Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 07:46

Aπό την Μεσσηνία στην Κοπεγχάγη: Τυρί χωρίς γάλα από την Ιωάννα Αναγνωσταρά

Γράφτηκε από την
Aπό την Μεσσηνία στην Κοπεγχάγη: Τυρί χωρίς γάλα από την Ιωάννα Αναγνωσταρά

Αν κάποιος μας προσέφερε πριν λίγα χρόνια ένα εναλλακτικό... βίγκαν τυρί, σίγουρα θα μας φάνταζε περίεργο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την λατρεία που έχουμε οι Ελληνες στη φέτα και όχι μόνο.

Πλέον όμως η πιο υγιεινή διατροφή είναι όχι μόνο μόδα, αλλά και ανάγκη για πολλούς καταναλωτές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπολείπεται γεύσης. Η Μεσσήνια Ιωάννα Αναγνωσταρά (εγγονή του αείμνηστου Νάκου Κληρόπουλου) - ένα άξιο παιδί του τόπου μας που ζει στην Κοπεγχάγη - δημιούργησε μαζί με την ομάδα της ένα σκεύασμα με το οποίο ο καθένας στο σπίτι του μπορεί να φτιάξει εύκολα ένα τυρί χωρίς καθόλου γάλα! Για το “ChesseItYourself” μάλιστα κέρδισαν το Ασημένιο Μετάλλιο στο διαγωνισμό “Ecotrophelia”, ενώ συνεχίζουν λαμβάνοντας μέρος και σε άλλες δράσεις.

 

- Τι είναι το “CheeseItYourself” και πώς μπορεί να μπει στη ζωή μας;

Το “ChesseItYourself” είναι ένα μέσο για να μειώσουμε το food waste (σπατάλη – απορρίμματα  φαγητού) μας και να του δώσουμε αξία, παρασκευάζοντας εύκολα και γρήγορα ένα τυρί φυτικής προέλευσης, στο σπίτι. Είναι ένα μίγμα συστατικών σε μορφή σκόνης, το οποίο ο καταναλωτής αναμιγνύει με το υγρό στο οποίο έχει βράσει ρεβίθια (ή με το υγρό από την κονσέρβα), το οποίο θα πετούσε στο νεροχύτη. Αφού το θερμάνει για 10 λεπτά, το τοποθετεί στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και το βίγκαν τυρί έτοιμο!

 

- Πώς καταλήξατε με την ομάδα σου σε αυτή την ιδέα; Επαιξε ρόλο η διεθνής τάση που θέλει τους βίγκαν συνεχώς να αυξάνονται;

Φυσικά. Ο βιγκανισμός αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ενώ μάλιστα το 2019 έχει κηρυχθεί σαν η χρονιά της “πράσινης επανάστασης” όσον αφορά τη διατροφή, με υψηλά ποσοστά ενηλίκων να στρέφονται σε φυτικές πηγές πρωτεϊνών. Η αγορά ωστόσο είναι ακόμα αρκετά περιορισμένη, και γι αυτό βάλαμε σαν στόχο να καλύψουμε το κενό των ήδη εμπορευματοποιημένων βίγκαν τυριών, αυτό της τιμής και της ποιότητας. Η ιδέα γεννήθηκε την προηγούμενη άνοιξη, όταν οι 4 μας (Παναγιώτα Δήμα, Carmen Masia Calabuig και Hernan Gomez Redondo) θελήσαμε να πάρουμε μέρος στο “Ecotrophelia”, έναν διαγωνισμό γύρω από καινοτόμα προϊόντα τροφίμων.

 

- Τι προοπτικές ανοίγονται τώρα, μετά τη διάκριση που πήρατε σε πρόσφατο διαγωνισμό; Ποιοι είναι οι επόμενο στόχοι σας;

Η “Ecotrophelia” μας προσέφερε αρκετή αναγνωρισιμότητα και μας έφερε κοντά σε κόσμο του χώρου, ενώ παράλληλα το προϊόν μας έγινε γνωστό μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αμεσος στόχος είναι να τελειοποιήσουμε το προϊόν μας και να το διαθέσουμε στην αγορά.

 

- Το προϊόν θα βγει κάποια στιγμή σε μαζική παραγωγή; Πως μπορεί να το δοκιμάσει κάποιος;

Ελπίζουμε άμεσα κιόλας! Αυτόν τον καιρό τακτοποιούμε κάποια γραφειοκρατικά έγγραφα, τις ανάλογες πιστοποιήσεις και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα διαθέσουμε τα πρώτα μας προϊόντα σε βίγκαν εστιατόρια της Κοπεγχάγης, αλλά και μέσω του ηλεκτρονικού μας καταστήματος (μέσω του οποίου ευελπιστώ να μπορέσουμε να τα διαθέσουμε και στην Ελλάδα)!

 

- Το “CheeseΙtYourself” μπορεί να μπει και στην κουζίνα κάποιου καταναλωτή που δεν είναι βίγκαν;

Φυσικά. Είναι νόστιμο, θρεπτικό και μπορεί να συνοδεύσει κάθε γεύμα. Σίγουρα κάποιος που δεν είναι βίγκαν μπορεί αρχικά να είναι καχύποπτος απέναντι στο “CheeseItYourself” και, για να είμαστε ρεαλιστές, δεν προσδοκούμε να στερηθεί το αγαπημένο του τυρί. Ωστόσο, μπορεί να το προσθέσει στη διατροφή του ή να αντικαταστήσει ένα μέρος της κατανάλωσης γαλακτοκομικού τυριού με ένα εναλλακτικό προϊόν φιλικό προς το περιβάλλον.

 

- Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα μπορούν να είναι ευνοϊκές για προσπάθειες δημιουργικών ανθρώπων όπως εσείς;

“Θεωρώ πως ναι. Η Ελλάδα συμμετείχε στον ίδιο διαγωνισμό με τους “Chestnicks”, οι οποίοι έκαναν εκπληκτική δουλειά φτιάχνοντας μπισκότα από αλεύρι κάστανου. Η χώρα μας είναι πλούσια από πρώτες ύλες που μπορούν να φέρουν άπλετη έμπνευση για νέα προϊόντα τροφίμων. Οι διαγωνισμοί και τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης για τέτοιες προσπάθειες είναι πολλά, αλλά δυστυχώς δεν γίνονται γνωστά από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Οποιος δηλαδή έχει κίνητρο και όρεξη, ας κυνηγήσει τέτοιες ευκαιρίες γιατί είναι πραγματικά συναρπαστική εμπειρία!

 

- Οι δικές σου σπουδές πως συνδέονται με την ιδέα αυτή; Επόμενο πρότζεκτ έχει σχεδιαστεί;  Και πάνω σε ποιο κομμάτι θα είναι εστιασμένο;

Είμαι φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πολυτεχνείο της Δανίας. Στο πρόγραμμα σπουδών μου έχουμε πολλά μαθήματα γύρω από την καινοτομία και την αειφόρο ανάπτυξη, καθώς και μαθήματα για τον σχεδιασμό της γραμμής παραγωγής προϊόντων. Συνδυάζοντας όλα αυτά λοιπόν γεννήθηκε το “CheeseItYourself”!

Πλέον έχουμε δημιουργήσει μία start-up εταιρία και πρόσφατα μπήκαμε στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα “Copenhagen Food” σε συνεργασία με το ερευνητικό τμήμα του Εθνικού Ινστιτούτου Τροφίμων της Δανίας, με σκοπό να βελτιώσουμε το προϊόν και να σχεδιάσουμε το επόμενο ανάλογου χαρακτήρα!


NEWSLETTER