Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 16:14

Ο Κωνσταντίνος Πυλιώτης στους 40 πιο ταλαντούχους νέους αρχιτέκτονες της Ευρώπης

Γράφτηκε από την
Ο Κωνσταντίνος Πυλιώτης στους 40 πιο ταλαντούχους νέους αρχιτέκτονες της Ευρώπης

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με το Διεθνές Μουσείο Αρχιτεκτονικής του Σικάγου, επέλεξε τους 40 πιο ταλαντούχους και υποσχόμενους νέους αρχιτέκτονες της Ευρώπης. Ανάμεσά τους και ο Κωνσταντίνος Πυλιώτης, ο οποίος ζει κι εργάζεται στη Μεσσήνη.

Οπως ο ίδιος μας εξηγεί, πρόκειται για μια σημαντική διεθνή διάκριση στο χώρο της αρχιτεκτονικής για το έτος 2018-2019, καθώς σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται σημαντικοί αρχιτέκτονες και γραφεία από 14 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ισπανία, Τουρκία.
Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design παρουσιάζει τους νικητές «Europe 40 Under 40 ®» με μια αρχιτεκτονική έκθεση στο EUROPEAN CENTRE, Μητροπόλεως 74, στη Πλάκα, μέχρι και τις 10 Αυγούστου, ενώ τον Οκτώβριο η έκθεση αναμένεται να φιλοξενηθεί στο Παρίσι.

 

Η συνέντευξη για τη διάκριση, το έργο και τους στόχους τους κ. Πυλιώτη, έχει ως εξής:

- Αναδειχθήκατε μεταξύ των 40 πιο ταλαντούχων και υποσχόμενων νέων αρχιτεκτόνων της Ευρώπης από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με το Διεθνές Μουσείο Αρχιτεκτονικής του Σικάγου! Πώς αισθάνεστε;

Σίγουρα αισθάνομαι χαρά για την αναγνώριση του αρχιτεκτονικού μας έργου, μα είμαι περισσότερο χαρούμενος για τους συνεργάτες μου αυτά τα χρόνια στο γραφείο καθώς και για τους ιδιοκτήτες των κτιρίων που μας εμπιστεύτηκαν. Η αρχιτεκτονική ήταν και είναι μια ομαδική εργασία στην οποία συμμετέχουν όλοι ενεργά στο παραγόμενο αποτέλεσμα. Ακόμη, θα ήταν άδικο αν δεν εξέφραζα την ευγνωμοσύνη μου στους αφανείς ήρωες, τα συνεργεία και τους τεχνίτες στα εργοτάξια, καθώς χωρίς τον κόπο τους και την πολύτιμη συμβολή τους όλα θα ήταν ασκήσεις επί χάρτου. Ετσι αυτή η διάκριση ανήκει σε όλους.

- Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για τη μετέπειτα πορεία σας;

Αντιλαμβάνομαι τις διακρίσεις -ιδιαίτερα αυτές που προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα- όχι τόσο ως κάποια επιβράβευση, μα περισσότερο σαν μια αναγνώριση της πορείας μας έως τώρα. Ως φάρους που μας δείχνουν πως σε αυτό το ταξίδι πλέουμε προς κάποια σωστή κατεύθυνση. Γιατί ταξίδι είναι η Αρχιτεκτονική, που απαιτεί εγρήγορση και αναζήτηση, αμφισβήτηση και ανακάλυψη όλων αυτών των σύγχρονων προκλήσεων που απαιτεί ο σχεδιασμός. Ετσι κάθε διάκριση μας διευκολύνει και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε.

- Τι πιστεύετε πως έπαιξε ρόλο για να βρεθείτε σε αυτή τη λίστα με σημαντικούς αρχιτέκτονες και γραφεία από 14 ευρωπαϊκές χώρες;

Θέλω να πιστεύω πως έχει να κάνει με τον ολιστικό τρόπο που αντιμετωπίζουμε κάθε έργο, από την πιο μικρή κατοικία μέχρι μεγάλης κλίμακας δημόσια κτήρια σύνθετων χρήσεων. Αυτή η ολιστική αντιμετώπιση έγκειται στη δομή του γραφείου μας. Εχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα διευρυμένο πλαίσιο δημιουργίας, όλων των ειδικοτήτων των μηχανικών, ώστε πέρα από την έμφαση στην αρχιτεκτονική σύνθεση, που είναι δεδομένη, το τελικό αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στις ποιοτικές προδιαγραφές που έχουν τεθεί κατά το σχεδιασμό.

Οργάνωση και ρυθμός ως εργαλείο σχεδιασμού (Parenthesis Architecture Studio, Μεσσήνη)

 

- Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο έργο που πιστεύετε ότι συνέβαλε στην επιλογή σας;

Δεν γνωρίζω. Πιστεύω πως εκτιμήθηκε το έργο μας συνολικά. Κάθε μελέτη είναι ξεχωριστή, μα τίποτα δε γεννιέται από το μηδέν. Ολες οι μελέτες, ξέρετε, έχουν μια αόρατη κλωστή που τις συνδέει. Η καθεμιά τροφοδοτεί την επόμενη και αντίστροφα, καθώς κάθε project είναι μια σπουδή πάνω σε κοινές αναζητήσεις. Ο αρχιτέκτων κουβαλάει μέσα του ένα φορτίο εικόνων και βιωμάτων που ακόμα και αν ήθελε δεν θα μπορούσε να αγνοήσει. Ολα αυτά συντρέχουν κατά την δημιουργική διαδικασία, η οποία μεταβάλλεται και εξελίσσεται αγκαλιάζοντας τα πάντα.

- Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;

Οι στόχοι είναι διαρκώς αυξανόμενοι και εξ ορισμού μεταβαλλόμενοι. Για μένα οι στόχοι δεν είναι άλλο από το καβαφικό ταξίδι. Αλίμονο αν δεν τους κυνηγάς, αλίμονο αν πιστέψεις πως τους έφτασες.

  

Η υλικότητα ως τελική έκφραση ενός κελύφους προστασίας (Cross House κατά την κατασκευή, Πύλος)

 

- Εργάζεστε στη Μεσσήνη όπου εδρεύει η εταιρεία σας. Τι ρόλο παίζει αυτή η επιλογή σας στη ζωή και την καριέρα σας; Τελικά μπορεί μια μικρή πόλη να χαρίσει μεγάλες στιγμές έμπνευσης;

Ξέρετε, αυτή η επιλογή δεν έγινε καθόλου απερίσκεπτα. Πολλά αξιόλογα γραφεία σε Ευρώπη και σε Αμερική επιλέγουν σήμερα μικρές πόλεις για τη βασική έδρα τους. Στην εποχή της τεχνολογίας και της γρήγορης ταχύτητας, τα σύνορα και τα όρια έχουν καταρρεύσει - έτσι είναι εφικτό από μια μικρή πόλη να δημιουργούνται έργα με διεθνή αντίκτυπο.
Μα πέραν των τεχνολογικών διευκολύνσεων, μια τέτοια πόλη προσφέρει τις συνθήκες για συγκέντρωση, έμπνευση και στοχασμό, συστατικά απαραίτητα στην Αρχιτεκτονική. Πιστεύω επίσης πως ο δημιουργός έχει ανάγκη να είναι σε επαφή με αυτές τις πρώτες εικόνες που τον συγκίνησαν, τις βασικές και αρχέτυπες μορφές που πρωτοσυνάντησε, και η γη της Μεσσηνίας με το μεσογειακό κλίμα, τον δυνατό ήλιο, τον θαλάσσιο ορίζοντα και το έντονο ανάγλυφο προφέρει πολλές τέτοιες ποιότητες.
Ο Αλμπέρ Καμί είχε σημειώσει πολύ εύστοχα πάνω σε αυτό, το εξής: Το έργο ενός ανθρώπου δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό το αργό ταξίδι για να ανακαλύψει ξανά, μέσα από τα διαδρομές της τέχνης, αυτές τις δύο ή τρεις απλές εικόνες στην παρουσία των οποίων η καρδιά του άνοιξε για πρώτη φορά.

 

Σκηνοθετική διάθεση της Αρχιτεκτονικής μέσα από οπτικές φυγές (Bouca Houses, 3D visualization, Μπούκα) 

 


   Ο Κωνσταντίνος Σ. Πυλιώτης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1986. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε σε αρχιτεκτονικά workshops, σε συνέδρια Αρχιτεκτονικής, και συνεργάστηκε με αρχιτεκτονικές εταιρείες και αρχιτέκτονες. Μετά το πέρας των σπουδών του συνδημιούργησε το αρχιτεκτονικό γραφείο P4 Architecture που εκπονεί αρχιτεκτονικές μελέτες και συμμετέχει με διακρίσεις σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. 

Ως υπεύθυνος σχεδιασμού του γραφείου, συμμετέχει και επιμελείται κάθε μελέτη από την αρχή της συνθετικής διαδικασίας μέχρι τη μελέτη εφαρμογής και υλοποίησης. Η σχεδιαστική του εμπειρία περιλαμβάνει εφαρμοσμένες μελέτες, όπως ιδιωτικές κατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών, χώροι πολιτιστικών χρήσεων, τοπιακές αναπλάσεις μικρής κλίμακας, κ.ά.
Παράλληλα, συνεχίζει την ακαδημαϊκή του έρευνα στο MSc Research in Architecture Program στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Web: p4architecture.com

 

 

 


NEWSLETTER