Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019 09:01

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου στην "Ε": “Tα ΔΗΠΕΘΕ μπορούν να παράγουν ουσιαστικό έργο”

Γράφτηκε από την

Εκατοντάδες παιδιά από όλο το Δήμο Καλαμάτας είδαν φέτος την επιτυχημένη παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ "Το μαργαριτάρι του κόσμου", γεγονός που έδωσε μια έξτρα ώθηση στην ανανέωση του ιστορικού αυτού φορέα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Πολλά ήταν τα θετικά σχόλια που έκαναν λόγο για έναν ενδιαφέροντα μύθο, με "ωραία μηνύματα" για παιδιά και μεγάλους. "Ψυχή" της παράστασης, ο γνωστός ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Δημήτρης Φραγκιόγλου, ο οποίος μίλησε στην "Ε" για το ΔΗΠΕΘΕ, για την πορεία του μέχρι σήμερα και για τα μελλοντικά του σχέδια. Τα όσα μας είπε είναι σίγουρα ενδιαφέροντα, δεδομένης και της εμπειρίας του από την τηλεόραση και το θέατρο. Πάντως με την Καλαμάτα και με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Μαργαρίτη φαίνεται πως υπάρχει μια σταθερά δεμένη σχέση, ο οποία οδήγησε και στο σημερινό "Μαργαριτάρι". 

- Πώς προέκυψε η συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας; Είχατε εργαστεί και στο παρελθόν στο θέατρό μας;

Το 1989, νέος ακόμα ηθοποιός, συμμετείχα στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας». Ηταν μια εξαιρετική παράσταση - συνάντησα φέτος κόσμο που ακόμα τη θυμάται. Την παράσταση είχε σκηνοθετήσει ο Γιάννης Μαργαρίτης. Ο Γιάννης ήταν δάσκαλός μου στη Σχολή Βεάκη και με είχε καλέσει για να παίξω έναν από τους μαστόρους. Μετά από εκείνη την πρώτη συνεργασία συνεργαστήκαμε κι άλλες φορές. Υπάρχει ανάμεσά μας αμοιβαία καλλιτεχνική εκτίμηση που με τα χρόνια εξελίχθηκε και σε μια ουσιαστική φιλία. 

- Τον τελευταίο καιρό γίνονται κάποιες θετικές κινήσεις για τη συνέχεια της ζωής των ΔΗΠΕΘΕ. Θεωρείτε ότι αρκούν; Πώς κρίνετε την πορεία τους;

Πιστεύω ότι τα ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να στηριχτούν και να συνεχίσουν να υπάρχουν - αρκεί να στηρίζονται και να στελεχώνονται από τους κατάλληλους ανθρώπους. Ο θεσμός στο σύνολό του είναι πετυχημένος. Οσες φορές η τοπική αυτοδιοίκηση τα στήριξε, έγινε πολύ καλή δουλειά. Τα ΔΗΠΕΘΕ μπορούν να παράγουν ουσιαστικό έργο. Είναι αναγκαία για την περιφέρεια. Ωστόσο δεν πρέπει να απομονώνονται καλλιτεχνικά, γιατί έχουν τη δυνατότητα να υπερβαίνουν τις «αποστάσεις» και να επηρεάζουν το «κέντρο». Ανατρέξτε στην ιστορία του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και θα βρείτε σημαντικά ονόματα του θεάτρου να έχουν κάνει στην Καλαμάτα τα πρώτα τους βήματα.

 - Πώς επιλέξατε να προσεγγίσετε σκηνοθετικά το “Μαργαριτάρι του κόσμου”; Πού θεωρείτε ότι οφείλεται η μεγάλη επιτυχία της παράστασης;

Η επιτυχία αυτής της παράστασης οφείλεται στην απλότητά της. Είναι μια "χειροποίητη" παράσταση. Βασίζεται αποκλειστικά στους ηθοποιούς. Ο κόσμος του παραμυθιού ζωντανεύει στην σκηνή με μοναδικά εργαλεία το σώμα και τη φωνή των ηθοποιών. Αυτό, όταν γίνεται καλά, είναι μαγικό. Πιστεύω σε αυτό το θέατρο. Ειδικά όταν πρόκειται για παιδική παράσταση. Τα παιδιά βομβαρδίζονται καθημερινά από εικόνες στην τηλεόραση και το σινεμά, που το θέατρο δεν μπορεί -και δεν έχει νόημα- να τις ανταγωνιστεί.

- Στο μέλλον θα συνεχιστεί η δημιουργία στην πόλη μας, ή έχετε άλλα σχέδια;

 Εχω φυσικά τα δικά μου σχέδια, αλλά θα χαιρόμουν πολύ αν ερχόταν μια καινούργια πρόταση από το ΔΗΠΕΘΕ. Μακάρι να υπάρξει κάποια συνέχεια.

- Δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω πώς βλέπετε την αναβίωση παλιών ταινιών του ελληνικού σινεμά στο θέατρο... Ως άνθρωπος που έχει και ο ίδιος γράψει αρκετά, θα πρέπει να σας φαντάζει λίγο περίεργο όλο αυτό. Εννοώ, δεν υπάρχουν νέα κείμενα;

Αρχικά, οι ταινίες αυτές εξακολουθούν και σήμερα να ενθουσιάζουν το κοινό. Βάλε και τη νοσταλγία για μια εποχή χαμένης αθωότητας... Οπότε υπάρχει μια λογική στην «αναβίωση». Παρεμπιπτόντως, αρκετές από αυτές ήταν θεατρικά έργα πριν μεταφερθούν στην οθόνη.

Βέβαια οι παραγωγοί καταφεύγουν σε αυτή την επιλογή προσπαθώντας να εξασφαλίσουν μια κάποια επιτυχία. Καινούργια έργα γράφονται. Κάποια είναι πολύ καλά και κάποια όχι - λογικό είναι. Απλά οι παραγωγοί δεν ρισκάρουν να τα ανεβάσουν.

- Εσείς έχετε λάβει μέρος σε ταινίες του εναλλακτικού κινηματογράφου. Πώς νιώθετε όταν βλέπετε τις ασπρόμαυρες ταινίες… πλέον με χρώμα;

Τις προτιμώ χωρίς χρώμα. Να φέρουν την εποχή τους.

- Παρακολουθείτε σήμερα μια άνθιση των ελληνικών σίριαλ στην τηλεόραση; Βλέπετε τηλεόραση;

Εχουν αρχίσει να γυρίζονται και πάλι σειρές, κι αυτό είναι καλό. Ομως οι περισσότερες πατάνε πάνω σε ξένες σειρές κι αυτό κατά τη γνώμη μου δεν βοηθάει την ελληνική μυθοπλασία – την ευνουχίζει. Βλέπω τηλεόραση, αλλά όχι φανατικά.

- Το μετανιώσατε ποτέ που ασχοληθήκατε με την τέχνη και όχι με τα οικονομικά, τα οποία σπουδάσατε;

Ποτέ δεν μετάνιωσα για την επιλογή μου να γίνω ηθοποιός. Κι ας έζησα δύσκολα κάποιες εποχές.

- Μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στο θέατρο, έχουν σταματήσει πια να σας ρωτάνε για “Της Ελλάδος τα παιδιά”;

Συνεχίζουν να μου μιλάνε και να με ρωτάνε για «Της Ελλάδος τα παιδιά». Οχι, ποτέ δεν σταμάτησε το ενδιαφέρον του κόσμου για τη σειρά. Θα έλεγα μάλιστα ότι ανανεώνεται – λόγω των επαναλήψεων και του YouTube. Βλέπετε, τώρα την ανακαλύπτουν και οι νεότεροι, που δεν είχαν γεννηθεί όταν προβαλλόταν.