Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 08:31

Η Σοφία Βογιατζάκη στην “Ε”: Η δουλειά του ηθοποιού είναι ένα παιχνίδι - Κάθε φορά οι όροι και οι κανόνες είναι διαφορετικοί

Γράφτηκε από τον

Είναι από τις πιο αγαπητές ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής, χάρη στο μοναδικό συνδυασμό ταλέντου και χιούμορ που διαθέτει.

Ο λόγος για τη Σοφία Βογιατζάκη, η οποία έγινε ευρέως γνωστή μέσα από το ρόλο της στη σειρά "Είσαι το ταίρι μου" πριν από αρκετά χρόνια. Από τότε έχει ακολουθήσει μια πολύ σημαντική πορεία στον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης, αποδεικνύοντας πως οι πραγματικά ταλαντούχοι ηθοποιοί δεν χάνονται ποτέ από το προσκήνιο. Στην Καλαμάτα, θα έχουμε την ευκαιρία να την δούμε από κοντά αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. και στις 9.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου με αφορμή την παράσταση του Αρκά «Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων» στην οποία πρωταγωνιστεί. Η ίδια παραχώρησε συνέντευξη στην "Ε", μιλώντας μεταξύ άλλων για τη Μεσσηνία, την φιλοσοφία της πάνω στο επάγγελμά της αλλά και για τον ρόλο της, στη νέα σειρά του Alpha «Αστέρια στην Άμμο».

-Για την Καλαμάτα και γενικότερα για τη Μεσσηνία τι άποψη έχετε;

Έχω έρθει παλιότερα και για παράσταση αλλά και για διασκέδαση, μιας και κοντά από την πόλη βρίσκονται τα Euphoria Suites της Βίκυς Σταυροπούλου και του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη στην πλαγιά του Ταϋγέτου. Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση στη Μεσσηνία είναι η φιλοξενία, οι υπέροχες θάλασσες αλλά και το... υπέροχο φαγητό.

-Τι θα δούμε στη «Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων»;

Στην ξεκαρδιστική αυτή παράσταση οι χαρακτήρες του αγαπημένου σκιτσογράφου ζωντανεύουν, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο θα έλεγα την καθημερινότητα του σύγχρονου Έλληνα. Ουσιαστικά, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον Αρκά και δε φοβούνται να κοιτάξουν με σαρκασμό το πρόσωπό τους στον καθρέφτη.

-Πώς είστε επαγγελματικά αυτή την εποχή; - Θα μπορεί να σας δει κάπου το κοινό σας;

Αρχικά θα συνεχίσουμε την παράσταση «Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων» την χειμερινή σεζόν κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο Ριάλτο, στην Κυψέλη, καθώς πήγε πολύ καλά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και ο κόσμος την αγάπησε. Παράλληλα, θα με βλέπετε στη νέα καθημερινή σειρά του Alpha «Αστέρια στην Άμμο», η οποία γυρίζεται σε Κύπρο και Ρόδο, σε παραγωγή των Ανδρέα Γεωργίου και Κούλλη Νικολάου, δύο παιδιών που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την επιτυχία, αφού στο παρελθόν έχουν κάνει εξαιρετικές δουλειές. Από την πλευρά μου, ήταν επιθυμία μου κάποια στιγμή να συνεργαστώ μαζί τους, κάτι που τελικά έγινε. Το σενάριο της Ρένας Ρίγγα πηγάζει μέσα από μια ανατριχιαστική, αληθινή ιστορία του μυθιστορήματος της Ρένας Ρώσση. Βέβαια έχουν γίνει ορισμένες παρεμβάσεις και διασκευές, με ιστορίες που δεν υπάρχουν στο βιβλίο, ωστόσο οι ήρωες δεν θίγονται καθόλου. Ίσα - ίσα «μεγαλώνουν» και «ψηλώνουν» περισσότερο.

-Οι τηλεοπτικές σειρές επιστρέφουν στην καθημερινότητας μας – Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Είναι θετικό το να γίνονται δουλειές πάλι και να επιστρέφουν συνάδελφοι στην τηλεόραση που για χρόνια ήταν εκτός γιατί ο τρόπος που γίνονταν οι παραγωγές δεν ήταν αυτός που θα θέλαμε ή αυτός που είχαμε στο μυαλό μας. Καλό είναι όμως να κρατάμε «μικρό καλάθι» καθώς πολλές φορές ξεκινούν δυναμικά και στον πρώτο μήνα τερματίζονται, κυρίως λόγω μικρής τηλεθέασης.

-Ο κόσμος σας έχει αγαπήσει μέσα από την τηλεόραση αλλά και από το θέατρο.  Μέσα από την πορεία σας τι είναι αυτό που αγαπήσατε περισσότερο;

Αγαπάω εξίσου και τα δύο. Η δουλειά του ηθοποιού κατά βάση είναι ένα παιχνίδι. Κάθε φορά οι όροι και οι κανόνες είναι διαφορετικοί. Η διαδικασία της υποκριτικής όμως είναι πάντα η ίδια. Είναι άλλη η άμεση επαφή με το κοινό, καταλαβαίνοντας την αντίδραση του και άλλη αυτή της τηλεόρασης, η οποία μέσα από την διαδικασία της είναι το ίδιο διασκεδαστική. Σε οποιοδήποτε χώρο πάντως, αν δεν υπάρχει κοινός στόχος, οι συνθήκες δεν είναι καλές και αν δεν υπάρχει το κλίμα της χαράς και της γιορτής είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα ως προς το σωστό αποτέλεσμα.

-Σας έχουμε θαυμάσει κατά καιρούς σε ρόλους που υποδύεστε και την «καλή» αλλά και το αντίθετο - Τι είναι αυτό που σας ταιριάζει πιο πολύ;

Δεν υπάρχει κάτι που να μου ταιριάζει περισσότερο νομίζω. Όλοι οι ρόλοι είναι χαρακτήρες, είναι άνθρωποι που πρέπει να βρεις το θέλω τους, βάση των συνθηκών, του σίριαλ, της ιστορίας, του χαρακτήρα αλλά και του συγγραφέα. Όλοι οι ρόλοι μου αρέσουν όταν αντιπροσωπεύουν πρωτίστως έναν χαρακτήρα.

-Υπάρχει κάποια επιθυμία πάνω στο επάγγελμα σας που δεν έχει εκπληρωθεί;

Η επιθυμία μου ανέκαθεν είναι να κάνω δουλειές που αγαπώ και που μου αρέσουν, έχοντας ανθρώπους γύρω μου που να συνεννοούμαστε και να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή μας. Το να έχω καλούς συνεργάτες και να κάνουμε δουλειές που να τις χαιρόμαστε εμείς αλλά και ο κόσμος είναι η επιδίωξη αλλά και το όνειρο μου στον χώρο της δουλειάς μου. Υπό αυτή την έννοια δεν έχω κάποια ανεκπλήρωτη επιθυμία.

-Στη σειρά που σας «σημάδεψε», το «Είσαι το ταίρι μου» υπήρξε κάποιο απρόοπτο στα γυρίσματα που να μην μάθαμε μέχρι σήμερα;

Γενικά είχαν γίνει πολλά ευτράπελα. Στη σκηνή με την αιώρα έξω από το σπίτι του Αλέξη Γεωργούλη ας πούμε, η πρώτη μου πτώση μετά από το σπρώξιμο του παππού ήταν αυθόρμητη και... εντυπωσιακή. Η εξέλιξη αυτή άρεσε στον σκηνοθέτη, μόνο που για να βγει η επιθυμητή λήψη, μου ζήτησε να την επαναλάβω αμέτρητες φορές. Το μυστικό μου ήταν πως στο παρελθόν έκανα για πολλά χρόνια χορό και ενόργανη και έτσι μπόρεσα να την επαναλάβω όσες φορές μου ζητήθηκε γιατί αλλιώς… θα είχα θέμα.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=XawmawLJCZI}

-Πώς εισπράττετε την αγάπη του κόσμου;

Η αγάπη του κόσμου είναι ανεκτίμητη. Το να σε θεωρούν οικείο άνθρωπο και να περπατάς στον δρόμο και να σου φωνάζουν σ’ αγαπώ είναι κάτι που ο καθένας το θέλει ανεξαρτήτως επαγγέλματος, να εισπράττει δηλαδή αγάπη. Όταν λοιπόν βιώνεις κάτι τέτοιο το οποίο είναι αποτέλεσμα της δουλειάς σου είναι ευλογία.

-Από τον χώρο της δουλειάς σας έχετε φιλίες;

Οι φιλίες που έχω κρατήσει είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Την Βίκυ Σταυροπούλου για παράδειγμα την θεωρώ αδερφή μου. Μπορεί να μην βλεπόμαστε συνέχεια αλλά όταν ερχόμαστε σε επαφή μοιάζει σαν να μην είχε περάσει λεπτό. Σημαντική φιλία έχω κρατήσει επίσης με την Βασιλική Ανδρίτσου αλλά και με την Ράνια Σχίζα.

-Πολλοί συνάδελφοί σας εργάστηκαν το καλοκαίρι που μας πέρασε σε περιοδείες. Πόσο δύσκολο είναι αυτό για έναν ηθοποιό;

Υπάρχει κούραση και είναι λογικό μιας και σε αυτή τη ζωή τίποτα δεν χαρίζεται αν δεν κοπιάσεις. Η συνθήκη της περιοδείας είναι δύσκολη αλλά αν η συνεργασία που την ακολουθεί είναι ωραία και δεν υπάρχουν προβλήματα μπορεί να μετατραπεί σε… πενθήμερη εκδρομή. Εμείς φτιάχνουμε τις συνθήκες σε μια δουλειά αρκεί να αγαπάς αυτό που κάνεις.


Λίγα λόγια για την παράσταση του Αρκά:

Ο Μπαμπάς  Σπουργίτης προσπαθεί να ξεπεράσει την προδοσία της σπουργιτίνας, να βρει καινούργια σύντροφο και να χαλιναγωγήσει το “τέρας” που έχει για γιο. Ο Ισοβίτης βρίσκει παρηγοριά στο μοναδικό πλάσμα που του προσφέρει τη φιλία του με το αζημίωτο, τον βρωμερό ποντικό Μοντεχρήστο, ενώ ο Θανατοποινίτης γράφει την αυτοβιογραφία του περιμένοντας χάρη. Η Λουκρητία θέλει απελπισμένα σεξ, μα η σκληρή μοίρα είναι το μόνο σκληρό πράγμα που συναντά, καθώς συγκάτοικος της είναι ο ευνούχος Καστράτο. Σ’ ένα κομμωτήριο, οι γλώσσες κόκαλα δεν έχουν και κόκαλα σπάνε, με τις πελάτισσες να είναι έτοιμες να πιαστούν μαλλί με μαλλί. Τέλος, στην κόλαση και στον παράδεισο τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως μας τα είπαν. Ζωή μετά υπάρχει, αλλά κάτι μας θυμίζει από τα πριν.

Πρωταγωνιστούν αλφαβητικά: Δημήτρης Αγοράς, Αλέξης Βιδαλάκης, Θανάσης Βισκαδουράκης, Σοφία Βογιατζάκη, Γιώργος Γαλίτης, Μάρα Δαρμουσλή, Κατερίνα Θεοχάρη, Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Χρήστος Τριπόδης, Γιώργος Χατζής.

Θεατρική Διασκευή - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγοράς, Χορογραφίες: Αντιγόνη Γύρα, Κοστούμια: Κωνσταντινιά Βαφειάδου και Σοφία Δριστέλα, Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Τριπόδης.

Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν οριστεί ως εξής: προπώληση viva.gr: 12 ευρώ, ανεργίας - φοιτητικό - άνω των 65 - πολύτεκνοι: 12 ευρώ, παιδικό: 10 ευρώ, γενική είσοδος: 15 ευρώ.