Κυριακή, 06 Αυγούστου 2017 07:47

Ο Δημήτρης Πιατάς στην "Ε" για την παράσταση "Γουρούνι στο σακί": “Δεν υπάρχουν πια ανθρωποφάγοι από  τότε που φάγαμε ... τον τελευταίο”!

Γράφτηκε από την
Ο Δημήτρης Πιατάς στην "Ε" για την παράσταση "Γουρούνι στο σακί": “Δεν υπάρχουν πια ανθρωποφάγοι από  τότε που φάγαμε ... τον τελευταίο”!

 

Ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό, αυτοσαρκαστικός, αυθόρμητος, με πηγαίο κωμικό ταλέντο, ο γνωστός ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς έρχεται στη Μεσσηνία τις επόμενες μέρες για δύο παραστάσεις με το έργο του Ζωρζ Φεϋντώ “Γουρούνι στο σακί” από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο "Κώστας Καζάκος" (3ο χιλιόμετρο Πλάτσας – Μηλέας) στις 9.15 μ.μ. και την Τρίτη 8 Αυγούστου στο Κάστρο Καλαμάτας, την ίδια ώρα. Ετσι το κοινό θα τον απολαύσει από κοντά στο θεατρικό σανίδι, αφού μέχρι τώρα είχε τη δυνατότητα να τον δει στις πάμπολες σειρές της τηλεόρασης, παλιές και καινούργιες, αλλά και φυσικά στο σινεμά. 

- Καλοκαίρι 2017, με μια κλασική κωμωδία του Φεϋντό και ένα δυνατό καστ, σε όλη την Ελλάδα. Πώς έγινε η επιλογή του έργου και τι σηματοδοτεί για σας ένα τέτοιο κείμενο, στην εποχή μας;

“Το "Γουρούνι στο σακί" είναι η έκπληξη του καλοκαιριού, μια κλασική κωμωδία καταστάσεων, με ανατροπές, που φέρνουν αβίαστο γέλιο στον θεατή. Το μυστικό είναι ότι δεν “ελληνοποιήσαμε” το χιούμορ, με δεδομένο ότι το χιούμορ είναι διεθνής γλώσσα, κρατήσαμε την γαλλική φινέτσα του έργου.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Καραχισαρίδης φέρνει την ευθύνη επιλογής του έργου και των ηθοποιών. Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης ανήκει στην νέα γενιά ανερχόμενων κωμικών ηθοποιών, υψηλής κλάσης, η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου έχει ομορφιά και πείρα που πλουτίζουν την σκηνή, ο Γιώργος Γιαννόπουλος, που επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο του την Καλαμάτα, διαθέτει σκηνικό κύρος, η Μαρία Γεωργιάδου είναι φύσει και θέση κωμικός. Το καστ ολοκληρώνεται από τους εξαιρετικούς Γιάννη Δρακόπουλο, Δήμητρα Σιγάλα και Βασίλη Πουλάκο. Είναι όλοι “συνένοχοι” αυτής της εξαιρετικής κωμωδίας, του πατριάρχη της φάρσας, Φεϋντώ”.  

- Τι σηματοδοτεί ένα τέτοιο κείμενο στην εποχή μας;

“Θα σας απαντήσω, με μια φράση του συγγραφέα ... “Δεν υπάρχουν πια ανθρωποφάγοι σ’ αυτή την χώρα, από τότε που φάγαμε ... τον τελευταίο”!

- Ο Πακαρέλ βρίσκετε να έχει ομοιότητες με τον σημερινό μέσο Ελληνα;

“Ο Πακαρέλ, ο ήρωας που υποδύομαι, μπορεί να είναι ο σύγχρονος νεόπλουτος Ελληνας που διαθέτει λεφτά, όμορφη γυναίκα (Αλεξάνδρα Παλαιολόγου), κακομαθημένη κόρη (Δήμητρα Σιγάλα), φίλους (Γιώργο Γιαννόπουλο, Μαρία Γεωργιάδου), αλλά του λείπει το πρεστίζ και θέλει να το κερδίσει, αγοράζοντας έναν τενόρο (Θανάσης Τσαλταμπάσης) που είναι όμως... άφωνος”!

- Εχετε παίξει πολύ ωραίους χαρακτήρες σε πολλές και αξιόλογες Ελληνικές ταινίες. Πώς βλέπετε το μέλλον του Ελληνικού κινηματογράφου; Η Πολιτεία τον στηρίζει όσο θα έπρεπε;

“Το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου στηρίζεται στα ίδια πρόσωπα που το απαρτίζουν, αφού το ενδιαφέρον της Πολιτείας είναι μηδαμινό και το Κέντρο Κινηματογράφου ... σφραγίδα”!

- Υπάρχει κάποιος κινηματογραφικός σκηνοθέτης που θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον; Ισως σε έναν ανατρεπτικό για σας ρόλο;

“Πάντα ο Παντελής Βούλγαρης με συγκινεί. Με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο δεν πρόλαβα, γιατί ήμουν στα τελευταία γυρίσματα, αλλά σκοτώθηκε. Ο Γιάννης Σμαραγδής μου υποσχέθηκε ότι θα είμαι στην επόμενη ταινία του, τον “Καποδίστρια”, το 2020. Εχουμε μέλλον”!

- Τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη άνθηση και επιτυχία το παιδικό θέατρο. Ως ένας άνθρωπος που έχετε εργαστεί σε παραγωγές για το παιδί, πώς κρίνετε το στιλ, το επίπεδο των παραγωγών των παιδικών παραστάσεων;

“Το παιδικό θέατρο είναι προθάλαμος του κανονικού θεάτρου και πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη σοβαρότητα, γιατί έτσι κερδίζονται οι μελλοντικοί θεατές... τα παιδιά. Εχω τη χαρά τον χειμώνα, να συμμετέχω σε μια πανάκριβη παραγωγή στο Θέατρο “Παλλάς”, με το έργο "Δον Κιχώτης", με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και εμένα ως “Σάντσο Πάντσα”. 

Η παράσταση: Η μετάφραση είναι της Ερσης Βασιλικιώτη, η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια του Γιάννη Καραχισαρίδη, τα σκηνικά και οι φωτισμοί του Αντώνη Χαλκιά, τα κοστούμια της Βάλιας Μαργαρίτη. 

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. συνεχίζοντας την πολύχρονη παράδοση να παρουσιάζει σημαντικές παραγωγές σε καλοκαιρινές περιοδείες, επέλεξε ένα απολαυστικό έργο ενός από τους μεγαλύτερους μάστορες της κωμωδίας. Ενα έργο που παρουσιάζει ενδιαφέροντες χαρακτήρες που χάνονται μέσα σε παρεξηγήσεις και παράλογες καταστάσεις. Ο Πακαρέλ είναι ένας ευκατάστατος νεόπλουτος αστός που φιλοδοξεί να παρουσιάσει στην Οπερα των Παρισίων ένα έργο που έγραψε η αγαπημένη του κόρη. Αναζητώντας τον τενόρο που θα πρωταγωνιστήσει εμπλέκεται σε μια σειρά γεγονότων. Σιγά σιγά όλα τα πρόσωπα του έργου αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις με το δικό τους τρόπο, σε σημείο που οι σχέσεις τους να οδηγούνται σε απίθανες και ξεκαρδιστικές καταστάσεις. Πρόκειται για σπάνια κωμωδία που θα μείνει αξέχαστη στους θεατές που θα την παρακολουθήσουν. 

Το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ για τους ενήλικες και 12 το παιδικό, φοιτητικό, πολυτέκνων και ανέργων (με την προσκόμιση στον έλεγχο των απαραίτητων δικαιολογητικών και της κάρτας ανεργίας. Η προσκόμιση κάρτας ανεργίας,  πολυτέκνων και φοιτητικής ταυτότητας είναι απαραίτητες στην είσοδο και όχι κατά την έκδοση του εισιτηρίου). Η προπώληση γίνεται στα σημεία: σούπερ μάρκετ "Κατερίνα" στη Στούπα, Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Για κρατήσεις θέσεων: 6945-021783.


NEWSLETTER