Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 21:27

Τμήμα Καλαμάτας του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (CID) της Unesco

Γράφτηκε από την

 

Το Τμήμα Καλαμάτας του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (CID) - Unesco  ιδρύθηκε στη Μεσσηνία εδώ και λίγο καιρό.

Για αυτό το λόγο οι συντελεστές του έδωσαν χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, αναλύοντας τους σκοπούς του. 

Ο πρόεδρος Θωμάς Παλάντζας είπε πως στόχος είναι να στηριχτούν όλες οι μορφές του χορού στην πόλη της Καλαμάτας. Το Διεθνές Συμβούλιο ιδρύθηκε στο Παρίσι πριν από αρκετά χρόνια, τα γραφεία του είναι στην Unesco και αποτελεί μία μη κερδοσκοπική - μη κυβερνητική οργάνωση. Μέλη - τμήματα του CID υπάρχουν σε 150 χώρες. Η προώθηση του χορού είναι το βασικό κίνητρο, καθώς και η ένωση των δυνάμεων των δασκάλων και η ενίσχυση του χαρακτηρισμού της Καλαμάτας ως «πόλη του χορού». 

Ο αντιπρόεδρος Γιάννης Χατζηγιαννόπουλος πρόσθεσε πως το όραμα υπήρχε ως σκέψη εδώ και κάποιο καιρό. Οι δάσκαλοι λοιπόν από διάφορες σχολές, ενώθηκαν για ένα κοινό σκοπό τώρα πια. Οποιος θέλει, μπορεί να συνταχθεί στην προσπάθεια και να συμβάλει στην προώθηση του χορού. Τα μέλη θα στηρίζουν διάφορα πολιτιστικά δρώμενα της Καλαμάτας, εθελοντικά.

Η ταμίας Ξένια Γεωργάρα τόνισε πως όλα τα μέλη δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική και πως στο σύλλογο είναι όλοι ίσοι και ανεξάρτητοι. Τους ενώνει πάνω από όλα η αγάπη για το χορό. 

Ο αντιπρόεδρος Κώστας Σιάχος συνέχισε λέγοντας πως ο χορός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη μουσική, από την αρχαιότητα. Και τα δύο μαζί, εκφράζουν τον άνθρωπο, με διάφορους τρόπους, από το θέατρο για παράδειγμα, ως τις λιτανευτικές πομπές. 

Ο Ηλίας Παρθένιος, ως γενικός γραμματέας δήλωσε πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς άμεσα συνδεδεμένος με τον χορό για να γίνει μέλος. Ο ίδιος είναι άνθρωπος της τεχνολογίας, παρόλα αυτά έχει τη διάθεση να συνταχθεί και να βοηθήσει. Ετσι κάλεσε και όλους τους πολίτες να δηλώσουν ενδιαφέρον και ο καθένας να συνδράμει όπως μπορεί.

Τέλος η Ρούλα Πουλάκου, εκ των ιδρυτικών στελεχών, είπε πως ευπρόσδεκτοι στο Τμήμα είναι πολιτιστικοί σύλλογοι, χορευτές, δάσκαλοι, χορευτικοί σύλλογοι και πολίτες. 

Να σημειωθεί πως προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, στις 28 - 29 Απριλίου.

Γ.Σαρ.