Κυριακή, 02 Ιουνίου 2019 09:22

Η γνωστή εικαστικός Χριστίνα Μόραλη στην “Ε”: “Όλες μου οι δουλειές έχουν μέσα το στοιχείου του χιούμορ”

Γράφτηκε από την
Η γνωστή εικαστικός Χριστίνα Μόραλη στην “Ε”: “Όλες μου οι δουλειές έχουν μέσα το στοιχείου του χιούμορ”

 

Κεραμικά της γνωστής εικαστικού Χριστίνας Μόραλη φιλοξενεί από χθες Σάββατο η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας “Βικτωρία Καρέλια” στην Καλαμάτα, προσδίδοντας έτσι μια εντελώς διαφορετική αίσθηση στο χώρο και τα εκθέματα για τους επισκέπτες.

Η καλλιτέχνης αναμένεται να κερδίσει τις εντυπώσεις για ακόμη μια φορά, μιας και τα έργα της είναι ήδη αγαπητά και γνωστά στο ευρύ κοινό. Τίτλος της έκθεσης: “Not made for walking”...

- Εχετε κάνει πολλές εκθέσεις σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, αλλά είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στην Καλαμάτα. Πώς σας φαίνεται που τα έργα σας θα εκτεθούν δίπλα στις παραδοσιακές φορεσιές;

Οταν ήρθα και είδα το χώρο, εκστασιάστηκα πραγματικά, γιατί αυτό που με ενδιέφερε είναι ότι ένα έκθεμα, όπως οι παλιές φορεσιές (που κατά κανόνα είναι κάτι “παλιωμένο”), στο Μουσείο είχαν μια άλλη μορφή, λόγω του ότι βρίσκονται σε ένα πολύ σύγχρονο κτίσμα. Κυριάρχησε οπτικά για μένα η απίστευτη ποικιλία του χρώματος. Δηλαδή, ενώ είναι όλο μαύρο το μουσείο, αυτό δε μ’ ενόχλησε καθόλου, αντιθέτως μου έδωσε χαρά, γιατί ανέδειξε μ’ αυτό τον τόπο την πολυχρωμία που έχουν τα υφάσματα. Θεώρησα έτσι ότι και το παπούτσι -που έχει σχέση με την ένδυση- ταιριάζει απόλυτα στο χώρο.

- Χωρίς να έχουμε δει ακόμα την έκθεσή σας, βλέποντας κανείς το θέμα σας, αναρωτιέμαι μήπως είναι μια δική σας αναφορά στο προσφυγικό.

Οχι, δεν έχει σχέση. Αυτό είναι ένα θεματικό έργο. Είχα κάνει μια έκθεση πέρυσι στο "Λουτρό των Αέρηδων" με επιμελήτρια τη Λουίζα Καραπηδάκη και λεγόταν “Καινούριες πατρίδες”. Αυτό όντως είχε να κάνει με το προσφυγικό, είχε παπούτσια με βαλίτσες.

- Γενικά, βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ έντονη η αίσθηση του χιούμορ στα έργα σας και αυτό τα κάνει πολύ πιο προσιτά, πιο κατανοητά στον πολύ κόσμο. Είναι αυτός ένας τρόπος για να γίνει πιο “κοντινή” σε μας αυτή η μορφή τέχνης;

Ναι, αλλά δεν το κάνω επί τούτου. Μου βγαίνει, γιατί μου αρέσουν οι άνθρωποι με χιούμορ, δεν μπορώ να ζω χωρίς το γέλιο. Είμαι γενικά ένας χαρούμενος άνθρωπος, μου βγαίνει αυθόρμητα αυτό που κάνω. Κι όχι μόνο στην εικαστική δουλειά που κάνω, αλλά και στο design που είχα ξεκινήσει τη δεκαετία του ’90, με τις δεκάρες, τα μπισκότα... Ολα αυτά είχαν μέσα ένα στοιχείο του γέλιου.

- Σας έχει στοιχίσει αυτό; Δηλαδή, στον κύκλο σας έχει σχολιαστεί αρνητικά;

Ο κύκλος μας είναι "κακούλης". Και να μην το κάνεις, πάλι κάτι κακό θα πουν. Εμένα μ’ ενδιαφέρει το κοινό. Τώρα, το τι θα πουν οι συνάδελφοι δε μ’ ενδιαφέρει. Ομως επειδή είμαι παλιά “καραβάνα”, έχω καταλάβει ότι -όχι μόνο στο δικό μου χώρο- αλλά γενικά στο χώρο της τέχνης, δεν θ’ ακούσεις πολλά καλά λόγια από τους συναδέλφους.

- Οταν ξεκινήσατε την καριέρα σας, το βαρύ αυτό όνομα που φέρατε σας άγχωνε;

Εμένα όχι. Απλώς, "την πλήρωσα"» άσχημα. Δηλαδή, πολύ συχνά άκουγες, "Α, εντάξει, αφού την έχει βοηθήσει ο Μόραλης" - που δεν είναι καθόλου αλήθεια αυτό, έχω σταθεί στα πόδια μου μόνη μου. Δεν με άγχωνε γιατί είμαι Μόραλη, έχω γεννηθεί μέσα σ’ αυτή την οικογένεια· αλλά το έχω πληρώσει με κακές γλώσσες.

- Και απλώς παλέψατε μέσα από τη δουλειά σας...

Οσοι ξέρουν, ξέρουν. Οσοι θέλουν να πουν κάτι κακό, τους διώχνω. Δεν με αφορά.

- Πείτε μου λίγο για τους μαθητές σας, πώς βλέπετε τη νέα γενιά κεραμιστών;

Κοιτάξτε δεν είναι «νέοι», είναι 30άρηδες, 40άρηδες, και είναι εξαιρετικοί. Εχω κάποιους που, τι να σας πω, είναι 10 χρόνια και συνεχίζουν, έχω κάνει μαζί τους εκθέσεις σε σημαντικούς χώρους, σε εκθεσιακούς χώρους ή σε κάποιους εναλλακτικούς, και είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Μ’ αρέσει αυτό που κάνω μαζί τους. Είναι γυναίκες κυρίως…

- Οι μαθητές σας είναι απόφοιτοι σχολών Καλών Τεχνών ή και απλοί πολίτες;

Εχω πολλούς γραφίστες. Εχω όμως και ανθρώπους που δεν είχαν πιάσει στη ζωή τους ποτέ πηλό, ούτε μολύβι, και τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά. Αυτό το λέει το κοινό, δεν το λέω εγώ.

Και στη διδασκαλία με τους μαθητές, εγώ ας πούμε πηγαίνω προς το χιούμορ. Δεν είναι η κλασική σχολή όπου θα κάνουμε κανατάκια.

- Αυτή τη στιγμή δουλεύετε κάποιο καινούργιο προσωπικό σας έργο;

Εγώ η ίδια όχι, γιατί έχω κουραστεί πολύ, τουλάχιστον για φέτος. Μετά το μουσείο, είπα να ξεκουραστώ, αλλά κάτι θα μου ‘ρθει!

- Αυτό το έργο που θα δούμε στην Καλαμάτα είναι αποτέλεσμα κάποιας παλαιότερης δουλειάς;

Η ιστορία ξεκινά από παλιότερη δουλειά. Η κ. Καρέλια είχε δει έργα μου και την ενδιέφερε πάρα πολύ το στοιχείο "παπούτσι", το οποίο είχε άμεση σχέση με το Μουσείο. Δούλεψα έτσι πιο συγκεκριμένα στη συνέχεια, για την έκθεση αυτή. Ας πούμε, υπάρχουν κάποια τσαρούχια, μεγάλα, που θα δείτε, τα οποία σαφώς έχουν την αναφορά στο παραδοσιακό. Είναι όμως πάλι δοσμένα… χιουμοριστικά.

 

INFO

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της Συλλογής: Τρίτη – Σάββατο 9 π.μ. - 2 μ.μ., Τετάρτη και Σάββατο 5.30 – 8.30 μ.μ., Κυριακή 10 π.μ. – 2 μ.μ., Δευτέρα κλειστά. Στην οδό Σταδίου 64.


NEWSLETTER