Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 07:52

Η Μεσσήνια Σοφία Δρούμπαλη στην “Ε” για το πρόγραμμα χορού για ΑμεΑ: «Ολοι μας είμαστε διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα και ίσοι»

Γράφτηκε από την

Μια ζωντανή διαδραστική εκδήλωση βασισμένη στον αυτοσχεδιασμό, στην οποία το κοινό θα γίνει μέρος της επικοινωνίας και της συναισθηματικής διασύνδεσης μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία:

Αυτή είναι η παράσταση "Ζωντανοί στη σκηνή", όπου στο αμφιθέατρο "Θόδωρος Αγγελόπουλος" του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, αύριο Κυριακή στις 6.30 μ.μ., θα ολοκληρωθεί επί σκηνής το πρόγραμμα χορού για ΑΜΕΑ “Dancing our way”, που διεξάγεται από το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης-ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας, σε συνεργασία με τη Δημοτική Σχολή Χορού της "Φάρις" και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Εκθεση φωτογραφίας, δημιουργικές ανταποκρίσεις και ζωντανή ανάφλεξη σκέψεων από το κοινό θα καθοδηγήσουν αυτή την εμπειρία, με την είσοδο να είναι ελεύθερη σε όλους.
Η Σοφία Δρούμπαλη, χοροθεραπεύτρια, υπεύθυνη διεξαγωγής και υλοποίησης του project, μιλάει στην "Ε" για τη μοναδική ικανότητα της κίνησης και του χορού να προάγουν την ένταξη και να δημιουργούν κοινότητα και σχέσεις μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία.


Η ΙΔΕΑ

Η ιδέα του project "Dancing our way" ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, λέει η Σ. Δρούμπαλη περιγράφοντας ότι "η λογική μου και το όραμά μου σε σχέση με το project ήταν αρχικά, το να αγκαλιάσει ο χορός στην Καλαμάτα τα άτομα με αναπηρία και να δημιουργηθεί στην πόλη ένα εξειδικευμένο και ποιοτικό χορευτικό περιβάλλον για ΑΜΕΑ, με πρότυπα εξωτερικού".

Δεύτερος στόχος ήταν "να κατανοήσουμε γιατί η κίνηση και ο χορός, δηλαδή η μη λεκτική επικοινωνία είναι τόσο σημαντική για τα άτομα με αναπτυξιακές και νοητικές δυσκολίες, και γι' αυτό το λόγο έγιναν αρκετά βιωματικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια για άτομα με και χωρίς αναπηρία, και από μένα και από κορυφαίες Βρετανές και Ελληνίδες καθηγήτριες".

 

Η ΕΞΕΛΙΞΗ

Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια ανάπτυξης, εξέλιξης και διαμόρφωσης του project "έχει δημιουργηθεί μια δυνατή ομάδα με ισχυρή δυναμική, και ο χορός έβαλε σε πρώτο πλάνο τις σχέσεις μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία", λέει η ίδια μιλώντας για την εξέλιξη του προγράμματος. Το μεγαλύτερο επίτευγμά τους είναι ότι "κατορθώσαμε να ξεφύγουμε από την ταμπέλα της αναπηρίας αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία και την ιδιαιτερότητα στο πλαίσιο της ισότητας". Ενα ισχυρό βίωμα όπως περιγράφει η υπεύθυνη του project, που "όλοι οι συμμετέχοντες γευτήκαμε αυτά τα τρία χρόνια".

Η ίδια άλλωστε λέει πόσο περήφανη νιώθει γι' αυτή τη δουλειά: "Είναι μια ποιοτική δουλειά, έχει γίνει με μεγάλη λεπτομέρεια και είμαι πολύ περήφανη γιατί για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο δύο τόσο μεγάλοι φορείς συνεργάζονται, και άτομα με αναπτυξιακές και νοητικές δυσκολίες μπαίνουν σε έναν τόσο μεγάλο θεσμό, όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας".

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Αυτός είναι και ο στόχος της παράστασης, δηλαδή "να δούμε την ποικιλομορφία, την ιδιαιτερότητα, στο πλαίσιο της ισότητας μέσα στην κοινωνία, ότι όλοι μας είμαστε διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα και ίσοι", λέει - ενώ προσθέτει ότι "πέρυσι το project λεγόταν Dancing my way - Χορεύοντας με το δικό μου τρόπο, αυτή τη χρονιά λέγεται Dancing our way, καθώς στοχεύουμε στο κοινό. Οι θεατές να γίνουν μέρος αυτής της συναισθηματικής συνδιαλλαγής μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία, και να φύγουν έχοντας πάρει ένα εφόδιο, ένα βίωμα μέσα από το χορό, που θα το κουβαλούν στην καθημερινότητά τους και θα τους επιτρέψει να δουν τα άτομα με αναπηρία ως διαφορετικά, αλλά ίσα".

Κάτι άλλο ιδιαίτερο που θα έχει η παράσταση είναι ότι "θα ξεκινήσει με το art video που δημιουργήθηκε από την περσινή χρονιά, ώστε να εισαχθεί σταδιακά το κοινό στο τι θα παρακολουθήσει στο εδώ και τώρα". Και στο τέλος "ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί τα δικά του συναισθήματα, θα έχει δηλαδή κάποιες δημιουργικές ανταποκρίσεις, όπως λέγονται, ώστε να έχει το χώρο και το χρόνο να μοιραστεί αυτή την εμπειρία με τους υπόλοιπους, με όλους εμάς".

 

ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ

Η Σοφία Δρούμπαλη μιλάει και για τη συνεργασία με τις καλλιτεχνικές διευθύντριες του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Λίντα Καπετανέα, και της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας, Θώμη Σταμούλη, αλλά και τις υπεύθυνες του ΚΕΦΙΑΠ Χριστίνα Μακρίδη και Ιωάννα Καραμήτρη - όπως και με όλους τους συνοδούς των ΑΜΕΑ, άτομα εξειδικευμένα, είτε στην ειδική αγωγή, είτε στην ψυχική υγεία, είτε στο χορό. Ολοι "έχουν προσθέσει μια γνώση και ένα λιθαράκι στην εξέλιξη του project, καθώς και οι γονείς των ατόμων με αναπηρία, με τους οποίους έχει κτιστεί μια βαθιά εμπιστοσύνη αυτά τα τρία χρόνια", περιγράφει. Και αυτή η εμπιστοσύνη είναι που "μας επέτρεψε να είμαστε εδώ αυτή τη στιγμή και να κάνουμε μια παράσταση για τα άτομα με αναπηρία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χορού", προσθέτει - ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στη συμβολή της "Φάρις" και των ανθρώπων της, αλλά και του απερχόμενου δημάρχου Καλαμάτας και νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.