Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019 08:25

Νίκος Παυλάκος: Ο αναπτυσσόμενος κλάδος της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας

Γράφτηκε από την

Η συμβουλευτική σταδιοδρομίας αποτελεί έναν διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο λόγω των απαιτήσεων των καιρών και της ανάγκης στην αγορά εργασίας για ανθρώπους με δεξιότητες και γνώσεις.

Ο Νίκος Παυλάκος κατάγεται από τη Μεσσήνη και πολύ νωρίς, μετά τις σπουδές του και το πτυχίο του δασκάλου, αποφάσισε να δει την εκπαίδευση… αλλιώς. Να κάνει μεταπτυχιακό και να «παντρέψει» τη συμβουλευτική και τη σταδιοδρομία για να δώσει στους υποψηφίους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης την ευκαιρία να επιλέξουν αυτό που τους ταιριάζει, μπορούν να το κάνουν και το αγαπούν.

Σήμερα ο Ν. Παυλάκος είναι σύμβουλος σταδιοδρομίας M.Sc., Co-Founder στην Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας και συγγραφέας του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2019». Με τους συνεργάτες του έχει αναπτύξει μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών και προϊόντων, σε όλα τα στάδια της συμβουλευτικής διαδικασίας, για τον μαθητή, τον φοιτητή και τον υποψήφιο εργαζόμενο. Από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν συνεργαστεί σε ατομικό επίπεδο με περίπου 15.000 μαθητές και φοιτητές, και στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να συνδέονται οι σπουδές με την ένταξη στην αγορά εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, για την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Να σημειωθεί πως μεταξύ των υπηρεσιών που παρέχονται είναι και το καινοτόμο πρόγραμμα «Talent Academy», για φοιτητές, με στόχο την ανάπτυξη των παράπλευρων δεξιοτήτων (soft skills) τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας σήμερα και στα επόμενα 10 χρόνια.

Ο κ. Παυλάκος μας απάντησε μεταξύ άλλων και για το έλλειμμα που υπάρχει στον συγκεκριμένο τομέα στη δημόσια εκπαίδευση, τονίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση των σημερινών ΚΕΣΥΠ, προκειμένου να υπάρξει σημαντικό όφελος για τους μαθητές αλλά και για το κράτος - καθώς θα γινόταν «εντυπωσιακά καλύτερη η κατανομή των υποψηφίων στις σχολές».

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Πόσο δικαιωμένος αισθάνεστε σήμερα για την επιλογή που κάνατε να εξειδικευτείτε στην συμβουλευτική σταδιοδρομίας;

Οταν το 2004 αποφασίσαμε με τον συνέταιρό μου Σπύρο Μιχαλούλη, να ξεκινήσουμε την Orientum, μια ιδιωτική εταιρεία που να ασχολείται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τη συμβουλευτική σταδιοδρομίας, δεν ήμασταν σίγουροι αν η αγορά θα μπορούσε να υποστηρίξει μια τέτοια επιλογή. Σύντομα διαπιστώσαμε ότι η πραγματική ανάγκη για τις υπηρεσίες που προσφέραμε στους μαθητές και τους γονείς τους ήταν τεράστια. Στη συνέχεια, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των μαθητών μας οι οποίοι έγιναν φοιτητές, ασχοληθήκαμε αναλυτικά με την συμβουλευτική για επιλογή μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το τελικό βήμα ήταν η παροχή συμβουλευτικής σταδιοδρομίας σε νέους αποφοίτους που ήθελαν να μπουν στην αγορά εργασίας ή να αλλάξουν την πρώτη τους εργασιακή θέση.

- Εχει γίνει αντιληπτή από την ελληνική οικογένεια η ανάγκη της συμβουλευτικής;

Ειδικά μετά το 2010, όταν πλέον έγινε αισθητή η οικονομική κρίση στην ελληνική οικογένεια, η ανάγκη για επαγγελματικό προσανατολισμό και συμβουλευτική σταδιοδρομίας είναι πλέον ξεκάθαρη σε όλους, μαθητές, φοιτητές και γονείς. Το κόστος σπουδών για ένα παιδί που θα φύγει από το σπίτι του για να σπουδάσει κυμαίνεται από 30.000 με 50.000 ευρώ για 4 ή 5 χρόνια που χρειάζονται για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Η επένδυση αυτή, οικονομική για τους γονείς και χρονική για τους μαθητές-φοιτητές, αντιμετωπίζεται πλέον με μεγάλη σοβαρότητα από όλους.

- Το έλλειμμα που παρατηρείται στον συγκεκριμένο τομέα στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης θα μπορούσε να καλυφθεί κατά τη γνώμη σας; Ποια θα ήταν τα οφέλη για τους μαθητές;

Φυσικά θα μπορούσε να καλυφθεί. Χρειάζονται εξειδικευμένοι σύμβουλοι, οργανωμένα γραφεία (μια ενισχυμένη μορφή των σημερινών ΚΕΣΥΠ), οικονομικοί πόροι για την προμήθεια ή την κατασκευή ψυχομετρικών εργαλείων και οδηγών σπουδών και, το βασικότερο, κεντρικός σχεδιασμός αυτής της υπηρεσίας και έλεγχος της από το υπουργείο Παιδείας.

Τα οφέλη για τους μαθητές και για τις οικογένειές τους θα ήταν τεράστια. Μεγάλο όφελος όμως θα είχε και το κράτος, καθώς θα γινόταν εντυπωσιακά καλύτερη κατανομή των υποψηφίων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάτι που δεν λύνεται με την συνεχή αλλαγή των συστημάτων εισαγωγής, αλλά με την παροχή βοήθειας στους μαθητές, ώστε να καταλάβουν τι είναι οι σχολές που έχουν μπροστά τους και ποια είναι η καταλληλότερη επιλογή για τον καθένα από αυτούς.

- Τι άλλο πιστεύετε ότι χρειάζεται για να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι ενημερωμένοι για τις δυνατότητες που έχουν για σπουδές και επαγγελματική σταδιοδρομία; Προφανώς από τη Νομική δε βγαίνεις μόνο δικηγόρος και από τη Λογιστική μόνο λογιστής.

Οι διαφορές των τμημάτων στην αγορά εργασίας και, κυρίως, οι διαφορετικές εναλλακτικές που προσφέρουν κάποια τμήματα σε τομείς διαφορετικούς από αυτούς που θεωρούνται κλασικοί (αυτό που εμείς ονομάζουμε «εναλλακτικές καριέρες») είναι πλέον το βασικό ζητούμενο όλων των υποψηφίων. Εχει γίνει πλέον κατανοητό ότι το ερώτημα δεν είναι «τι βγαίνεις από ένα τμήμα», αλλά «τι άλλο βγαίνεις από ένα τμήμα». Τι συνδυασμούς μπορείς να κάνεις, δηλαδή, με την επιλογή του κατάλληλου μεταπτυχιακού, ώστε να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερες και καλύτερες εναλλακτικές όταν θα ψάχνεις την πρώτη σου δουλειά!

Στα προγράμματα ατομικής συμβουλευτικής της Orientum–Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας που κάνουμε με τους μαθητές μας, αυτό είναι πλέον το βασικότερο σημείο στο οποίο εστιάζουν οι σύμβουλοι της εταιρείας μας, ώστε να ξέρουν οι μαθητές, κατά την επιλογή μιας σχολής στο μηχανογραφικό τους δελτίο, τι άλλες επιλογές θα τους ανοιχτούν μπροστά τους, μετά τα 4 ή 5 χρόνια που θα τελειώσουν τις πρώτες τους σπουδές. Και τότε, ανάλογα με το πώς θα είναι η αγορά εργασίας, αλλά και με το τι θα θέλουν πλέον οι ίδιοι, θα κάνουν την επόμενη επιλογή σπουδών τους, το μεταπτυχιακό τους δηλαδή, που θα τους οδηγήσει και στην αγορά εργασίας.

- Γιατί λοιπόν κάποιος χρειάζεται τη συμβουλευτική και ποια στάδια περιλαμβάνει;

Η συμβουλευτική σταδιοδρομίας (είτε μιλάμε για μαθητές είτε για φοιτητές) περιλαμβάνει πάντα 3 στάδια. Το πρώτο είναι η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων-πληροφοριών για τις σχολές ή τα μεταπτυχιακά, μέσα από αξιόπιστους οδηγούς σπουδών, όπως για παράδειγμα το «Πάμε… Πανεπιστήμιο», ή από ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων.

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την ανακάλυψη των ιδιαίτερων ατομικών χαρακτηριστικών κάθε μαθητή-φοιτητή, μέσα από τη χρήση εξειδικευμένων και σταθμισμένων ψυχομετρικών εργαλείων (τεστ, όπως έχουμε συνηθίσει να τα λέμε) που μετρούν τα ενδιαφέροντα ενός ατόμου (Horizon: τεστ επαγγελματικών ενδιαφερόντων), την προσωπικότητά του (Profiler: τεστ χαρακτηριστικών προσωπικότητας), τα κίνητρα και τις αξίες του (Motivator: τεστ αξιών και κινήτρων), τις ικανότητές του (αριθμητική, γλωσσική, αφαιρετική, αντίληψης χώρου κ.ά.) και άλλα χαρακτηριστικά, ανάλογα με την περίπτωση.

Το τρίτο στάδιο είναι η συζήτηση με εξειδικευμένο σύμβουλο σταδιοδρομίας, όπου ουσιαστικά αποτελεί συνδυασμό των δύο παραπάνω και ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής βοήθειας στον μαθητή-φοιτητή.

- Ποιες υπηρεσίες και τι εφόδια παρέχει η εταιρεία σας. Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού;

Η Orientum, από την ίδρυση της το 2004 και έπειτα, έχει αναπτύξει ένα πλήρες portfolio προϊόντων και υπηρεσιών, που καλύπτουν όλα τα στάδια της συμβουλευτικής διαδικασίας, για μαθητές, φοιτητές και υποψήφιους εργαζομένους. Συγγράφουμε και εκδίδουμε κάθε χρόνο τον αναλυτικό οδηγό σπουδών «Πάμε… Πανεπιστήμιο», που περιλαμβάνει αναλυτική παρουσίαση όλων των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις διεξόδους τους στην αγορά εργασίας. Κατασκευάζουμε, με την επίβλεψη καθηγητών πανεπιστημίου εξειδικευμένων στην Ψυχομετρία, ψυχομετρικά εργαλεία για τη μέτρηση των ενδιαφερόντων (Horizon), της προσωπικότητας (Profiler / TPQue), των αξιών και κινήτρων (Motivator), των ικανοτήτων (Verbal / Numerical / Abstract Reasoning), των μαθησιακών στυλ για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου (4Learning). Τέλος, η ομάδα συμβούλων μας, παρέχει ατομικά προγράμματα συμβουλευτικής σταδιοδρομίας σε όλη την Ελλάδα, σε παιδιά από 15 ετών (Α' λυκείου) έως 25-28 ετών, για την επιλογή του μεταπτυχιακού τους ή την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Κλείνοντας, την πιο πρόσφατη και καινοτόμα υπηρεσία που αναπτύξαμε, αποτελεί το πρόγραμμα «Talent Academy», που απευθύνεται σε φοιτητές και έχει στόχο την ανάπτυξη των παράπλευρων δεξιοτήτων (soft skills) τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας σήμερα και στα επόμενα 10 χρόνια.

Στόχος μας πάντα ήταν και είναι να συνδέουμε τις σπουδές ενός μαθητή-φοιτητή με την ένταξή του στην αγορά εργασίας, και να είμαστε δίπλα του με τις κατάλληλες πληροφορίες, τα συγκεκριμένα ψυχομετρικά δεδομένα και την εκπαίδευσή του στις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να οδηγηθεί στην καταλληλότερη για αυτόν/ην επιλογή. Οι περίπου 15.000 μαθητές και φοιτητές που έχουμε δει σε ατομικό επίπεδο από το 2004 και έπειτα, αποδεικνύουν ότι η εταιρεία μας καλύπτει μια πολύ βασική ανάγκη στον τομέα της συμβουλευτικής, και τα αποτελέσματα των μαθητών-φοιτητών που έχουν συνεργαστεί μαζί μας δείχνουν ότι οι υπηρεσίες μας προσφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα.