Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019 08:53

Ο Καλαματιανός ράπερ Oge στην "Ε": “Ο κόσμος δεν ξέρει πάντα ότι είμαι εγώ πίσω από ένα αγαπημένο του κομμάτι”

Γράφτηκε από την

 

 

Νέα σινγκλ, λάιβ εμφανίσεις σε φεστιβάλ, στούντιο, ταξίδια, ιδέες για ρούχα, βίντεο κλιπ. Αυτή είναι πλέον η καθημερινότητα για τον νεαρό Καλαματιανό μουσικό Oge, ο οποίος αν και από το χώρο της ραπ έχει καταφέρει να καταξιωθεί και να γίνει αποδεκτός από τους φαν και άλλων μουσικών ειδών, χάρη στην ευελιξία και τις ωραίες εμπνεύσεις του.

Τα κομμάτια του χαρακτηρίζονται από αισιοδοξία, μοντέρνους ρυθμούς, παιχνιδιάρικη και ερωτική διάθεση, γι’ αυτό και δεν ακούγονται μόνο... μία σεζόν, αντιθέτως όταν μπαίνουν στα κλαμπ γίνεται χαμός!

- Προέκυψε μεγάλη διαδικτυακή επιτυχία με τη συνεργασία σου με την Αθηνά Χρυσαντίδου από το “Power of love”! Δική σου ιδέα ήταν;

Αυτό με την Αθηνά ήταν ένα YouTube project, δηλαδή πατήσαμε πάνω στη βάση που είχε δοθεί από το entertainment κομμάτι, από το τηλεοπτικό σόου. Τέτοια ανάλογα project γίνονται στο εξωτερικό, με μια ατάκα που έχει αγαπηθεί από τον κόσμο.

- Πώς ήταν η Αθηνά; Ακούσαμε μια σωστή φωνή στο τραγούδι αυτό.

Ηταν μια χαρά, δεν δυσκολευτήκαμε καθόλου. Ηταν από τις καλές συνεργασίες και ας μην ήταν η ίδια επαγγελματίας τραγουδίστρια. Το κάναμε και πήγε και πολύ καλά, απλά στην Ελλάδα δεν είμαστε καθόλου συνηθισμένοι σε αυτά τα πράγματα. Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές τέτοιες ιδέες. Ο Jimmy Kimmel τραγουδάει με τον Justin Timberlake και είναι ωραίο. Πιστεύω ότι σε 10 χρόνια θα το κάνουν όλοι.

- Σε τι φάση είσαι τώρα από δημιουργικής πλευράς; Σκοπεύεις να βγάλεις κάποιο δίσκο, είσαι πιο πολύ του single, πιο πολύ του YouTube;
Ως artist είμαι πίσω από πολλά project τα οποία συμβαίνουν ταυτόχρονα αυτή την περίοδο. Ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι είμαι και πίσω από άλλα κομμάτια, δηλαδή ότι εργάζομαι και ως συνθέτης και ως παραγωγός με άλλους μουσικούς. Τώρα δουλεύω με πάρα πολλούς καλλιτέχνες στο στούντιο για δουλειές που θα βγουν τώρα, θα βγουν και στο μέλλον, εντός και εκτός Ελλάδας. Σε άλλες περιπτώσεις έχω γράψει τη μουσική ή έχω σκεφτεί την ιδέα. Τώρα κυκλοφόρησε το κομμάτι που παρουσιάσαμε στα βραβεία Mad “Σαν λάβα” (μαζί με την Ελενα Τσαγκρινού και τη Natasha Kay). Τα τραγούδια είναι και από την Panik Records και από άλλες εταιρείες. Ακόμα συνεργαστήκαμε και για ένα άλλο κομμάτι για τα βραβεία, το “Senorita” του Snik και της Τάμτα (έχω κάνει τις γυναικείες μελωδίες). Είμαι πολύ ευχαριστημένος με όλα όσα δουλεύω, αλήθεια θα το ακούσετε κι εσείς.

- Κατά καιρούς είσαι κοντά με δυνατά ονόματα, για χρόνια δούλευες μαζί με τον TNS, το Nivo...
Με τον Nivo επίσης συνεργαστήκαμε τώρα στον δίσκο του, κάναμε ένα κομμάτι που κυκλοφόρησε στο άλμπουμ του Bo πριν 4 μήνες και κάναμε έτσι μια συνεργασία εγώ και ο Bo.

- Δικό σου ατομικό πρότζεκτ πότε θα δούμε;
Εχω ήδη 3 που θα βγαίνουν σιγά-σιγά μέχρι τον χειμώνα. Σε αυτά τραγουδάω κιόλας και θα έχουμε από αρχές Σεπτέμβρη μια κυκλοφορία με έναν καινούργιο καλλιτέχνη, ο οποίος θα απασχολήσει πάρα πολύ στο μέλλον το κοινό. Λέγεται Απών. Μιλάμε για κάτι εντελώς φρέσκο. Εχει βάση την ελληνική μουσική, αλλά και στοιχεία διαφορετικά.

- Τοποθετείς τον εαυτό σου στο ραπ ή στο τραπ;

Εγώ δεν έχω καμία σχέση με το τραπ. Εχω γράψει πολλά τραγούδια που είναι κοντά θεματικά στο τραπ, αλλά σαν ήχος δεν είναι κοντά στο στυλ αυτό. Μου αρέσουν πολλά κομμάτια τραπ. Στη μουσική δεν έχω κολλήματα, ο καθένας κάνει το στυλ που του αρέσει κι εγώ πάντα από την αρχή που έχω ξεκινήσει ήμουν υπέρ των συνεργασιών, του “παντρέματος” της μουσικής, οπότε με πολλούς καλλιτέχνες έχουμε συνεργαστεί και έχουμε συνδυάσει στη μουσική μας τραπ και r’n’b μουσική. Το ραπ έχει ανέβει ως είδος και βρίσκεται μέσα και σε άλλα είδη μουσικής. Βρίσκεται και στο r’n’b και στο τραπ και στο χιπ χοπ. Το ραπ έχει ανεβεί γιατί όλα τα είδη μουσικής έχουν ανέβει και βρίσκεται μέσα σε όλα αυτά. Είμαστε σε πολύ καλή φάση της μουσικής, γιατί όταν περάσει μία πολύ μεγάλη μόδα, η οποία έρχεται και κάνει την αίσθησή της, μετά ξεκαθαρίζονται πολλά πράγματα και βγαίνουν πολύ ωραία κράματα και καλλιτέχνες. Αυτό συμβαίνει σε όλη την ιστορία της μουσικής. Τώρα ξεφεύγουμε από τη φάση του “μπουκώματος” και θα βγουν πολύ ωραία πράγματα απ’ όλους. 

- Σε έχουμε συνηθίσει σε ελληνικούς στίχους. Θα ήθελες στο μέλλον να κάνεις και κομμάτια στα αγγλικά;

Ανάλογα με το πρότζεκτ. Εχουμε ισχυρή ομάδα και ισχυρούς συνεργάτες πάνω σε αυτό τον τομέα και όλα βγαίνουν πολύ προσεγμένα, επαγγελματικά είτε είναι για το εξωτερικό είτε για εδώ.

- Τα live στα οποία καλείσαι τα συνεχίζεις;

Πάω επιλεγμένα σε live. Εμφανίστηκα στα Βραβεία Mad, στο Waterboom Festival, στην Κύπρο. Γενικά μ’ αρέσει να κάνω πιο συγκεκριμένα πράγματα. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν τα live ως προτεραιότητα γιατί μπορεί να έχουν και περισσότερα κέρδη. Εγώ είμαι πιο πολύ στο στούντιο, όπου αυτή είναι η δουλειά μου η πρώτη, αν όμως είμαι ελεύθερος μπορώ να κάνω κάποιο οργανωμένο live σε χώρο που μου αρέσει. Τώρα έχω εμφανίσεις, αλλά πιο πολύ σε φεστιβάλ.

- Τι σου λένε οι φαν στα μηνύματα που σου στέλνουν, στα live που έρχονται;

Πολλοί άνθρωποι με ρωτάνε πράγματα που δεν ξέρουν για μένα. Εγώ δουλεύω, συνεργάζομαι, βγάζω hits και δουλεύω... undercover. Ετσι με ρωτάνε “Α έχεις γράψει κι αυτό;”. Ο κόσμος δεν ξέρει πάντα ότι είμαι εγώ πίσω από ένα αγαπημένο του κομμάτι, αλλά με χαροποιεί που κάθονται σιγά-σιγά και ψάχνουν μόνοι τους ποιος έχει γράψει τι. Ο κόσμος έχει αρχίσει και τα ψάχνει, του αρέσει να βλέπει τι κρύβεται πίσω από το κάθε πράγμα. Από εκεί και πέρα τα μηνύματα που παίρνω είναι θετικά. Μου λένε κάποιοι ότι τους αρέσει ο ήχος και ότι είναι λες και ακούν global μουσική, ότι έχω ανεβάσει το επίπεδο της παραγωγής και ότι ακούν ωραία πράγματα. Πολλά τέτοια μηνύματα δέχομαι.

- Τα τελευταία χρόνια οι καλλιτέχνες έλεγαν ότι η κρίση τούς έχει επηρεάσει πολύ, θεωρείς ότι έχει ξεκινήσει και βελτιώνεται η κατάσταση;

Θα σου πω από ποια άποψη δεν έχει φύγει ακόμα η κρίση. Η κρίση έχει επηρεάσει σίγουρα τον καλλιτεχνικό χώρο, γιατί αυτός έχει να κάνει καθαρά με το entertainment. Από την άλλη όμως, πολλά πρότζεκτ γίνονται βάσει κάποιων μεγάλων χορηγών ή κάποιων οργανώσεων. Η Ελλάδα είναι μικρή αγορά και αν γίνει μόδα μία μουσική “πέφτουν” όλοι πάνω σε αυτή τη μουσική, δεν στηρίζουν όλα τα είδη, αυτό είναι επίσης κάτι που πρέπει να πούμε. Το καλό είναι όμως ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να ξεχωρίζει τι θέλει να ακούει μέσω του Spotify. Το Spotify είναι παγκόσμιο και ο κόσμος έχει αρχίσει να ξεκολλάει από το τι ακούει ο άλλος. Ο καθένας πρέπει να είναι καλός στο είδος του, έτσι ώστε ο χορηγός να επιλέξει τους καλύτερους από κάθε είδος. Μετά τη μεγάλη κρίση, πλέον έχουν αρχίσει να ανοίγουν ξανά οι εταιρείες που κάνουν ωραία πρότζεκτ. Εχουν αρχίσει και ξαναέρχονται τα brands, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί instagramers, πολλά social media που πιάνουν αριθμούς global.

- Αλήθεια υπάρχουν Ελληνες instagramers ή χρήστες ή αναγνωρίσιμοι, οι οποίοι έχουν επιρροή και στο εξωτερικό;

Ναι.

- Πώς είναι η σχέση με τα άλλα είδη όπως με το ροκ ή το λαϊκό; Χτυπάνε πλέον περισσότερο την πόρτα για συνεργασίες;

Εγώ έχω την τύχη να έχω συνεργαστεί με ανθρώπους και από το λαϊκό είδος και από το έντεχνο και από το ροκ είδος, μου αρέσει να ανταλλάσσουμε μουσικές ιδέες όλα αυτά τα χρόνια. Εμένα αυτό που μου αρέσει, είναι να είναι αυθεντικός ο άλλος σε αυτό που κάνει. Δηλαδή τώρα πρόσφατα δουλέψαμε και είμαστε στο στούντιο με τη Μαρίνα Σάττι, που ετοιμάζει το νέο της άλμπουμ, κάνει τρομερό σόου, είναι αυθεντική σε αυτό που κάνει και μου αρέσει πολύ.

- Σου χει ζητήσει κανείς από το λαϊκό να συνεργαστείτε, που δεν το φανταζόμαστε;

Πολλοί έρχονται και ζητάνε, το θέμα είναι να το υποστηρίξει αυτός ο κάποιος. Πιστεύω δηλαδή ότι υπάρχουν καλλιτέχνες στην Ελλάδα, όπως ο Γιώργος Μαζωνάκης, όπου ό,τι κι αν κάνει το υποστηρίζει. Υπάρχουν άλλοι που δεν μπορούν. Οι άνθρωποι που το βλέπουν καλλιτεχνικά εντελώς, ακόμα κι αν είναι στη λαϊκή μουσική, θα το κάνουν ωραία.

- Εχει γίνει κάπως τάση οι νέοι καλλιτέχνες να ασχολούνται και με τα ρούχα. Εσένα σου έχει γίνει κάποια πρόταση;

Μου έχει γίνει ναι. Εδώ και μια δεκαετία σχεδόν, η κουλτούρα η δικιά μας, τα πιο street style, έχει μπει δυναμικά στο χώρο της μόδας. Από τα παιδικά μου χρόνια, οι καλλιτέχνες επηρέαζαν πάντα τη μόδα. Οταν κάνεις ένα μεγάλο γεγονός και σε δει πολύς κόσμος και μπορείς να “παντρέψεις” το δικό σου στυλ με κάτι άλλο, μπορεί να βγει κάτι ωραίο που να γίνει τάση. Ετσι γίνονται αυτά. Η Ευρώπη είναι πολύ μπροστά στο fashion. Εγώ ασχολούμαι για τα δικά μου πρότζεκτ και έχω συνεργασία με σχεδιαστές για τις ιδέες και τα live μου. Επειδή αρέσει και δεχόμαστε πολλά μηνύματα υπάρχει η σκέψη να βγει κάτι.

- Εσύ ξεκίνησες από τη μουσική σκηνή της Καλαμάτας, είχε μια δυναμική εδώ ο χώρος της ραπ, ειδικά λίγα χρόνια πίσω...

Οταν ήμουν παιδί υπήρχαν συγκροτήματα στην Καλαμάτα. Οσο θυμάμαι τον εαυτό μου υπήρχε στην Καλαμάτα μια σκηνή, μια κουλτούρα. 

- Επαιξε αυτό κάποιο ρόλο μεγαλώνοντας;

Σίγουρα έπαιξε.

- Κρατάς επαφές με τα παιδιά που ξεκίνησαν από Καλαμάτα;

Εχουμε κρατήσει επαφές με τον Slogan. Εχουμε καλές σχέσεις. Είναι και η Μαλού και η Demy, την οποία έχω σαν αδερφή μου.

- Είναι διαδικασία μοναχική το στούντιο;

Οχι, καμία σχέση. Το στούντιο είναι μία από τις αγαπημένες μου διαδικασίες, είναι ο χώρος μου. Κατευθείαν τώρα το καλοκαίρι πρέπει να επιστρέψω στο στούντιο, κάνουμε ένα πρότζεκτ με τη Φουρέιρα. Πολλά πράγματα ετοιμάζουμε, που θα τα δείτε τους επόμενους μήνες.


Κλείνοντας, ο Oge, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, γεγονός που δεν έχει λυθεί ακόμα, παρά τις οργανωμένες προσπάθειες των συνθετών – στιχουργών – ερμηνευτών, που έχουν γίνει ως τώρα μαζικά. Είναι ένα θέμα που απασχολεί τους εκπροσώπους όλων των ειδών και που ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να λυθεί σύντομα, καθώς από αυτό το ζήτημα εξαρτάται η επιβίωση των καλλιτεχνών, ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.