Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2017 09:05

Η Βελγίδα σχεδιάστρια ρούχων Νάταλι Μπρίες στην "Ε": "Η Καλαμάτα ενσωματώνει αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό"

Γράφτηκε από την

 

Στην Καλαμάτα θα βρεθεί το επόμενο διάστημα η Βελγίδα σχεδιάστρια ρούχων Νάταλι Μπρίες, με αφορμή τη συνεργασία της με το Σύλλογο Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου “Μαρία Κάλλας”, αλλά και με το Σωματείο “Διάζωμα”.

Η δουλειά της είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αρχαία Ελλάδα, τα κοστούμια του θεάτρου και την Ελληνική μόδα κι έτσι η ίδια μίλησε στην “Ε” για τη βαθιά πίστη στον πλούτο και την ιστορία της χώρας μας. Αυτό που υπογραμμίζει πάντως, είναι ότι δεν έχει χάσει την πίστη της στην Ελλάδα και τους Ελληνες, αφού ακόμα και μέσα στην κρίση, με λίγα μέσα, καταφέρνουν να δημιουργούν και να παράγουν αξιόλογο έργο, σε όλους τους τομείς. 

- Η τελευταία σας συλλογή ονομάζεται “Amazones”, σύμφωνα με τη γνωστή ονομασία των Ελληνίδων αμαζόνων. Πώς εμπνέεστε από την Αρχαία Ελλάδα για τα σχέδιά σας. Σήμερα η Αρχαία Ελλάδα εξακολουθεί ακόμη να εμπνέει;

“Η πρώτη μου συνεργασία – σε σχέση με τη χώρα σας - ήταν με την Ελληνίδα σχεδιάστρια κοσμημάτων “Thyreos Vassiliki” το 2013, για τη δημιουργία κοστουμιών και αξεσουάρ που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης gala στο Grand Palais στο Παρίσι για την 100ή επέτειο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. Μετά από αυτό, πολλές άλλες συνεργασίες με Ελληνες ακολούθησαν. Σχετικά με τις “Αμαζόνες”, μου ζητήθηκε να κάνω μια παράσταση κατά την έναρξη του “Longines International Jumping Tour”. Εψαξα για ένα θέμα που να συνδέεται με τα άλογα, με πηγή έμπνευσης τη μυθολογία της αρχαίας Ελλάδας και κατέληξα στις αμαζόνες. Πολλά χαρακτηριστικά του κόσμου των αλόγων, όπως: δύναμη, κομψότητα, πειθαρχία, ομαλές γραμμές, φυσική ομορφιά, πειθαρχία, τα βλέπουμε στις αμαζόνες. Για την παράσταση, τα μοντέλα φορούσαν αξεσουάρ από την “Thyreos Vassiliki” και σανδάλια από την Ολγιάννα Μελισσινού. Τα σχέδια της Βασιλικής είναι σαν να έχουν φτιαχτεί για να φορεθούν με τις δημιουργίες μου. Είναι επίσης εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα και είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητες κατασκευές.

Συνεχίζω επίσης συνεργασία με την Ολγιάννα, για σανδάλια που ταιριάζουν με τα φορέματα μου. Τα χειροποίητα σανδάλια είναι "στα μέτρα" των φορεμάτων μου: φτιαγμένα με τον παραδοσιακό τρόπο, φτιαγμένα για να “επιβιώσουν” μέσα σε όλες τις αλλαγές των τάσεων της μόδας. Η Αρχαία Ελλάδα και η μυθολογία είναι τόσο πλούσιες, ώστε μπορούν να αποτελούν αιώνια πηγή έμπνευσης. Και όμως, κάθε μέρα, νέα πράγματα αποκαλύπτονται. Από όταν ήμουν πολύ νέα, περνούσα τις διακοπές μου στην Ελλάδα και έβλεπα αρχαιολογικές τοποθεσίες, μουσεία. Είμαι παθιασμένη με την Ελλάδα και την ιστορία της. Πάντα αισθάνομαι ότι είμαι στο σπίτι μου, όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα. Η έμπνευσή μου, προέρχεται από τα βασικά ιδεώδη της θηλυκότητας και της διαχρονικής ομορφιάς, που είναι ενσωματωμένη στην αναπαράσταση των γυναικών από τα αρχαία ελληνικά γλυπτά και την τέχνη. Αντιπροσωπεύουν πολύ σύγχρονες, διαχρονικές γραμμές που συμβολίζουν την κλασική κομψότητα και επιτήδευση. Ναι, πιστεύω ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να εμπνέει. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι ενσωματωμένος στην κοινωνία μας, ακόμα και αν σε πολλούς ανθρώπους ίσως δεν είναι συνειδητό αυτό. Σήμερα μιλάμε ακόμα και για το φάρμακο και την γιατρειά της ψυχής που ανακαλύφθηκε από τον Ιπποκράτη στην αρχαία Ελλάδα”.

- Τι πιστεύουν οι άνθρωποι στις Βρυξέλλες και τη Γαλλία, που ζείτε και εργάζεστε, για την Ελλάδα και τους Ελληνες.

“Πολλοί από τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύω, είναι Ελληνες. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν λαθεμένη εντύπωση για την Ελλάδα και τους Ελληνες, αλλά αυτή είναι η γνώμη τους και προτιμώ να μην μιλήσω για αυτούς. Οι Ελληνες φίλοι μου και οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύω, είναι όλοι πολύ θαρραλέοι και δημιουργικοί. Δουλεύουν σκληρά, προσπαθούν να παραμείνουν αισιόδοξοι παρά την οικονομική κρίση και καταφέρνουν να κάνουν απίστευτα πράγματα με περιορισμένους πόρους. Ξέρω για τη δουλειά μου

ότι πάντα μπορώ να βασίζομαι σε αυτούς και ότι η δουλειά θα ολοκληρωθεί τέλεια στην ώρα της. Είναι ακόμα υπερήφανοι για το τι κάνουν. Ενας Ελληνας φίλος θα είναι πάντα εκεί να σε βοηθήσει αν τον χρειαστείς”.

- Πώς πιστεύετε ότι ο κόσμος της μόδας μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις σκέψεις των ανθρώπων ή ακόμα και στην πολιτική;

“Ο κόσμος της μόδας, είναι ένα μεγάλο “σύμπαν”, σε τόσα διαφορετικά επίπεδα. Αλλά πιστεύω, ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα κίνημα. Οι μικρότεροι, avant garde σχεδιαστές μπορούν να προβάλλουν εναλλακτικές, απέναντι στις μεγάλες εταιρίες. Για μένα είναι σημαντικό ότι ο κόσμος της μόδας συμβάλλει επίσης: στη μείωση της ρύπανσης, με τη χρήση περισσότερων μη ρυπογόνων υλικών (υφάσματα, βαφές). Ακόμη, στην προσπάθεια άρσης της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, στην αποκατάσταση δίκαιης οικονομικής συνδιαλλαγής μεταξύ προμηθευτή και τεχνίτη. Στην εκπαίδευση των πελατών: να αγοράζουν λιγότερα, αλλά με μεγαλύτερη συνείδηση. Τέλος, στη μείωση της υπερκατανάλωσης και της “αναλώσιμης μόδας”. 

- Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι αναγνωρίζουν την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς των ρούχων ή πρόκειται για ένα πεδίο που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα όσο θα έπρεπε;

“Νομίζω ότι μόνο ένα μέρος των πολιτών έχει επίγνωση της πολιτιστικής κληρονομιάς των υφασμάτων και ρούχων. Επομένως, ναι, νομίζω ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να ανακαλυφθούν σε αυτόν τον τομέα. Στα υφάσματα βλέπουμε την αντανάκλαση μιας κοινωνίας, μας προσφέρουν πολλές ανθρωπολογικές πληροφορίες. Ως εκ τούτου, ξεκίνησα την "Euphrosyne AISBL" μια διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση έρευνας, συντήρησης και διάδοσης σε ένα μεγάλο κοινό, της πολιτιστικής κληρονομιάς του υφάσματος και της μόδας. Συνιδρυτές της είναι η Στέλλα Σπαντιδάκη ειδικός στα αρχαία ελληνικά υφάσματα και η Χριστίνα Μαργαρίτη συντηρήτρια υφάσματος. Ο συνδιευθυντής της “Eufrosyne” είναι ο Christophe Moulherat. Είναι ερευνητής και ειδικός στις αναλύσεις των αρχαιολογικών υφασμάτων με τεράστια εμπειρία. Εχουμε πολλούς φορείς που συνεργάζονται με την “Eufrosyne”, όλες με φόντο την αρχαία ελληνική ιστορία. Εχουμε μια μεγάλη ομάδα, όπου οι γνώσεις και οι εμπειρίες όλων συμβάλλουν στην επιτυχία κάθε σχεδίου. Η επιλογή να αρχίσουμε με έμφαση στα ελληνικά υφάσματα και τα πρότυπα της μόδας είναι φανερή. Θέλουμε να δείξουμε μέσα από τα projects της “Eufrosyne”, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, τον πολιτιστικό πλούτο, την κληρονομιά των υφασμάτων και της ένδυσης που η Ελλάδα είχε και έχει. Το πρώτο έργο της “Euphrosyne” είναι μαζί με το Σωματείο “Διάζωμα”, για τα υφάσματα και τα ρούχα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Το έργο είναι αποτέλεσμα της ανταλλαγής ιδεών με τον Σταύρο Μπένο. Είναι μια εμπλουτισμένη συνεργασία και μέσω του έργου θέλουμε να προωθήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της ελληνικής θεατρικής ενδυμασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή κάνω πολλές έρευνες για το πώς ήταν τα υφάσματα και τα ρούχα, με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων και με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, συνεργάζομαι με τον Γιώργο Ηλιόπουλο από το Σύλλογο Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας”, για μια νέα θεατρική παραγωγή. Θα κάνω τα σχέδια των κοστουμιών, τα οποία θα αποτελούν μια σύγχρονη απεικόνιση των αποτελεσμάτων που βρέθηκαν από έρευνα αρχαίων ελληνικών υφασμάτων και κοστουμιών”. 

- Ηρθατε πρώτη φορά στην Καλαμάτα ως επίτιμη προσκεκλημένη σχεδιάστρια για το 1ο Street Fashion, του Συλλόγου Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας». Ποια είναι η γνώμη σας για την πόλη μας; Εχετε ξαναέρθει από τότε;

“Εχετε μια θαυμάσια πόλη. Ενσωματώνει αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό. Συνάντησα πολλούς ανθρώπους και μερικοί από αυτούς έγιναν αγαπημένοι φίλοι. Μέσα από τη συνεργασία μου με το Σύλλογο “Μαρία Κάλλας” συναντήθηκα με ανθρώπους όπως ο Δημήτρης Βεργόπουλος και η Δέσποινα Γιάνναρη, οι οποίοι είναι πολύ γενναιόδωροι και ενδιαφέρονται για τα έργα μου. Ετσι μέσω skype, είμαι πολύ συχνά “συνδεδεμένη” με την Καλαμάτα. Ηταν μια πολύ πλούσια, πρώτη εμπειρία, αυτή πέρυσι. Μαζί με τον Νίκο και τη Βασιλική Ηλιοπούλου (φωτογράφοι) και με μοντέλα ηθοποιούς από το Σύλλογο “Μαρία Κάλλας”, κάναμε μια φωτογράφηση στο Λιμάνι της Καλαμάτας. Ηταν μια θαυμάσια εμπειρία με καταπληκτικές εικόνες: η θάλασσα, το φως, τα χρώματα, η ατμόσφαιρα  αποδόθηκαν μοναδικά. Η περφόρμανς “Aristofanes” που ακολούθησε, ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας και κοινών ιδεών με το Γιώργο Ηλιόπουλο. Οι ηθοποιοί του Συλλόγου Αποφοίτων φορούσαν τις δημιουργίες μου και μάσκες της Φανής Κανατζιά και ερμήνευσαν πάνω στη μουσική της “Μυθωδίας”. Από τότε γίναμε πολύ καλοί φίλοι με τον Γιώργο και αναπτύξαμε πολλές ιδέες για το παρόν και το μέλλον. Κάνει εκπληκτικά πράγματα για την προβολή και την κληρονομιά του ελληνικού θεάτρου και της Μαρίας Κάλλας. Ηρθα πάλι στην Καλαμάτα την άνοιξη και θα ξαναέρθω το Δεκέμβριο για τα εγκαίνια της Μόνιμης έκθεσης των επιστολών της Μαρίας Κάλλας - Μόνιμης έκθεσης του Συλλόγου Αποφοίτων στο χώρο του Μουσικού Σχολείου (2 Δεκεμβρίου). Μέρος των θεατρικών φορεμάτων μου και ένα φόρεμα “Amazone” θα είναι στην έκθεση του Συλλόγου”.