Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017 16:01

Η Μαρία Κρασοπούλου στην "Ε": "Την Καλαμάτα την ακολουθώ και με ακολουθεί”

Γράφτηκε από την

 

Ενα από τα μεγάλα ταλέντα της πόλης της Καλαμάτας, η Μαρία Κρασοπούλου διανύει μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της.

Ζωντανές εμφανίσεις, μία ποιητική συλλογή και ένας νέος δίσκος στον οποίο συμπράττει με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Το 2017 φαίνεται πως είναι η πιο … γούρικη χρονιά της μέχρι τώρα. Η ίδια εξηγεί στην "Ε" πώς έφτασε σήμερα να έχει πετύχει όλα τα παραπάνω.

 

- Από το ΜΣΚ, τις υπέροχες μελωδικές βραδιές στα στενά του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας, στο "Σταυρό του Νότου" και τη συνεργασία σου με "ιερά τέρατα" της Ελληνικής μουσικής όπως ο Νίκος Ζούδιαρης... Πώς το βιώνεις όλο αυτό; Εκπλήρωση ονείρου ή μακροχρόνια προσπάθεια που επιτέλους τελεσφορεί;

"Η σκέψη προκειμένου να απαντηθεί αυτή η ερώτηση με έκανε να συνειδητοποιήσω το αποφασιστικό πέρασμα του χρόνου! Υπήρξα τυχερή και το ομολογώ. Από τα χρόνια μου στα θρανία του Μουσικού Σχολείου, ως την γνωριμία μου με το Νίκο Ζούδιαρη και τον Γρηγόρη Πολύζο κι ως τώρα που μιλάμε έχω βιώσει πολύ όμορφες στιγμές μέσα από τη μουσική. Πιο πολύ θα έλεγα το βλέπω αυτό σαν ένα φιλμ με πολύ δημιουργικές σκηνές που απλά δεν μπορώ να γνωρίζω το τέλος! Εχει κι αυτό τη μαγεία του νομίζω. Εκπλήρωση ονείρου; Ισως να το ονομάτιζα έτσι. Μακροχρόνια προσπάθεια; Ισως να το ονομάτιζα έτσι και πάλι. Η σιγουριά είναι μία. Κάνω κάτι που αγαπώ πολύ. Το αγαπώ διαχρονικά και αμείωτα". 

- Πώς προέκυψε η συνεργασία με το Ζούδιαρη και η γνωριμία με τον Γρηγόρη Πολύζο;

"Ο Νίκος άκουσε ένα demo μου που κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο κι έκτοτε με κράτησε στο μυαλό του. Οταν το 2012 έκανε την παραγωγή του πρώτου δίσκου του Γρηγόρη με ερμηνευτές το Λάκη Χαλκιά, την Φωτεινή Δάρρα και τον Απόστολο Ρίζο, ήθελε για τον Γρηγόρη μια φωνή που θα ταίριαζε ηλικιακά και ερμηνευτικά μαζί του. Με έψαξαν, με βρήκαν και αμέσως ηχογραφήσαμε τα πρώτα τραγούδια που μου δόθηκαν δισκογραφικά. Σήμερα κυκλοφορεί ο δεύτερος μας δίσκος με βασική ερμηνεύτρια εμένα, ένα ντουέτο που έχουμε κάνει με τον Κώστα Μακεδόνα και ένα μελοποιημένο ποίημα της Αυγής Βυθούλκα ερμηνευμένο από τον ίδιο τον Γρηγόρη. Πρόκειται για έναν δίσκο φτιαγμένο με μπόλικη αγάπη από όλους μας και χαίρομαι πολύ που όλο αυτό βρίσκει τους παραλήπτες του".

- Στο δίσκο αυτόν, υπογραφείς στιχουργικά δυο τραγούδια: "Χαρακιά" και "Δωμάτιο πανικού". Κομμάτια περίτεχνα δομημένα, που καταπιάνονται με νοήματα όπως η μοναξιά, η απογοήτευση και η ματαιότητα. Είναι μια άλλη αγάπη, σου πως ως τώρα δεν την γνωρίζαμε τόσο καλά; Η ποίηση σου έχει αρχίζει να … βγαίνει από τα συρτάρια …

"Η γραφή είναι για εμένα το αποκούμπι μου σχεδόν από όταν ανακάλυψα ότι μπορώ να τραγουδήσω. Τα θεωρούσα και τα δυο αλληλένδετα και εξίσου ωφέλημα πρωτίστως για την ψυχή μου. Περισσότερο η γραφή που ομοιάζει στην ποίηση και λιγότερο η γραφή που εξυπηρετεί την μελοποίηση με έχουν κερδίσει, ωστόσο ο Γρηγόρης ως γνώστης αυτής μου της πλευράς πέρασε ένα διάστημα που μου ζητούσε εντόνως στίχο. Κι εγένετο τραγούδι λοιπόν. Τραγούδια μάλλον. Την ποίηση την βρήκα από τα εφηβικά μου χρόνια και ως σήμερα στέκει παραστάτης δίπλα μου σε όλα. Πριν λίγους μήνες μάλιστα σχεδόν ταυτόχρονα με τον δίσκο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη η πρώτη μου ποιητική μου συλλογή με τίτλο "Hχοι αθόρυβοι". Μια συρραφή σκέψεων για την εποχή μας, τα σκοτάδια της, αλλά κι εκείνες τις στιγμές που ανήκουν μόνο στο φως". 

- Νιώθεις ότι η γενέτειρα σου σε ακολουθεί σε κάθε βήμα; Νιώθεις υπερηφάνεια; Ευθύνη; Ευγνωμοσύνη;

"Την Καλαμάτα την ακολουθώ και με ακολουθεί κι αυτό είναι αναπόφευκτο! Ζω εδώ, εργάζομαι εδώ, σπουδάζω εδώ και δημιουργώ εδώ. Εδώ βρίσκονται οι άνθρωποι μου συνεπώς ναι, όλο αυτό με συντροφεύει σε κάθε βήμα. Δεν έχω "ταΐσει" (αν μου επιτρέπεται η λέξη) μέσα μου το αίσθημα της υπερηφάνειας. Προσπαθώ πάντα να κάνω αυτό που αγαπώ και να βελτιώνομαι. Θέλω να πιστεύω ότι πατάω γερά στα πόδια μου. Η εποχή μας δε σηκώνει αεροβασίες! Ευθύνη νιώθω ναι. Θέλω να κάνω σωστά βήματα και σταθερά σεβόμενη τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν. Αν νιώθω ευγνωμοσύνη; Νιώθω ευγνωμοσύνη κάθε μέρα για όλα"!  

- Τι έχεις να πεις για τα χρόνια μαθητείας κοντά στον μαέστρο Κώστα Νικολέα; Μαζί οι εμφανίσεις σας μοιάζουν απόλυτα δεμένες και αρμονικές.

"Είχα την τύχη να έχω πολύ καλούς δασκάλους. Ο μαέστρος είναι ένας από αυτούς από τα χρόνια στο Μουσικό ως και την συνεργασία μου με την Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας. Πίστεψε σε εμένα και μου εμπιστεύτηκε πολλά έργα τα τελευταία χρόνια. Είναι μεγάλη υπόθεση οι άνθρωποι που σε περιβάλλουν κι εγώ νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για αυτούς σταθερά μέσα στον χρόνο. Από τον δάσκαλο και σπουδαίο τραγουδιστή Παναγιώτη Σταθέα, που μαζί του ξεκίνησα να πιάνω το μικρόφωνο μπροστά στον κόσμο διαμορφώνοντας ακούσματα μέχρι σήμερα, την δασκάλα μου στο τραγούδι Κατερίνα Παλαιολόγου και τον μαέστρο του "Μελίφωνο" Ιβάν Μάντζαρη". 

- Ποια είναι τα επόμενα βήματα σου; Θα έχουμε την χαρά να απολαύσουμε εσένα και τα νέα τραγούδια σε εκδήλωση στην Καλαμάτα;

"Επονται κάποιες εμφανίσεις στην Αθήνα το επόμενο διάστημα. Η πρώτη είναι μια συναυλία στον Ιανό στις 28 Απριλίου μαζί με τον Γρηγόρη με προσκεκλημένο μας τον Λάκη Χαλκιά. Στην Καλαμάτα έχω την χαρά να τραγουδάω με τους  αγαπημένους μου "Bit gia Bit" Αντώνη Κουφουδάκη, Νικόλα Παλαιολόγο και Γιώργο Κλάδη σε ένα ρεπερτόριο που έχουμε δημιουργήσει σμίγοντας οι τέσσερις μας δύση και ανατολή με έναν πολύ όμορφο τρόπο συμπεριλαμβάνοντας και τραγούδια του δίσκου, όπως παράλληλα πάλι με τον Νικόλα και τον Γιώργο έχουμε φτιάξει μια ενότητα από την μουσική μας παράδοση από περιοχές όπως η Σμύρνη, Θράκη, Ηπειρος, Κρήτη κτλ. Παίζουμε συχνά σε διάφορα στέκια της πόλης. Θα ανταμώσουμε σίγουρα! Τέλος, αρχίζω να φτιάχνω το πλάνο των παρουσιάσεων της ποιητικής συλλογής σε Αθήνα και Καλαμάτα". 

 

Γ.Σαρ.