Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2019 09:27

Ράβει Παυλόπουλο - Τσίπρα και διαπρέπει στο αεροβίντεο ο Μεσσήνιος Τάκης Γιαννέτος (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Ράβει Παυλόπουλο - Τσίπρα και διαπρέπει στο αεροβίντεο ο Μεσσήνιος Τάκης Γιαννέτος (βίντεο-φωτογραφίες)

Ο οίκος “Γιαννέτος” ράβει τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Αλέξη Τσίπρα, πιο παλιά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και πολλούς άλλους επιφανείς πολιτικούς και καλλιτέχνες. Το ξεκίνημα της οικογένειας έγινε από το Αριοχώρι περισσότερο από έναν αιώνα πριν. Ο Δημήτρης Γιαννέτος εκεί άνοιξε το 1907 το πρώτο ραφείο, για να ακολουθήσουν ο γιος, τα εγγόνια του και τώρα ο δισέγγονός του.

Το 1936 τον διαδέχθηκε ο γιος του Παναγιώτης ο οποίος αφού έραψε την... καλή Καλαμάτα επί σειρά ετών, μετακόμισε οικογενειακώς το 1964 στην Αμερική. Εκεί μπήκαν τα θεμέλια της υψηλής ραπτικής.

«Οι ΗΠΑ αποδείχτηκαν μεγάλη εμπειρία όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τους γιους του, Δημήτρη και Νίκο, που όσο βρίσκονταν εκεί εργάστηκαν σε αμερικανική βιομηχανία ενδυμάτων αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις. Το 1967 ήταν η χρονιά που επέστρεψαν και δημιούργησαν το πρώτο τους μαγαζί. Πολύ γρήγορα τα δύο αδέλφια απέκτησαν φήμη και πιστούς πελάτες. Μέσα σε έναν χρόνο, το μαγαζί τους πλέον δεν τους χωρούσε. Ακολούθησαν τρία ακόμα καταστήματα στη Μητροπόλεως, στη Βαλαωρίτου και την Πανεπιστημίου. Η επιχείρηση μεγάλωνε συνεχώς και οι δουλειές αυξάνονταν. Κάποια στιγμή έφτασαν να κάνουν εξαγωγή 4.000 κοστούμια τον χρόνο στον οίκο Brooks Brothers» διαβάζουμε στο περιοδικό «Gala».

Τώρα ήρθε η σειρά του Τάκη Γιαννέτου να μεγαλουργήσει, ο οποίος εκτός της υψηλής ραπτικής αναπτύσσει καλλιτεχνική δραστηριότητα στα ατμοσφαιρικά εναέρια βίντεο με τη χρήση drone. Πρόσφατα μάλιστα κατέκτησε το Β’ βραβείο στο «Travel with Drone». Προηγήθηκε ο θείος του Νίκος Γιαννέτος που έχει εξαιρετικές επιδόσεις στη ζωγραφική με εκθέσεις και στην Καλαμάτα.

Η «Ε» μίλησε με τον Τάκη Γιαννέτο και σας παραθέτει σχετικό ρεπορτάζ:

Με λατρεία στην τέχνη σε πολλές μορφές της ο γνωστός ράφτης μεσσηνιακής καταγωγής Τάκης Γιαννέτος «μαγεύει» με τις βιντεοδημιουργίες του παρουσιάζοντας τόπους από ψηλά. Εχει καταφέρει να συνδυάσει την υψηλή ραπτική με την αγαπημένη του επί πολλά χρόνια ενασχόληση, τη βιντεοσκόπηση με drone και τα βίντεο που δημιουργεί διεκδικούν παγκόσμιες διακρίσεις. Στον πρόσφατο μάλιστα διαγωνισμό «Travel with Drone» το βίντεο που δημιούργησε για τα Ιωάννινα και το Πάπιγκο, κατέκτησε τη 2η θέση, με αποτέλεσμα οι δύο πρωτιές του εν λόγω διαγωνισμού να έχουν μεσσηνιακή καταγωγή, αφού την πρώτη θέση κατέκτησε το βίντεο για το Κάστρο της Μεθώνης, της ομάδας DroneGr.

 

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΤΟ “SKYEYE”

Ο Τάκης Γιαννέτος κατάγεται από το Αριοχώρι και δείχνει την αγάπη του για την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή με τα βίντεο που δημιουργεί, τα οποία έχουν μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό στο κανάλι του στο YouΤube “SkyΕye”. Μεταξύ των τόπων που παρουσιάζει είναι το Πολυλίμνιο που έχει 27.000 views. Αλλες δημιουργίες του αφορούν στο Πήδημα και στο «Νεραϊδόκηπο» στο Πεύκο Μεσσηνίας, ένα σημείο που μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, είναι όμως πραγματικά εντυπωσιακό. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρώσει κι ένα βίντεο για το χωριό του.

 

«ΜΙΞΑΡΙΣΜΑ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ»

«Πιστεύω πως η τέχνη δεν έχει σύνορα. Μπορεί να εκφράζεται κανείς με διάφορους τρόπους» σημειώνει μιλώντας μας και στέκεται ιδιαίτερα στη σχέση που έχει με την ταχύτητα. Μιλάει για «ένα μιξάρισμα τέχνης και ταχύτητας» καθώς τον συνεπαίρνει και η ταχύτητα και το καλλιτεχνικό βίντεο. Γι΄ αυτό προφανώς έχει ασχοληθεί έντονα με την ποδηλασία, τα αυτοκίνητα, τα καρτ, στο παρελθόν έχει υπάρξει πρωταθλητής εφήβων στο mountain bike κι έχει πετάξει και αγωνιστικά drones.

Αφιερώνει πολλές ώρες στο βίντεο και θέλει να βελτιώνεται διαρκώς στις τεχνικές λήψης και μοντάζ. Tα drones τα αγάπησε κάνοντας αερομοντελισμό και οι πρώτες λήψεις έγιναν… αυτοσχεδιάζοντας κατά κάποιον τρόπο, με μια go pro.

«Είναι κάτι που το αγαπώ πολύ και το κάνω με πάθος. Και όταν αγαπάς κάτι αυτό βγαίνει και προς τα έξω. Και αυτή η καλλιτεχνική έκφραση που μου βγαίνει σ’ αυτό το κομμάτι μ’ αρέσει να την μοιράζομαι με τον κόσμο» παρατηρεί μόλις λίγες ώρες αφού ανέβασε στο κανάλι του ένα βίντεο για την Αστυπάλαια. Αλλωστε, αυτό θεωρεί πως είναι το έπαθλό του σε κάθε περίπτωση, η διαφήμιση της πατρίδας μας στα πέρατα του κόσμου και φυσικά η χαρά της δημιουργίας.

Η αγάπη του γι’ αυτό που κάνει αποτυπώθηκε και στο βίντεο του διαγωνισμού και προφανώς γι’ αυτό το αγάπησε το κοινό και ξεχώρισε στη 2η θέση ανάμεσα σε πλήθος δημιουργιών απ’ όλο τον κόσμο. Διαγωνιστικές επιτυχίες έχει σημειώσει και στο παρελθόν. Επίσης, εκφράζει τη χαρά του που βλέπει πολλά sites να χρησιμοποιούν τα βίντεό του σε αναφορές που κάνουν για διάφορους τόπους ανά της Ελλάδας.

Και όπως λέει, τελικά η τέχνη είναι… οικογενειακό ζήτημα.

Οσο για τη ραπτική, είναι μέρος της τέχνης που αγαπά κι έχει βάλει στόχο ο Ελληνας να ακολουθήσει τις νέες τάσεις, να φορέσει κάτι διαφορετικό, να φορέσει πιο μεσάτα ρούχα, σε πιο ανοιχτά χρώματα…

 


NEWSLETTER