Σάββατο, 12 Μαϊος 2018 08:49

Ο Ηλίας Μαμαλάκης στην “Ε”: Τα μυστικά των ψαριών στις θάλασσες αλλά και στο τραπέζι μας!

Γράφτηκε από την

Είναι αγαπητός όσο λίγοι μάγειρες και γευσιγνώστες σήμερα στην Ελλάδα, χάρη στον μοναδικό του τρόπο έκφρασης και την αυθεντικότητά του!

Ο λόγος για τον Ηλία Μαμαλάκη, τον άνθρωπο που μας έκανε να "κολλήσουμε" στις οθόνες μας για να τον απολαμβάνουμε να περιγράφει πιάτα από όλη την Ελλάδα, ξεδιπλώνοντας έτσι πτυχές της παράδοσής μας. Από χτες ο κ. Μαμαλάκης είναι στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο καμπάνιας του WWF, για να μας ενημερώσει για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών - και σήμερα Σάββατο από τις 11 το πρωί περιμένει τους καταναλωτές στην Κεντρική Αγορά, στο χώρο των βιολογικών προϊόντων. Εκεί θα μπει... φωτιά, θ' ανάψουν τα τηγάνια, ενώ θ' ακούσουμε και πολύ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την προστασία του γόνου αλλά και το μαγείρεμα και την κατανάλωση των θαλασσινών!

- Συμμετέχετε με πάθος τα τελευταία χρόνια στην εκστρατεία του WWF για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών, με στόχο την καταπολέμηση της υπεραλίευσης. Πιστεύετε πως έχει αλλάξει κάτι στη συνείδηση των καταναλωτών και των καταστηματαρχών;

Η εκστρατεία "Fish Forward" ξεκίνησε το 2015, με στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση καταναλωτών και επαγγελματιών για την υπεραλίευση, που μέρα με τη μέρα αδειάζει τις θάλασσές μας οδηγώντας ορισμένα είδη ψαριών ακόμα και στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Από τότε που ξεκίνησε η εκστρατεία, λαμβάνουμε μηνύματα από καταναλωτές και επαγγελματίες, οι οποίοι θέλουν να μάθουν περισσότερα και ενδιαφέρονται για το πώς μπορούν να συνδράμουν από την πλευρά τους στην προστασία των θαλασσών μας. Το γεγονός ότι η εφαρμογή WWF Fish Guide app, για την υπεύθυνη προμήθεια και κατανάλωση ψαρικών, έχει ξεπεράσει τα 13.500 downloads... δείχνει ότι οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες πλέον ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο - και πως ξέρουν ότι οι επιλογές τους είναι πολύ σημαντικές.

Επίσης, για να ευαισθητοποιήσουμε τους μελλοντικούς σεφ, που κρατούν στα χέρια τους το μέλλον των θαλασσών μας, υλοποιούμε με το WWF σεμινάρια σχετικά με το ρόλο των σεφ στη δημιουργία μιας βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας ψαρικών. Η Καλαμάτα αποτέλεσε φέτος τον 1ο σταθμό μας, και ήδη διοργανώσαμε σεμινάρια για τους σπουδαστές μαγειρικής τέχνης των ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής.

- Ο άνθρωπος δρούσε ανέκαθεν με ασυδοσία απέναντι στη φύση ή θεωρείτε πως αυτό είναι χαρακτηριστικό των νεότερων γενιών;

Για να κάνουμε σωστές και υπεύθυνες επιλογές πρέπει να έχουμε τη σωστή πληροφόρηση. Σήμερα η κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαρικών στην Ελλάδα αγγίζει τα 19,6 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι το ψάρι έχει πολύ σημαντική θέση στη διατροφή μας. Πώς μπορούμε όμως να περιμένουμε από τον καταναλωτή να κάνει τη σωστή επιλογή, αν δεν του εξηγήσουμε πρώτα ποια είναι αυτή;

Για χρόνια επικρατούσε ο μύθος ότι ο γόνος είναι νόστιμος. Για χρόνια, απαγορευμένα είδη όπως οι πετροσωλήνες, παρουσιάζονταν ως εκλεκτό έδεσμα. Αυτούς ακριβώς τους μύθους προσπαθούμε να καταρρίψουμε σήμερα - και νομίζω πως έχουμε στο πλάι μας τόσο τις παλαιότερες γενιές, που θέλουν να δουν ξανά τη θάλασσα έτσι όπως την πρωτογνώρισαν, όσο και τους νεότερους, που οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.

- Τι είδους συμβουλές θα ακούσουν οι Καλαματιανοί από εσάς;

Σήμερα Σάββατο, όσοι βρεθούν στην Αγορά της Καλαμάτας θα ακούσουν απλές και πρακτικές συμβουλές, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για να εξασφαλίσουμε ότι τα ψάρια δεν θα χαθούν ποτέ από τις θάλασσές μας.

Γιατί πρέπει να προσέχουμε πάντα το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος των ψαριών; Εχουν και τα ψάρια την εποχή τους, σαν τα φρούτα και τα λαχανικά; Ποια είναι τα απαγορευμένα είδη που δεν πρέπει να καταναλώνουμε; Ποια είναι τα απειλούμενα είδη που πρέπει να αποφύγουμε;

Το σημαντικότερο είναι όμως ότι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή WWF Fish Guide app, που στην ουσία είναι το "λυσάρι" που θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε σωστά τα ψαρικά μας. Αλλά και να δουν από κοντά πώς τα λιγότερο δημοφιλή ψάρια μπορούν να γίνουν το καλύτερο συστατικό για τη δημιουργία μενού που ικανοποιούν και τις υψηλότερες γευστικές απαιτήσεις!

- Γιατί στην Ελλάδα τα θαλασσινά δεν έχουν ακόμα μπει δυναμικά στο χώρο του street / fast food; Αυτό δεν είναι μια μεγάλη έλλειψη για τη διατροφή μας;

Τα θαλασσινά δεν έχουν μπει στον χώρο του street fast food γιατί είναι δύσκολα διαχειρίσιμα. Πρέπει να είναι ολόφρεσκα και ζωντανά, προϋποθέσεις που είναι ευκολότερο να τηρηθούν στο περιβάλλον ενός εστιατορίου. Η υψηλή κατανάλωση ψαρικών στην Ελλάδα πάντως δείχνει ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν σημαντική θέση στο τραπέζι μας, άρα και στο διατροφολόγιό μας. 

- Σε εκείνους που λένε ότι "το ψάρι είναι για τους οικονομικά ευκατάστατους" τι απαντάτε; Είναι μία ατάκα που ακουγόταν ευρέως για χρόνια.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ψαριών που μπορούμε να καταναλώσουμε, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο οικονομικά - οπότε δεν μπορούμε να πούμε πως το ψάρι είναι μόνο για τους ευκατάστατους.

Δύο πράγματα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας για τα ψάρια και τα θαλασσινά: Αφενός, ότι πρέπει να τα επιλέγουμε με σύνεση και προσοχή, ώστε να συμβάλλουμε και εμείς από την πλευρά μας στην προστασία των θαλασσών μας. Αφετέρου, ότι πρέπει να είμαστε δεκτικοί και να μην διστάσουμε να δοκιμάσουμε και να βάλουμε στο μενού μας λιγότερο δημοφιλή είδη, που δεν είναι τόσο εμπορικά και που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καταφέρνουν καν να φτάσουν στην αγορά. Για παράδειγμα, μπορούμε την επόμενη φορά να αναζητήσουμε αγριόσαλπα ή κέφαλο, που αποτελεί μια τέλεια εναλλακτική στο υπεραλιευμένο λαβράκι και είναι πιο οικονομικός αλλά εξίσου γευστικός.

 

 

 

Τις εκδηλώσεις που γίνονται από χτες στην Καλαμάτα τις διοργανώνουν η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας και ο “Γαστροναύτης” Παναγιώτης Παπανικολόπουλος. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την υλοποίηση σεμιναρίων στους σπουδαστές μαγειρικής τέχνης των ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής σχετικά με τον ρόλο των σεφ στη δημιουργία μιας βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας ψαρικών, αλλά και μια ανοιχτή εκδήλωση που θα μυήσει τους κατοίκους της πόλης στις αρχές της σωστής ψαροφαγίας. Τα σεμινάρια στους σπουδαστές μαγειρικής τέχνης διοργανώνονται από το Σχολείο Τουρισμού και τον Παναγιώτη Παπανικολόπουλο, ενώ τη χορηγία για την ανοιχτή εκδήλωση στην αγορά την αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η Κεντρική Αγορά (ΚΑΚ).

Χρήσιμο εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια στέκεται το Fish Guide (http://fishguide.wwf.gr/), ο Οδηγός του WWF για την Υπεύθυνη Κατανάλωση Ψαρικών. Πρακτικό και εύχρηστο το Fish Guide είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν και ως εφαρμογή για κινητά iOS και Android (WWF Fish Guide app) με βασικό πλεονέκτημα ότι διαθέτει ένα ημερολόγιο που μας ενημερώνει ποια είναι τα ψάρια που μπορούμε να καταναλώσουμε κάθε μήνα, ενώ δουλεύει και offline χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Η εκδήλωση στην ΚΑΚ σήμερα υλοποιείται με την υποστήριξη του Ι.Ι.Ε.Κ “Ορίζων”. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία Fish Forward: http://www.fishforward.eu/el/.