Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017 08:46

Η συγγραφέας και εκδότρια Άννα Ραζή στην “Ε”: «Ο χώρος του βιβλίου με γοήτευε από μικρή»

Γράφτηκε από την

 

«Ο χώρος του βιβλίου με γοήτευε από μικρή» δηλώνει στην “Ε” η συγγραφέας και εκδότρια Αννα Ραζή. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ξεκαθαρίζει πάντως: «Δεν πιστεύω ότι ένας εκδότης πρέπει να δίνει γη και ύδωρ στους συγγραφείς, εκθειάζοντας τα δημιουργήματά τους».

Η Αννα Ραζή κατάγεται από τη Μεσσηνία, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Lettres Μodernes (Σύγχρονη Γραμματεία) στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Η Ελληνική Λογοτεχνία της Γενιάς του '30, ο Νατουραλισμός, η συγκριτική μελέτη της Αστυνομικής Λογοτεχνίας και η γυναικεία οντότητα μέσα στην τραγωδία από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι το σύγχρονο Γαλλικό Θέατρο, είναι τα κυριότερα θέματα που την απασχόλησαν τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών της όσο και αργότερα. Από το 2014 είναι υπεύθυνη Εκδόσεων του εκδοτικού οίκου Anima και συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής τόσο για μεγάλους όσο και για παιδιά.

 

 - Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε τον δικό σας εκδοτικό σας οίκο; Αναφέρετε στο σάιτ ότι θέλατε να διαφοροποιηθείτε από τα μέχρι τώρα εκδοτικά δεδομένα.

«Ο χώρος του βιβλίου με γοήτευε από μικρή και η ιδέα της συγγραφής ενός βιβλίου ακόμη περισσότερο. Κάνοντας μια έρευνα στους μέχρι τότε εκδοτικούς δεν βρήκα την αντιμετώπιση που περίμενα. Αποφάσισα λοιπόν να ξεκινήσω από το μηδέν δημιουργώντας το περιβάλλον του εκδοτικού που θα ήθελα να είχα συναντήσει. Δεν πιστεύω ότι ένας εκδότης πρέπει να δίνει γη και ύδωρ στους συγγραφείς, εκθειάζοντας τα δημιουργήματα τους. Θεωρώ πως πρέπει να έχει ειλικρινή αγάπη στο βιβλίο, να αναγνωρίζει το συγγραφικό ταλέντο και να παρακινεί και τους αδύναμους συγγραφείς να δουλέψουν πάνω στα κείμενά τους».

- Ποιοι είναι συνήθως οι συγγραφείς που επιλέγετε να εκδώσετε; Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα έργα τους;

«Φυσικά πριν δεις τον άνθρωπο βλέπεις το κείμενο. Η ανάγνωση του κειμένου δεν είναι μόνο δική μου δουλειά. Εχω την τύχη να συνεργάζομαι με μια ομάδων αναγνωστών στους οποίους έχω θέσει τα κριτήριά μου (τα οποία δεν επηρεάζονται από τις δικές μου λογοτεχνικές προτιμήσεις) και τους έχω μεγάλη εμπιστοσύνη. Το ταλέντο, η έρευνα πριν τη συγγραφή, η όρεξη και το πάθος με το οποίο έχει δουλέψει, κάποιος μπορούν να φανούν. Οταν έρθει η  στιγμή να συναντήσω τον συγγραφέα, σκέφτομαι με περίπου τα ίδια κριτήρια. Η καλή διάθεση, η επιδημία για προώθηση του εαυτού του και του έργου του, αλλά και η αγάπη προς τη λογοτεχνία, είναι στοιχεία που εκτιμώ βαθιά».

- Είναι δύσκολο να είστε και εκδότρια και συγγραφέας; Η’ αυτό σας δίνει μια έξτρα ευελιξία;

«Θεωρώ ότι το να είσαι εκδότης και ταυτόχρονα συγγραφέας σε βοηθάει να δεις και τις δύο πλευρές του νομίσματος. Η κάθε πλευρά έχει τη δική της οπτική. Οταν έρχομαι σε επαφή με έναν νέο συγγραφέα, η διπλή μου ιδιότητα μου επιτρέπει να επικοινωνήσω μαζί του σε περισσότερα επίπεδα».

- Το περασμένο διάστημα η «Anima» διοργάνωσε και σεμινάρια, θεατρική παράσταση. Τι πρόγραμμα υπάρχει για φέτος;

«Πριν το καλοκαίρι είχαμε πολλές νέες εκδόσεις, για τις οποίες δεν έχουμε πραγματοποιήσει ακόμη παρουσιάσεις λόγω των καλοκαιρινών διακοπών. Αυτή τη στιγμή έχουμε βάλει αυτές σε προτεραιότητα. Επιπλέον, πέρσι εκδόθηκε η πρώτη συλλογή θεατρικών έργων της "Anima". Αυτό που μπορώ να πω προς το παρόν είναι ότι σύντομα ξεκινάμε πρόβες. 

Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη σχέδια για φέτος, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα. Η διαχειρίστρια των social media της "Anima" θα σας κρατά ενημερωμένους». 

- Σχεδιάζετε στο μέλλον να εκδώσετε περισσότερα βιβλία για τη Μεσσηνία, μιας και είναι ο τόπος καταγωγής σας;

«Αγαπώ πολύ αυτό τον τόπο! Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής αυτή τη στιγμή εργάζομαι πάνω σε ένα βιβλίο μου το οποίο ελπίζω ότι θα βγει σύντομα, αλλά δυστυχώς δεν έχει τέτοια θεματολογία. Πιθανότατα να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο στο μέλλον ή να πέσει στα χέρια μου κάποιο κείμενο που αφορά τη Μεσσηνία, ενός νέου ταλαντούχου συγγραφέα».

- Πώς βλέπετε το χώρο των βιβλίων, μέσα στα επόμενα χρόνια; Θα αντέξει τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες;

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Αλλά νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και με όλα τα άλλα επαγγέλματα. Προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι και να εξελισσόμαστε, ώστε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Το τελευταίο που θέλουμε όμως να κάνουμε είναι να ρίξουμε την ποιότητα της δημιουργίας. 

Θεωρώ ότι, παρά τις αντιξοότητες, η αγάπη του κόσμου για την ανάγνωση και την αίσθηση ενός νέου βιβλίου θα συνεχίσει να τρέφει και να συντηρεί το μεράκι μας για αυτή τη δουλειά».