμένοι» στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Το μυθιστόρημα του Ισ. Καρδερίνη «Οι διεφθαρμένοι» στην Καλαμάτα

Με φόντο την Καλαμάτα διαδραματίζεται η ιστορία του τελευταίου βιβλίου του Ισίδωρου Καρδερίνη, του μυθιστορήματος με τίτλο "Οι διεφθαρμένοι" από τις εκδόσεις "Ιωλκός". Ο ίδιος δεν έχει κάποια καταγωγή από τη Μεσσηνία, όμως όπως ο ίδιος παραδέχεται στην "Ε" η επιλογή αυτή δεν έγινε τυχαία αφού ήθελε να παρουσιάσει τον ήρωά του στο πολιτικό αυτό μυθιστόρημα στην πόλη από την οποία ξεκίνησε η εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821.

- Εχετε γεννηθεί στην Αθήνα. Το τελευταίο σας βιβλίο όμως, οι "Διεφθαρμένοι" διαδραματίζεται στην Καλαμάτα. Μιλήστε μας λίγο για αυτή σας την επιλογή, πώς προέκυψε να διαλέξετε αυτό το "σκηνικό" για τους ήρωές σας;
"Επέλεξα την Καλαμάτα ως τόπο καταγωγής του πρωταγωνιστή και σκηνικό διεξαγωγής κεφαλαίων του μυθιστορήματος, διότι την έχω επισκεφτεί πολλές φορές και μου αρέσει ιδιαιτέρως. Τη θεωρώ μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Ταυτόχρονα ήθελα να μπει στο πολιτικό μου μυθιστόρημα η πόλη από την οποία ξεκίνησε η εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821 που οδήγησε στην αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους".

- Βλέποντας κανείς τον τίτλο - αλλά και το εξώφυλλο του βιβλίου σας, θα τολμούσε να πει πως το εμπνευστήκατε από τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, από τα σκάνδαλα που συγκλόνισαν τη χώρα. Εχει κάποια βάση αυτή η σκέψη;
"Ναι είναι αλήθεια. Το μυθιστόρημά μου αντικαθρεφτίζει τη σημερινή πολιτική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Εχω πράγματι θέσει το δραματικό πλαίσιο της χρεοκοπίας της χώρας με επίκεντρο τη διαφθορά. Το μυθιστόρημά μου αποσκοπεί στο να χτυπήσει αυτό το άθλιο φαινόμενο, τονίζοντας στον αναγνώστη την απαξία της διαφθοράς".

- Πώς συνδυάζεται η αγάπη για το γράψιμο, με τις σπουδές στα οικονομικά; Είναι -θα έλεγε κανείς- δύο πλευρές εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους.

"Υπάρχει βεβαίως μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα οικονομικά και τη λογοτεχνία. Ομως η λογοτεχνία είναι ένας συναρπαστικός τομέας, με τον οποίο ανέκαθεν έχουν ασχοληθεί άτομα διαφόρων επαγγελμάτων και επιστημονικών ειδικοτήτων. Θεωρώντας, λοιπόν, τη λογοτεχνία ένα πολύ γόνιμο πεδίο που σου προσφέρει τη χαρά της πρωτότυπης δημιουργίας, αποφάσισα πριν χρόνια να ασχοληθώ με αυτήν".

- Είστε αισιόδοξος πως κάποια στιγμή η χώρα θα βγει από το τέλμα -πολιτικό και οικονομικό- στο οποίο έχει περιέλθει; Πώς η διαφθορά... θα πάψει να είναι ο βασικός πρωταγωνιστής της ζωής των ανθρώπων... αλλά και των ηρώων σας;
"Ναι είμαι αισιόδοξος. Η χώρα θα βγει από τη βαθύτατη οικονομική κρίση χρέους που την ταλανίζει. Ομως το ζήτημα είναι σε πόσο χρόνο θα συμβεί αυτό. Για το πολιτικό τέλμα πρέπει να σας πω τη γνωστή φράση: "Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα". Οσο για τη διαφθορά που είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί όλες τις χώρες του κόσμου θα έλεγα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεριζωθεί εντελώς. Ομως με τα κατάλληλα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα μπορεί να περιοριστεί δραστικά. Η εκπαίδευση και τα ΜΜΕ,για παράδειγμα, μπορούν να συμβάλλουν στην προληπτική αντιμετώπιση του φαινομένου, δημιουργώντας τη συνείδηση στον πολίτη για τη βαριά επικινδυνότητα και την ευτέλεια της διαφθοράς. Και βεβαίως, όσον αφορά στην καταστολή, θα πρέπει να λειτουργήσει πρωτίστως καλύτερα η δικαιοσύνη που στην Ελλάδα αργοπορεί. Δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει συντομότερη εκδίκαση των υποθέσεων διαφθοράς, ούτως ώστε οι ένοχοι να έχουν τις ποινές που τους αξίζουν".

 

Συνέντευξη
στη Γιούλα Σαρδέλη

 

 


Ο Ισίδωρος Καρδερίνης γεννήθηκε στο Χαϊδάρι το 1967. Είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην τουριστική οικονομία. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά "Οικονομικός Ταχυδρόμος", "Δημόσιος Τομέας", "Τουρισμός και Οικονομία", "Τουριστική Αγορά", "Ελλοπία". Εχει εκδώσει τα βιβλία: "Στη μνήμη του πατέρα μου" ποίηση, Ελληνικά Γράμματα 2006, "Ενα χρόνο δάκρυα" ποίηση, Ελληνικά Γράμματα 2007, "Στα δίχτυα της μοναξιάς" ποίηση Ιωλκός 2007, "Η φωτογραφία της καρδιάς μου" ποίηση Ιωλκός 2008, "Ο καημός της προσφυγιάς" ποίηση Ιωλκός 2008, "Ο ανθόκηπος των γονιών", ποίηση Ιωλκός 2009, "Το ταξίδι του φωτός" ποίηση Ιωλκός 2011.

 


NEWSLETTER