Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2019 09:24

Η Βίκυ Καρέλια στην “Ε” για τον Βασ. Φωτόπουλο: “Παρά τις περγαμηνές του δεν ήταν καθόλου... θορυβώδης”

Γράφτηκε από την
«ένας καλλιτέχνης από τα σπλάχνα της Καλαμάτας»

«ένας καλλιτέχνης από τα σπλάχνα της Καλαμάτας»

 

Μια έκθεση απαράμιλλης αισθητικής και λάμψης μπορεί να δει κανείς αυτές τις μέρες στο χώρο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” με τίτλο “Βασίλης Φωτόπουλος – Σπουδή στο Βυζαντινό Ενδυμα”

Οι μακέτες εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη με το έντονο χρυσό τους χρώμα και τα περίτεχνα σχέδιά τους. Τα κοστούμια προορίζονταν για ήρωες του θεάτρου και του κινηματογράφου και όλα χαρακτηρίζονται από μια έντονη γεωμετρία και επιβλητικότητα. Η “Ε” θέλοντας να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τον καλλιτέχνη και το συγκεκριμένο κομμάτι της δουλειάς του, συνομίλησε με την πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, Βίκυ Καρέλια.

- Πώς γεννήθηκε η ιδέα της έκθεσης – αφιέρωμα στο Βασίλη Φωτόπουλο;

Ετυχε να γνωρίζω τη συγκεκριμένη σειρά του αείμνηστου Φωτόπουλου με τις μακέτες από τα θεατρικά του, και πάντα μου άρεσαν. Είδα μία ιδιωτική συλλογή λοιπόν, με αρκετά έργα μαζεμένα, και σκέφτηκα πως θα ήταν ιδανικά εκθέματα για τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών. Ρούχα και τα μεν, ρούχα και τα δε - και εκτός αυτού, στο χώρο μας έδωσαν μια λαμπρότητα.

Μου άρεσε επίσης ότι θα βλέπαμε τη ζωγραφική του πλευρά, ενώ μέχρι τώρα ήταν κυρίως γνωστός για τα σκηνικά και τα κοστούμια του.

- Η παραχώρηση των έργων ήταν κάτι που έγινε εύκολα;

Ναι βεβαίως, μας τα παραχώρησε ο ιδιώτης με μεγάλη χαρά.

- Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποιον από την οικογένεια, να επισκέπτεται την έκθεση;

Κοιτάξτε, ο αδελφός του Διονύσης έχει προβλήματα υγείας, αλλά είναι και πολύ δύσκολο για εκείνον να επιστρέψει στην Καλαμάτα από συναισθηματικής πλευράς, από τότε που έχασε τον αδελφό του, και λόγω των βιωμάτων που κουβαλά από τα παιδικά τους χρόνια. Ομως πρέπει να πούμε πως βοήθησε πάρα πολύ στην έκθεση, έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την έκδοση του συνοδευτικού εντύπου, χάρηκε πολύ που πάρθηκε αυτή η πρωτοβουλία. Υπάρχουν επίσης κάποια άλλα συγγενικά πρόσωπα, τα οποία επίσης δέχτηκαν με χαρά και συγκίνηση την ιδέα της έκθεσης.

- Ο Φωτόπουλος έχει την αναγνώριση που θα του άξιζε, από τον κόσμο της Καλαμάτας; Η έκθεση αυτή μήπως αποτελεί και ένα έναυσμα για να γίνει πιο γνωστός ο καλλιτέχνης που έφερε στην Ελλάδα ένα Οσκαρ;

Είναι ένας καλλιτέχνης από τα σπλάχνα της Καλαμάτας, με πρώτο δάσκαλο το Δράκο, με βιώματα στη Μονή του Βουλκάνου. Ως όνομα είναι σαφώς αναγνωρίσιμος, αλλά ως καλλιτέχνης ήταν -να μην ξεχνάμε- μια διακριτική παρουσία. Παρά τα εφόδια και τις περγαμηνές του, δεν ήταν καθόλου... θορυβώδης. Ηταν σεμνός άνθρωπος. Αν διαβάσει κανείς τα κείμενα του εντύπου, θα το διαπιστώσει κανείς μέσα από τις συνεντεύξεις του...

- Το θέμα των έργων που βλέπουμε έρχεται από τη βυζαντινή εποχή. Αποτελεί λοιπόν η έκθεση κάτι σαν γέφυρα, μεταξύ των εποχών που βλέπουμε στη Συλλογή με τις φορεσιές;

Οπωσδήποτε. Η ελληνική φορεσιά είναι σαφώς επηρεασμένη από το Βυζάντιο. Υπάρχουν δείγματα φορεσιάς όπως είναι η Επισκοπή της Νάουσας, οι μακεδονίτικες φορεσιές, που έχουν σαφή επίδραση από τα βυζαντινά χρόνια. Το βλέπεις και στα κεντήματά τους.

- Θα δούμε κάποια στιγμή στην Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών εκθέματα από τη σύγχρονη εποχή; Για παράδειγμα από τον 20ό αιώνα, από σχεδιαστές που άλλαξαν την πορεία της μόδας; Θα ήταν επίσης πολύ ενδιαφέρον...

Ναι, να το περιμένετε. Μεμονωμένα κομμάτια είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά ευελπιστώ κάποια στιγμή να κάνουμε κάτι ανάλογο, σε ένα αλλιώτικο ύφος.

- Υπάρχει προγραμματισμός για άλλες εκθέσεις ή δράσεις μέσα στο επόμενο διάστημα;

Τον Απρίλιο θα αρχίσει έκθεση κεραμικής της Χριστίνας Μόραλη (ανιψιάς του Γιάννη Μόραλη). Σε μοντέρνο ύφος, τελείως διαφορετικό σε σχέση με όσα έχουμε παρουσιάσει ως τώρα. Είναι μια πολύ καλή κεραμίστρια. Η κεραμική ολοένα κερδίζει έδαφος και ανανεώνεται. Ο κόσμος κατανοεί πια ότι η κεραμική είναι κομμάτι της τέχνης.

- Πώς κρίνετε την πορεία των εκδηλώσεων που έγιναν το καλοκαίρι στην αυλή της Συλλογής;

Για εμάς πήγαν όλα πολύ καλά, μείναμε ευχαριστημένοι και μακάρι να είχαμε και μεγαλύτερο χώρο. Αν και αυτός ο μικρός χώρος είναι ένας πόλος έλξης: Σου βγάζει ζεστασιά, οικειότητα, δεν έχει θόρυβο, δεν δημιουργείται φασαρία από τον πολύ κόσμο... Γι’ αυτό και θέλει προσοχή το τι θα δείξεις στο κοινό, σε έναν μικρότερο χώρο. Ο χώρος αυτός έχει τη μοναδικότητά του.

Από την ανταπόκριση μείναμε πολύ ευχαριστημένοι και προσπαθούμε να συνεχίσουμε και το επόμενο καλοκαίρι.

- Πώς είδατε την επισκεψιμότητα της έκθεσης του Φωτόπουλου;

Είναι δύσκολο να εξαγάγουμε συμπέρασμα, γιατί ο κόσμος έρχεται να δει και τις φορεσιές. Ομως πάμε πολύ καλά, και οι επισκέπτες σε μεγάλο βαθμό γνωρίζουν για την έκθεση του Φωτόπουλου, όπως λένε οι ίδιοι όταν έρχονται.

«Βασίλης Φωτόπουλος - Σπουδή στο Βυζαντινό Ενδυμα» έως τις 31 Μαρτίου, στο χώρο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», οδός Σταδίου 64, Καλαμάτα, τηλ. 27210 86923