Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2019 09:17

Ο Μεσσήνιος μαέστρος Ντίνος Γεωργούντζος στην "Ε": “Ονειρό μου, να συνθέσω μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο”

Γράφτηκε από την
Ο Μεσσήνιος μαέστρος Ντίνος Γεωργούντζος στην "Ε": “Ονειρό μου, να συνθέσω μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο”

Ταλαντούχος μουσικός, μια ήρεμη δύναμη του ελληνικού πενταγράμμου, ο Μεσσήνιος μαέστρος Ντίνος Γεωργούντζος συμμετέχει φέτος στις επιτυχημένες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με τον Γιάννη Πάριο, σε ένα μουσικό ταξίδι - περιδιάβαση στον κόσμο των τραγουδιών της αγάπης.

Για πρώτη φορά ο ίδιος ξετυλίγει στην “Ε” τις αναμνήσεις του από τη Μεσσηνία, που φαίνεται να την κουβαλά μέσα του όπου κι αν βρίσκεται, όπου κι αν ταξιδεύει λόγω της δουλειάς του. Οι εμπειρίες του σημαντικές και ανεξάντλητες, όπως και τα μελλοντικά του σχέδια, τα οποία αναμένεται να καθηλώσουν το κοινό.

- Καταρχάς θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο για τη σχέση σας με τη Μεσσηνία. Από πού έλκετε την καταγωγή σας και τι αναμνήσεις έχετε από την περιοχή;

Γεννήθηκα στο Μελιγαλά, ενώ η οικογένειά μου έλκει την καταγωγή από τα Αρφαρά. Οταν ήμουν 10 χρονών, η οικογένειά μου μετακόμισε στην Αθήνα λόγω μετάθεσης του πατέρα μου. Στον Μελιγαλά έμεινε λοιπόν ο παππούς και η γιαγιά, μαζί με ένα κομμάτι της ζωής μου που για κάθε άνθρωπο είναι πολύ σημαντικό. Αναφέρομαι στα παιδικά χρόνια, τους φίλους, τις αναμνήσεις, με λίγα λόγια ό,τι σε καθορίζει σε μεγάλο βαθμό σε όλη σου τη μετέπειτα ζωή. Κατεβαίνω πολύ συχνά στην πατρίδα μου και λατρεύω να βρίσκομαι με όλους τους φίλους και συγγενείς.

Για μένα είναι αδιανόητο να μην κάνω μπάνιο το καλοκαίρι στην Καλαμάτα ή να μην δω το υπέροχο φθινοπωρινό τοπίο στα μελαγχολικά χωριά του κάμπου. Επιστρέφω εμμονικά στις αναμνήσεις μου επισκεπτόμενος κάθε χρόνο την Παναγία του Βουλκάνου, τρώγοντας στο Πήδημα, στον Αγιο Φλώρο και στο Μελιγαλά στην ταβέρνα του “Ψάρακα”, κάνοντας μπάνιο στην Ανάσταση ή τις Κιτριές, απολαμβάνοντας ένα βραδινό ποτό στην παραλία, πηγαίνοντας πάντα βόλτα μέχρι τον φάρο, όπως έκανα μικρό παιδί. Κυρίως όμως, τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι δύο μεγαλύτεροι αδερφοί μου, διατηρούμε την αγάπη μας για τους ανθρώπους που μαζί τους μεγαλώσαμε, τις όμορφες τοπικές μας παραδόσεις, τα πανηγύρια, τις δίπλες και βέβαια τη γουρνοπούλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η σύζυγός μου και τα δύο παιδιά μας θεωρούν τη Μεσσηνία, και ειδικά το Μελιγαλά και την Καλαμάτα, προσωπική τους πατρίδα. Τέλος, το αστείο είναι ότι στον επαγγελματικό και κοινωνικό μου κύκλο στην Αθήνα με αποκαλούν “εμμονικό Καλαματιανό” μιας και όλο εκεί θα γυροφέρω την κουβέντα στις χαλαρές μας στιγμές.

- Πώς ήταν η συνεργασία σας με το Γιάννη Πάριο; Τι θα κρατήσετε μόλις ολοκληρωθεί η περιοδεία;

Η συνεργασία μου με τον Γιάννη Πάριο ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια! Το 1994, όταν μου έγινε πρόταση τότε να συμμετέχω στην ορχήστρα του. Βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια είχα ταυτόχρονα την ευτυχία να συνεργαστώ παίζοντας ζωντανά και στο στούντιο με τους μεγαλύτερους Ελληνες τραγουδιστές, όπως οι Χ. Αλεξίου, Γ. Νταλάρας, Δ. Μητροπάνος, Ελ. Βιτάλη, Γλυκερία. Τ. Βοσκόπουλος, Π. Τερζής και της νεότερης γενιάς όπως ο Αντ. Ρέμος, Αν. Βίσση, Γ. Πλούταρχος, Στ. Ρόκκος, Ν. Βέρτης, Κ. Αργυρός κ.α.. Μάλλον άφησα απέξω πάρα πολλούς, αλλά δεν γίνεται να τους αναφέρω όλους. Ο Γιάννης Πάριος είναι όμως το κομβικό σημείο ως προς τη δική μου καριέρα. Δεν θα πω εγώ ότι είναι ο μεγαλύτερος Ελληνας ερωτικός τραγουδιστής και η σπουδαιότερη φωνή που πέρασε μέχρι τώρα από την ελληνική μουσική, μιας και αυτό είναι κοινοπαράδεκτο από τον κόσμο και όλους τους συναδέλφους του τραγουδιστές. Αυτό που μπορώ να προσθέσω είναι ότι πρόκειται για τον πιο ταλαντούχο ερμηνευτή που έχω γνωρίσει, χωρίς να παραγνωρίζω το μεγάλο στιχουργικό του έργο, τραγουδισμένο από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές όπως ο Στ. Καζαντζίδης, ο Στράτος Διονυσίου και τόσοι άλλοι.

Το να συνεργάζεσαι με έναν τόσο ταλαντούχο και συνάμα ευφυή, γεμάτο αισθήματα άνθρωπο σε παροτρύνει όχι μόνο να γίνεις καλύτερος στην τέχνη σου, αλλά και να αποκτήσεις βαθύτερη σχέση με το ίδιο τα αντικείμενο που πραγματεύεσαι. Από τον Πάριο έμαθα πολλά σε σχέση με την ελληνική μουσική, από το πώς αρμόζει να συνοδεύει κανείς στο πιάνο έναν καλλιτέχνη μέχρι ποιος είναι ο δόκιμος τρόπος ενορχήστρωσης ενός λαϊκού τραγουδιού. Αυτή η ιδιαίτερη και πολύχρονη επαγγελματική σχέση μας οδήγησε σε ειλικρινή φιλία, και υπό την έννοια αυτή η συνεργασία μας τα τελευταία χρόνια είναι και εσωτερική μας ανάγκη. Κάθε καλοκαιρινή περιοδεία αφήνει αναμνήσεις. Ειδικά με τον Γιάννη Πάριο, δεν θα σταματήσει ποτέ να με εκπλήσσει η μεγάλη αγάπη του κόσμου για τα τραγούδια του αλλά και για τον ίδιο. Κρατώ λοιπόν ότι ο κόσμος στις συναυλίες τον αποκαλεί “Γιάννη”, ενδεικτικό της οικειότητας που τα συναισθήματά του μεταφέρουν στο κοινό όταν τραγουδά.

- Εχετε κάνει ήδη τον προγραμματισμό σας για το χειμώνα; Και αν ναι, τι περιλαμβάνει αυτός;

Προς το παρόν, προσεχώς ολοκληρώνεται η μεγάλη καλοκαιρινή μου περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο. Τον ερχόμενο χειμώνα θα κάνω τις ενορχηστρώσεις και θα παίζω πιάνο για τον Πάριο στο “Baraonda”, όπου θα συνεχίσει για τρίτη χρονιά τις επιτυχημένες εμφανίσεις του.

- Πώς βλέπετε το κοινό της επαρχίας, φέτος, αλλά και τις προηγούμενες χρονιές της κρίσης; Παρατηρείτε διαφορές χρονιά με τη χρονιά;

Η κρίση είναι πια συστατικό στοιχείο της ζωής μας, τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην επαρχία. Μάθαμε όλοι να ζούμε με αυτή και να την αντιμετωπίζουμε όπως μπορούμε. Οταν λοιπόν ο κόσμος χρειάζεται μια ανάσα, θα την αναζητήσει στο τραγούδι και στην παρέα. Αυτός είναι ο λαός μας και πάντα μέσα από το τραγούδι έβγαζε τη χαρά και την λύπη του. Ειδικά το κοινό της επαρχίας, φαίνεται να θέλει να εκτονωθεί περισσότερο τώρα από άλλοτε, παρακολουθώντας συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών που δεν μπορεί να τους δει τόσο εύκολα ή τόσο συχνά. Παρά τα δύσκολα οικονομικά του κόσμου, παρατηρώ ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση κοινού και ταυτόχρονα περισσότερη επαφή με τα τραγούδια. Η διαφορά είναι ότι ο κόσμος θα επιλέξει μία ή δύο το πολύ συναυλίες που θα γίνουν στην περιοχή του, με κριτήριο ποιον καλλιτέχνη αγαπά πιο πολύ - ενώ παλαιότερα θα πήγαινε σε περισσότερες συναυλίες.

- Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος επαγγελματικός στόχος για εσάς; Κάποια άλλη μεγάλη συνεργασία, ηχογράφηση, σύνθεση;

Ενα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου είναι να συνθέσω μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και τα επόμενα βήματά μου. Ταυτόχρονα, έχω μπροστά μου σημαντικές συνεργασίες με γνωστούς νέους συνθέτες όπως ο Γιώργος Θεοφάνους, ο οποίος θα κυκλοφορήσει το ορατόριό του που ονομάζεται “Παναγία, η Μητέρα του Φωτός” - το οποίο είχα την τιμή να ενορχηστρώσω για συμφωνική ορχήστρα. Επίσης, θα συμπράξω ενορχηστρωτικά και εκτελεστικά σε αφιερωματικά έργα σε παλαιότερους αγαπημένους συνθέτες και τραγουδιστές, όπως ο Μ. Πλέσσας, Μ. Θεοδωράκης, Β. Τσιτσάνης, Σοφία Βέμπο. Μαν. Χιώτης κ.ά.


NEWSLETTER