Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2011 20:28

Η Καλαματιανή Στέφη Πουλοπούλου πρωταγωνίστρια σε έργο του Ηλία Μαμαλάκη

Γράφτηκε από την
Η Καλαματιανή Στέφη Πουλοπούλου πρωταγωνίστρια σε έργο του Ηλία Μαμαλάκη

Στην παιδική σκηνή του θεάτρου "Το τρένο στο Ρουφ" της Τατιάνας Λύγαρη ανέβηκε πριν από 2 εβδομάδες η Καλαματιανή ηθοποιός Στέφη Πουλοπούλου, παίζοντας σε ένα πολύ έξυπνο έργο που έγραψε ο Ηλίας Μαμαλάκης με τον ιδιαίτερο τίτλο «Το Διαστημότρενο του κυρίου Ιγνάτιου Ροδόλφου Ντε Λος Χούπα Γκλούπα».
«Ενας τρελοεπιστήμονας, που έχει φτιάξει αυτό το σκάφος και ταξιδεύει στο χρόνο και στην ιστορία και στον κόσμο προκειμένου να βρει καινούργιες γεύσεις και λιχουδιές και φαγητά, αντί να βρει φαγητά βρίσκει ήρωες και συναντάει τον Ηρακλή, την Αικατερίνη των Μεδίκων, την Κλεοπάτρα, τον Δαίδαλο και τον Ικαρο...» μας λέει η Στέφη για το έργο.
Μαζί με τον πολυταξιδεμένο γνωστό συγγραφέα και μάγειρα, τη σκηνοθέτρια Τατιάνα Λύγαρη και έναν θίασο άξιων ηθοποιών, οι μικροί θεατές επιβιβάζονται στο «Διαστημότρενο» για ταξίδια μακρινά κι ενώνουν την αγάπη τους για το θέατρο, το ταξίδι, την επικοινωνία και το… καλό φαγητό! Ηρωάς τους είναι ο κύριος Ιγνάτιος Ροδόλφος Ντε Λος Χούπα Γκλούπα: μέγας ταξιδευτής και περιηγητής, αλλά και διάσημος καλοφαγάς. Τα καταφέρνει και στα ηλεκτρονικά. Είναι καπετάνιος στο διαστημότρενο που μπορεί να γίνει διαστημόπλοιο, υποβρύχιο, αεροπλάνο, ελικόπτερο, αλλά και να ταξιδέψει μέσα στο χώρο και στο χρόνο!
Ο Ιγνάτιος μαζί με το αχτύπητο πλήρωμα αυτού του απίθανου υπερτρένου και τους μικρούς επιβάτες, ξεκινούν ένα ταξίδι στο Μεσαιωνικό Παρίσι, τον Γαλαξία του Ηρακλέα, στη Σάμο του Πυθαγόρα, στην Κρήτη του Δαίδαλου και του Ικαρου, αλλά και στα παλάτια της ψηλομύτας Κλεοπάτρας.
Το ταξίδι είναι γεμάτο περιπέτειες και χιούμορ. Αποκαλύπτει μυθικούς τόπους, ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και νόστιμα φαγητά, που προσφέρουν τελικά τη γνώση που χτίζει ένα γερό μέλλον: Πού γεννήθηκε η σύγχρονη δημοκρατία; Πώς πήρε το όνομά του ο γαλαξίας; Ποια ήταν η μεγάλη αδυναμία της Κλεοπάτρας; Πώς ο Πυθαγόρας χάραξε στην άμμο τα πρώτα του σχήματα; Ολα τα ερωτήματα βρίσκουν την απάντησή τους μέσα από μουσική, βιντεοπροβολές, χορευτικά, τραγούδια και τις ερμηνείες των ταλαντούχων ηθοποιών.
Η Στέφη Πουλοπούλου είχε εμπειρία στο παιδικό θέατρο, αλλά όπως μας λέει αυτό είναι κάτι διαφορετικό:
«Είναι πρωτόγνωρο γιατί η σκηνή στο "Τρένο στο Ρουφ" είναι διαμορφωμένη έτσι που ο κόσμος είναι πολύ κοντά στους ηθοποιούς, σε ακουμπάνε τα παιδιά την ώρα που παίζεις κι έχεις μια άλλου είδους επαφή.
Το παιδί είναι δείγμα του πώς είναι η Αθήνα σήμερα. Γιατί βλέπεις το παιδάκι που σε κοιτάζει και δεν καταλαβαίνει ότι είσαι ζωντανός απέναντί του, αλλά νομίζει ότι βλέπει τηλεόραση, αλλά βλέπεις και το παιδάκι που ξέρει ιστορία κι απαντάει πριν από σένα. Βλέπεις δηλαδή την ανομοιογένεια και βλέπεις ακόμα πόσο έχεις μεγαλώσει κι εσύ... γιατί πιάνεις τον εαυτό σου να λέει για τα παιδιά ό,τι λέγανε για εμάς οι γονείς μας: "Τι γενιά είστε εσείς;".
Θέλω να πω ότι είναι πολύ ωραία εμπειρία, γιατί βλέπεις το παιδί μπροστά σου και δεν ακούς απλά τη φωνούλα του κάπου στη θεατρική πλατεία
».
Η Καλαματιανή ηθοποιός, που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από τους ρόλους της στις επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές "Singles" και "LAPD", τονίζει ότι σήμερα όποιος βρίσκει δουλειά θεωρείται τυχερός: «Είναι καθαρή τύχη... Βέβαια πιστεύω ότι θα αλλάξει γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Φτάνουμε στον πάτο της γούβας - κι όταν τον πιάσουμε, μετά θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε».
Η σκέψη να φύγει για το εξωτερικό την έχει απασχολήσει και στο παρελθόν... κι ακόμα δεν την έχει ξεχάσει εντελώς. Οπως μας είπε: «Ηταν κάτι το οποίο θα γινόταν πριν από 2 χρόνια και το φρέναρα λόγω κάποιων συγκυριών που προέκυψαν στη δουλειά, αλλά δεν είναι κάτι που έχει φύγει από το μυαλό μου, κάθε άλλο. Και δεν έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη δουλειά μόνο, αλλά η κατάσταση δεν παλεύεται γενικά. Στην Αθήνα πια κάθε εβδομάδα πάμε σε goodbye parties και χαιρετάμε φίλους που πάνε στο εξωτερικό για αναζήτηση... σε όποια δουλειά να 'ναι».
Πάντως η Στέφη δεν αποκλείει και την... επιστροφή στις ρίζες:
«Παίζει κι αυτό, με την ίδια πιθανότητα του να πάω στο εξωτερικό. Αλλά αν γυρίσεις πίσω, αξίζει να γυρίσεις όχι στην πόλη, αλλά στο χωριό. Να καλλιεργείς τη γη και να έχεις κοτούλες και κατσικούλες».

 


 

Συνέντευξη στη
Μαρία Τομαρά


NEWSLETTER