Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 09:56

Η Τίνα Κουτσουμπού στην “Ε” για την παρουσίαση του οδηγού “Η Καλαμάτα στην τσέπη”

Γράφτηκε από την

 

 

Ο τουριστικός οδηγός της συγγραφέως Τίνας Κουτσουμπού με τίτλο “Η Καλαμάτα στην τσέπη” θα παρουσιαστεί σήμερα στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα της Πινακοθήκης Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (Πνευματικό κέντρο), υπό την αιγίδα της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βασίλης Μπαζάνης (φιλόλογος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας), η Αννα Καλογεροπούλου (περιφερειακή σύμβουλος, εντεταλμένη σύμβουλος Τουρισμού Πελοποννήσου) και η συγγραφέας. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Αντωνία Παυλάκου, (φιλόλογος και Πρόεδρος της Eνωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων). Ο τουριστικός οδηγός της Τίνας Κουτσουμπού κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Λεβέντη", δίνοντας στους αναγνώστες την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Με κεντρικό γνώμονα να προβάλει την εξελιγμένη όψη της πόλης αλλά και τη διαδρομή της μέσα στο χρόνο και την ιστορία της, το πολυσέλιδο έντυπο, το οποίο συνοδεύεται από εξαιρετικές φωτογραφίες παρουσιάζει μεταξύ άλλων αξιοθέατα της Καλαμάτας, εξορμήσεις, εκδηλώσεις και προτάσεις για φαγητό και ποτό. Λίγες ώρες πριν την παρουσίαση η συγγραφέας μίλησε στην “Ε” για τους λόγους που την ώθησαν να φτιάξει το συγκεκριμένο οδηγό αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησε.

 

-Τι σας έκανε να "κλείσετε" την Καλαμάτα σε έναν τόμο;

Θα σας πω, η  αγάπη για τον τόπο μου. Εχοντας διαβάσει παλαιότερους οδηγούς της Καλαμάτας και άλλων πόλεων, διαπίστωσα πως  παρόλο που ήταν ποιοτικοί, ήταν πολυσέλιδοι και δύσχρηστοι για την μετακίνηση στην πόλη. Σκέφτηκα λοιπόν να συμπυκνώσω σε λιγότερες σελίδες όλα τα ενδιαφέροντά της πόλης μου, ώστε ο επισκέπτης μας να έχει στην περιήγησή του έναν οδηγό που όπως λέει κι ο τίτλος να χωράει κυριολεκτικά στην τσέπη του. Δηλαδή ένα συνοδοιπόρο που θα τον καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην βόλτα του και θα του δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να τη γνωρίσει.

 

-Στο έντυπο είδαμε εξαιρετικές φωτογραφίες - Ποια είναι η σχέση σας με τον φακό;

Όπως λέγεται «Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις». Προσωπικά δεν ασχολήθηκα με το φωτογραφικό μέρος του βιβλίου. Ελάχιστες είναι οι δικές μου φωτογραφίες. Οφείλω να παραδεχτώ ότι έμεινα κι εγώ εντυπωσιασμένη από την ποιότητα του φωτογραφικού υλικού που το οφείλουμε στον κ. Παναγιώτη Κωτσόβολο, ο οποίος είναι άριστος γνώστης των τεχνολογικών δυνατοτήτων στη φωτογραφία. Εδώ θα ήθελα μια ακόμη φορά να τον ευχαριστήσω για το εξαιρετικό έργο του. Οψεις της πόλης κατέγραψε επίσης αριστοτεχνικά με το φακό της η Φιλάνθη Λάγιου μέλος της φωτογραφικής ομάδας Καλαμάτας.

 

-Πόσο δύσκολο είναι να παρουσιάσει κανείς τη διαδρομή μιας πόλης από την ιστορία της στο σήμερα;

-Το να παρουσιάσω την διαδρομή αυτή της πόλης μέχρι το σήμερα ήταν ένα δύσκολο κι απαιτητικό έργο. Ήταν απαραίτητο να γίνει μια βιβλιογραφική αναζήτηση ιστορικών, αρχιτεκτονικών και λοιπών στοιχείων τα οποία έπρεπε να τα επαληθεύσω η ίδια ώστε οι πληροφορίες που θα κατέγραφα να ήταν ακριβείς και πρακτικές και μέσα στο πνεύμα του βιβλίου (οδηγός τσέπης).

 

-Για να φτιάξει κάποιος έναν τουριστικό οδηγό χρειάζονται κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές;

Η δημιουργία ενός οδηγού για μένα πρέπει να έχει τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι η σύλληψη της ιδέας (το τι) η δεύτερη είναι η αναζήτηση του βιβλιογραφικού υλικού, (το ποιο και πως) όπου αναζητά κανείς τις πηγές, ενώ έπεται η επιτόπια επίσκεψη και αυτοψία ώστε να διασταυρωθούν και επιβεβαιωθούν όλες οι σχετικές πληροφορίες. Στο τέλος έρχεται η τρίτη φάση, το στόλισμα με το φωτογραφικό υλικό, που είναι το απαραίτητο και ουσιαστικό συμπλήρωμα ενός τουριστικού βιβλίου. Εγώ θέλησα να γράψω το κείμενο ακριβώς όπως περπάτησα την Καλαμάτα από βορά προς νότο, παρατηρώντας τα καλύτερα αξιοθέατα της και συστήνοντας και αγαπημένα μου σημεία. Ετσι θεώρησα πως ο επισκέπτης την αισθάνεται φιλική και καθοδηγείται να αξιοποιήσει καλύτερα τον διαθέσιμο χρόνο του. Είναι σαν να βγαίνει βόλτα με έναν φίλο. Φυσικά έδωσα βάρος στην εικόνα προσπαθώντας να υπάρχει μια εξισορρόπηση εικόνας-κειμένου προσέχοντας και το αισθητικό αποτέλεσμα ώστε να είναι το βιβλίο χρηστικό και ελκυστικό.

 

-Σας δυσκόλεψε το γεγονός πως η Καλαμάτα είναι μια τουριστική πόλη ώστε να κάνετε τον εν λόγω οδηγό; 

Το αντίθετο θα έλεγα, αυτό (το ότι η Καλαμάτα είναι τουριστική πόλη), ένας τόπος να την απολαμβάνεις, να την ζεις, μου έδωσε το έναυσμα να θέλω να δημιουργήσω τον οδηγό. Επειδή διαθέτει πολλές φυσικές ομορφιές, και αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος σημεία, έπρεπε να τα ιεραρχήσω ώστε να μη χαθεί ο λόγος για τον οποίο γράφτηκε, να ανταποκρίνεται δηλαδή στον τίτλο και να είναι ένας εύχρηστος, πρακτικός και περιεκτικός οδηγός τσέπης. Εάν υπήρξε μια δυσκολία, ήταν ακριβώς η επιλογή των σημείων ενδιαφέροντος. Επρεπε να αποφασίσω τι να περιλάβω στις σελίδες. Αλλωστε ένα αναλυτικό βιβλίο δεν είναι ένας οδηγός τσέπης.