Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 08:16

Ο Καλαματιανός Γιώργος Ζαχαρόπουλος μετρά τις δυνάμεις του στο stand-up comedy και στο εξωτερικό (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Στο χώρο της κωμωδίας και συγκεκριμένα του απαιτητικού stand-up comedy μετρά τις δυνάμεις του ο Καλαματιανός Γιώργος Ζαχαρόπουλος, τα τελευταία χρόνια, σε Αγγλία, Ευρώπη και Αυστραλία, διαγράφοντας μια σημαντική πορεία.

Ο ίδιος δεν ξεχνά ποτέ την αγαπημένη του Μεσσηνία, αφού είναι γέννημα θρέμμα Καλαματιανός. Μεγάλωσε στο Φραγκοπήγαδο και φοίτησε στο 14ο Δημοτικό, στο 5ο Γυμνάσιο και στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που αναφέρει αναμνήσεις του από την Καλαμάτα και την Ελλάδα γενικότερα στις ζωντανές παραστάσεις του. 

 

Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη

- Γιώργο έφυγες σχετικά νωρίς από την Ελλάδα για να κυνηγήσεις το όνειρό σου. Πώς πήρες αυτή τη δύσκολη απόφαση;

«Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν έφυγα για να κυνηγήσω το όνειρο να κάνω κωμωδία. Εφυγα το 2001 για να κυνηγήσω το όνειρο της επαγγελματικής αποκατάστασης με το να πάρω ένα πτυχίο και να βρω καμιά θεσούλα στο Δημόσιο, που όλο και κάποιος θα με έχωνε. Η κωμωδία έκατσε σε μια εποχή αποσύνθεσης, όταν γενικά το έψαχνα να δω τι θέλω να κάνω. Αφού να φανταστείς, την εποχή που ξεκίνησα κωμωδία είχα καριέρα στο να παίζω πόκερ στο Ιντερνετ. Μεγάλες χαρές η μάνα μου, που σαν χαρτόμουτρο μετρούσα φύλλα στην τράπουλα, ενώ εκείνη με φανταζόταν σαν βιοχημικό στο Χημείο του Κράτους να μετράω πόσο παρθένο είναι το λάδι!».

- Νιώθεις δικαιωμένος τώρα για το ρίσκο αυτό;

«Είχα μια υποψία το 2003 ότι πάμε λάθος σαν χώρα και αποφάσισα, θυμάμαι, ότι θα κάτσω μερικά χρόνια. Δεν θα ήθελα να πω ότι δικαιώθηκα γιατί είναι σαν να χαίρομαι που πήγαν τα πράγματα όπως τα έβλεπα με την κρίση. Σίγουρα τώρα βρήκα το "κάλεσμα" μου, αλλά αυτά είναι κατά 50% θέμα τύχης». 

- Πού πιστεύεις ότι οφείλεται η άνοδος της σκηνής του stand-up comedy στην Ελλάδα;

«Και πολύ αργήσαμε! Οι Ελληνες νέοι ήξεραν από stand-up μέσω YouTube. Τώρα που αυτό ανέβηκε, ήταν ίσως αναπόφευκτο. Είναι από τις πιο άμεσες μορφές τέχνης. Ενα άτομο, ένα μικρόφωνο και η ψυχή σου στο σανίδι και εάν πετύχει ή όχι το ξέρεις μέσα σε δευτερόλεπτα! Τώρα συγκεκριμένα πώς έγινε, θα έλεγα ότι "φταίνε" 5 - 6 άτομα. Η Λουκία Ρικάκη που πλέον δεν είναι μαζί μας, γιατί είχε ένα κλαμπ στην Αθήνα τη δεκαετία του ‘90. Μαζί με εκείνη ο Δημήτρης Δημόπουλος που ήταν εκεί από την αρχή και βοήθησε πολύ κόσμο, ο Λάμπρος Φισφής πήγε εξωτερικό και γύρισε με ιδέες έτοιμος να κάνει ανοίγματα, η Κατερίνα Βρανά, που και εκείνη έφερε κάτι το διαφορετικό. Αρχισε να γίνεται κάτι! Και βεβαίως ο Γιώργος Χατζηπαύλου που έκανε και αυτός κινήσεις στην τηλεόραση. Τώρα έχουμε και το Comedy Lab που στο YouTube έχει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές. Χίλια συγγνώμη εάν ξεχνάω κάποιον, δεν είναι ότι ήμουν και εκεί!».

- Πού ήταν το πιο δύσκολο κοινό που είχες απέναντί σου;

«Κοίτα, γενικά στο 95% των περιπτώσεων που δεν πας καλά, φταις εσύ. Αλλά το 5% όταν τυχαίνει, είναι πόνος. Το πιο δύσκολο κοινό... Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2014. Ηταν κακός ο ήχος, το κοινό μεθυσμένο πολύ και εγώ πιο άπειρος. Και το ήξερα ότι παίζει αποτυχία πριν ανεβώ καν στη σκηνή. Το είπα στο Facebook και ευτυχώς όταν τελείωσε το δράμα, με περίμενε ένας φίλος με ένα μπουκάλι μπίρα. Είναι ηθοποιός στο "Game of Thrones" και έκανε γυρίσματα στην περιοχή και ήρθε για ηθική υποστήριξη! Γενικά αυτό το μέρος έχει τραυματίσει πολύ κόσμο ψυχολογικά. Λέω να ανοίξω γκρουπ υποστήριξης για τους λαβωμένους επιζώντες του Μπέλφαστ». 

- Σκοπεύεις κάποια στιγμή να γυρίσεις πίσω ή θέλεις να μείνεις μόνιμα στην Αγγλία ή στην Αυστραλία; 

«Μένω Αγγλία και Αυστραλία πάω μόνο 2 - 3 μήνες τον χρόνο. Είναι εκπληκτικά. Τώρα αν θα εμένα εκεί... δεν ξέρω. Νιώθω σαν να είμαι παντρεμένος με την Αγγλία, αλλά πού και πού την κερατώνω με την Αυστραλία, όμως τελικά πάντα γυρίζω στη γυναίκα με την ουρά στα πόδια. Εάν λοιπόν η Αγγλία είναι η γυναίκα και η Αυστραλία είναι η ερωμένη, τότε η Ελλάδα είναι στενός συγγενής. Δηλαδή βλεπόμαστε Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι και σε καμιά κηδεία».

- Τι θα συμβούλευες ένα νέο κωμικό που θέλει να ασχοληθεί με το χώρο; Τι εφόδια μπορεί να πάρει και πώς;

«Οποιος θέλει να ασχοληθεί ας δει ξένους κωμικούς, όπως George Carlin, Louis CK, Jerry Seinfeld, Chris Rock, Bill Hicks, Sarah Silverman, Jimmy Carr, Simon Amstell, Eddie Izzard, ας δει και μερικούς από τους εξαιρετικούς Ελληνες κωμικούς (Βρανά, Φισφής, Χριστοφορίδης, Κατσαρίνη, Ρήγας, Χατζηπαύλου, Δημόπουλος, Μαθιουδάκης, Βύρωνας, Ζάμπρας, εμένα, εμένα, εμένα) και ας γράψει κείμενα να τα δοκιμάσει σε διάφορα open mic στην Αθήνα ή και στην Καλαμάτα -καιρός είναι να ξεκινήσουμε κάτι εδώ. Για συμβουλή, δίνω πάντα την ακόλουθη, που μπορεί να ακουστεί και λίγο σκληρή αλλά είναι αλήθεια: Πάντα χρησιμοποίησε δικά σου κείμενα. Μίλα για πράγματα που σε κάνουν να γελάς. Και αν δεν γελάσουν μετά από 3, 5, 10 φορές… συγγνώμη, αλλά δεν το ‘χεις. Καλή τύχη!».

* Τα βίντεο του Γιώργου από τις παραστάσεις του μπορεί να τα δει κανείς στο YouTube ψάχνοντας "George Zach comedian".