Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019 08:56

Ο Φιλάρετος Βούρκος στην “Ε”: «Ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται, μεγαλώνει και πειραματίζεται το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας»

Γράφτηκε από την

 

Ανανεωμένο και με διαφορετικό χαρακτήρα πλασάρεται στο κοινό το φετινό Φεστιβάλ Δρόμου, που θα γίνει στο φράγμα του Αρι, με καλεσμένους καλλιτέχνες - θρύλους της ελληνικής σκηνής, όπως ο Παυλίδης, ο Μάλαμας και ο Αγγελάκας.

Η πολυμορφία στο μουσικό ύφος είναι ένα στοιχείο που θα κυριαρχήσει και φέτος, ώστε να καλύψει όλα τα γούστα, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκηνώσουν σε ένα σημείο μέσα στη φύση. Περισσότερα για τις λεπτομέρειες και τη διοργάνωση εξηγεί ο Φιλάρετος Βούρκος, μέλος της οργανωτικής ομάδας.

- Φεστιβάλ Δρόμου 2019. Τι αλλάζει και ποια θεωρείτε ότι είναι τα φετινά ατού της διοργάνωσης;

Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς εξελίσσεται, μεγαλώνει και πειραματίζεται. Οταν ξεκινήσαμε το 2008 ως YouthFest, η ιδέα ήταν να δημιουργηθούν δραστηριότητες για τους νέους στην πόλη μας με την άμεση συμμετοχή τους. Από το 2009 ονομάστηκε ΦΔΚ και από τότε κάθε χρόνο γίνεται και κάτι διαφορετικό, ενώ έχει αλλάξει ήδη 5 διαφορετικούς χώρους. Το ατού της φετινής διοργάνωσης είναι ο χώρος αυτός καθαυτός. Ενας πανέμορφος χώρος δίπλα από το ποτάμι, πιο φεστιβαλικός (και κατασκηνωτικός), που μπορεί να δώσει στην Καλαμάτα ένα μεγάλο φεστιβάλ, το οποίοι θα υποδέχεται επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 - Στόχος είναι το Φεστιβάλ να μοιάσει περισσότερο στα αντίστοιχα που γίνονται σε διάφορες μεγάλες πόλεις τοιυ εξωτερικού και της Αθήνας;

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να μπορέσει να κάνει όμορφα πράγματα, και φυσικά να συνεχίσει να υπάρχει. Φέτος είναι το μεταβατικό στάδιο - και μπορεί να μοιάζει με τα φεστιβάλ που γίνονται στις μεγάλες πόλεις, ωστόσο το όνειρό μας είναι του χρόνου να γίνει ένα φεστιβάλ που θα έχει δυνατό αστικό κομμάτι με τοιχογραφίες, δραστηριότητες στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, καλλιτεχνικά δρώμενα, μουσικές και φυσικά το κομμάτι στον Αρι που θα μας επιτρέψει να δούμε μουσικά σχήματα που δεν έχουμε ξαναδεί στην πόλη μας. Οπότε αν το καταφέρουμε αυτό, σίγουρα δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο φεστιβάλ που διοργανώνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Οπως είπαμε όμως, το ΦΔΚ είναι ένας ζωντανός οργανισμός και εξαρτάται από τον κόσμο που θα εμπλακεί στην διοργάνωση και τον κόσμο που θα τη στηρίξει. Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι, ακόμη και φέτος, δεν είναι απλά μια μουσική διοργάνωση. Θα έχει παράλληλες δραστηριότητες όπως γκράφιτι, τέχνες του δρόμου, ακροβατικά, χορούς, εργαστήρια, εκθέσεις και πολλά άλλα.

- Πώς καταλήξατε στο φετινό line-up των καλλιτεχνών και πώς περίπου θα είναι το πρόγραμμα των εμφανίσεων τους;

Η κατάρτιση του line-up είναι ένας συνδυασμός συλλογικών στόχων και προσωπικών προτιμήσεων. Ενας βασικός συλλογικός στόχος της οργανωτικής επιτροπής είναι να φέρνει σχήματα που είτε δεν έχουν ξανάρθει στην Καλαμάτα, είτε έχουν πολύ καιρό να εμφανιστούν στην πόλη μας. Στο φετινό Φεστιβάλ όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν έχουν βάλει το λιθαράκι τους στο να ξεκινήσουν και στην Ελλάδα παρόμοια φεστιβάλ, και όχι απλά συναυλίες ενός καλλιτέχνη όπως γινόταν παλιά. Οπότε αυτή τη χρονιά, που είναι και μεταβατική για εμάς, επιλέξαμε ένα καθαρά φεστιβαλικό line-up με βαριά ιστορία και με ανοίγματα σε όλες τις γενεές.

Το πρόγραμμα των μουσικών εμφανίσεων θα είναι το εξής: Παρασκευή 26 Ιουλίου Γιάννης Αγγελάκας, Παύλος Παυλίδης, The Karamazov Project, Epoxes, The View of The Blood Moon. Σάββατο 27 Ιουλίου Σωκράτης Μάλαμας, Social Waste, Πέτρος Μάλαμας. Κυριακή 28 Ιουλίου Villagers of Ioannina City, Nightstalker, MrBooze, Cockblockers, Black Hole Spin, Suspension Time.

Σύντομα θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα των παράλληλων δραστηριοτήτων (γιατί ΦΔΚ δεν είναι μόνο μουσική) που θα λαμβάνουν χώρα, όλη μέρα.

- Η περσινή διοργάνωση έληξε απότομα, μέσα σε ένα κύμα διαμαρτυριών. Η φετινή αλλαγή της μορφής πιστεύετε ότι θα δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στο θεσμό;

Σίγουρα ναι. Πάμε σε ένα χώρο όπου ο κόσμος θα έχει την δυνατότητα να μένει και μετά το πέρας των συναυλιών, να κατασκηνώσει, να συμμετέχει σε διαφορετικές δραστηριότητες και να γνωριστεί με νεόυς από όλη την Ελλάδα. Αυτό δηλαδή που γίνεται σε πολλά φεστιβάλ και αυτό που δεν ήταν δυνατό να γίνει στο πάρκο. Επίσης ο χώρος είναι κυριολεκτικά 10-15 λεπτά με αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης, οπότε δεν θεωρούμε ότι "μετακομίζει" τόσο μακριά. Είναι ακόμη μέρος της Καλαμάτας και με την ολοκληρωμένη διοργάνωση του χρόνου, θα έχει μεγάλης διάρκειας παρουσία μέσα στον αστικό ιστό.

Αυτό που έγινε πέρυσι ήταν ένα μεγάλο σοκ για εμάς, ωστόσο δεν έχουμε τα περιθώρια να μείνουμε στο παρελθόν. Εμάς μας ενδιαφέρει να γίνονται ωραία πράγματα στην πόλη που ζούμε και αγαπάμε. Αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε και αυτός θα παραμείνει. Καλούμε τον κόσμο να στηρίξει την φετινή διοργάνωση και να αποδείξει ότι ένα μεγάλο φεστιβάλ μπορεί να στηθεί σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες.

- Στους φίλους του Φεστιβάλ που μπορεί να απογοητεύτηκαν από την αλλαγή τοποθεσίας, τι απαντάτε;

Θα σας φανεί περίεργο, αλλά θεωρούμε ότι είναι τιμητικό, ο κόσμος να θεωρεί ότι το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας είναι και δικό του φεστιβάλ. Οπότε και η απογοήτευση είναι κατανοητή - και πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα καλυφθεί το κενό που αφήνουμε φέτος στο Πάρκο. Συναντηθήκαμε με τα παιδιά που εξέφρασαν αυτή την απογοήτευση και τους ευχαριστούμε για την γνώμη και τις προτάσεις τους. Οπως όλοι γνωρίζετε, το Φεστιβάλ το διοργανώνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας, με περιορισμένους πόρους, και προσπαθούμε να γίνεται όσο πιο ομαδικά μπορούμε. Δυστυχώς το κόστος του Φεστιβάλ με τα μουσικά σχήματα που υποδεχόμασταν τα τελευταία χρόνια και με ελεύθερη είσοδο δεν "έβγαινε", με αποτέλεσμα να έχει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας που μας αναγκάζουν να μπει η είσοδος. Οπότε ήμασταν μεταξύ του να το σταματήσουμε ή να προχωρήσουμε στην κίνηση που κάνουμε τώρα, που ίσως μας δώσει τη δυνατότητα -και αυτό θα εξαρτηθεί από την στήριξη του κόσμου- να κάνουμε ακόμη περισσότερα μέσα στην πόλη.

- Στα πρακτικά ζητήματα, πώς μπορεί κάποιος να πάει στο Φεστιβάλ και να διανυκτερεύσει εκεί;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι. Ο πρώτος είναι με το αυτοκίνητο, όπου κάποιος θέλει περίπου 15 λεπτά από την Καλαμάτα και 10 από τη Μεσσήνη, ενώ μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 3-4 διαφορετικές διαδρομές. Σύντομα θα αναρτήσουμε και τους χάρτες στην ιστοσελίδα μας, ώστε να διευκολύνουμε τον κόσμο να επιλέξει την διαδρομή που τον βολεύει.

Ο δεύτερος είναι το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας το οποίο έχει ήδη τακτικά δρομολόγια, ενώ για της ημέρες του Φεστιβάλ θα μπουν έκτακτα δρομολόγια για τις ώρες άφιξης και αναχώρησης του κόσμου.

Τέλος έχουμε φτιάξει το facebook γκρουπ "Car Sharing Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας" όπου ο κόσμος από μόνος του μπορεί να συνεννοηθεί και να μοιραστεί το αμάξι του με άλλους φίλους του Φεστιβάλ. Ετσι προωθούμε και την μειωμένη χρήση του αυτοκινήτου, διευκολύνεται η μετακίνηση αλλά ενισχύουμε και ένα μικρό κοινωνικό/περιβαλλοντικό σκοπό.

Ομως για εμένα, ο πιο όμορφος τρόπος να απολαύσεις ένα τέτοιο Φεστιβάλ είναι να κατασκηνώσεις εκεί. Οποιος/α επιθυμεί να στήσει την σκηνή του στον χώρο του Φεστιβάλ, απλά πρέπει να μας στείλει ένα email στο: info@streetfestival.gr με τον αριθμό του εισιτηρίου, όνομα και τηλέφωνο για να του κρατήσουμε θέση. Για φέτος, οι θέσεις του κάμπινγκ θα είναι περιορισμένες, οπότε θα καλούσαμε τον κόσμο να στείλει άμεσα, πριν "κλείσουν" όλες οι θέσεις.

- Πώς είναι μέχρι στιγμής η συμμετοχή σε όλες τις άλλες δράσεις; Μπαζάρ, εργαστήρια, εκθέσεις;

Πολύ καλή θα έλεγα. Εχουμε ήδη 5-6 χορευτικά εργαστήρια και παρουσιάσεις, παράσταση και εργαστήρια ακροβατικών, εργαστήρια παρκούρ, 2 εκθέσεις, προβολές, μια καλλιτεχνική εγκατάσταση, μεγάλη ανταπόκριση στο γκράφιτι και πολλά άλλα. Το μόνο που είναι δύσκολο να στηθεί εκεί είναι το αθλητικό κομμάτι, αλλά θα το λύσουμε κι αυτό. Μέσα στην εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το πρόγραμμα.

  • Το Φεστιβάλ Δρόμου διοργανώνεται από την Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (Οργανισμός νεολαίας και εκπαίδευσης ΚΑΝΕ - αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) και τις “Novel Vox”, “Mojolive”.