Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010 04:59

Τονίνο Καροτόνε: "Αυτό που ζούμε είναι απλώς...ένας άγριος καταναλωτισμός"

Γράφτηκε από την

Αποκλειστική συνέντευξη

στην "Ε" και στη Γιούλα Σαρδέλη

Σε ένα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Καλαμάτας live, οι λάτρεις της μουσικής απόλαυσαν την Πέμπτη το βράδυ τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Τονίνο Καροτόνε. Μαζί με τους μουσικούς του, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό ερμηνεύοντας τα κομμάτια του στη σκηνή του "Luna Lounge" στη Στοά Βαρβουτσή, με τον τρόπο που μόνο εκείνος ξέρει: με αμεσότητα, με πάθος, με αυθορμητισμό. Ενας επαναστάτης της ζωής, αντικομφορμιστής δημιουργός, που ανατρέπει τα όρια και τα δεδομένα και... δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο μουσικό πέρασμά του.

Λίγο πριν την εμφάνισή του, ο Τονίνο Καροτόνε μίλησε στην "Ε" από το χώρο του "Luna Lounge", αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την αμεσότητα και την ειλικρίνειά του. Στο πλαίσιο αυτό, μας είπε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο είχε ακούσει την Καλαμάτα ήταν... το "ιερό της χόρτο"!

- Αναπόσπαστο συνθετικό στοιχείο του ιδιαίτερου μουσικού σας στυλ ήταν ανέκαθεν η ιταλική μουσική. Θα θέλαμε να μας πείτε τι άποψη έχετε για την ελληνική μουσική, η οποία εντάσσεται και αυτή σε αυτό που λέμε γενικότερα "Μουσική της Μεσογείου". Υπάρχουν κοινά στις μουσικές των δύο λαών;

«Εγώ ξεκίνησα με τη μουσική πανκ, μετά πέρασα λίγο από τη μεξικάνικη φολκλόρ, τη μουσική των μαριάτσι, και τώρα στο τέλος περισσότερο ασχολούμαι με αυτό που λέμε "μεσογειακή" μουσική. Η μουσική αυτή έχει ένα στυλ "προσωπικό" λίγο έως πολύ και δεν έχει μεγάλη διαφορά από χώρα σε χώρα. Για μένα είναι πολύ πιο εύκολο να κάνω αυτού του είδους τη μουσική, αλλά είμαι ανοικτός και σε οποιοδήποτε άλλο στυλ. Από την ελληνική μουσική, μου αρέσει πολύ το ρεμπέτικο».

- Είστε αρκετά εξοικειωμένος με το ελληνικό κοινό. Τι άποψη έχετε σχηματίσει ως τώρα για το κοινό της χώρας μας, το οποίο τρέφει για εσάς ιδιαίτερη αγάπη;

«Εκτός από τη μουσική της Ιταλίας και της Ελλάδας, που είναι πάρα πολύ κοντά η μία στην άλλη, πολύ βασικό είναι ότι ο κόσμος είναι το ίδιο ενθουσιώδης, έχουμε πολλά κοινά οι Ιταλοί, οι Ελληνες και οι Ισπανοί. Μοιάζουν ακόμα και οι λέξεις μας. Οι Ιταλοί είναι... όπως τους ξέρουμε, αλλά οι Ελληνες σε κοιτάνε στα μάτια».

- Η μουσική και οι στίχοι σας έχουν ταυτιστεί με την ανάγκη του ανθρώπου να επαναστατήσει απέναντι στην αδικία, την ανισότητα, τον κοινωνικό ρατσισμό. Αισθάνεστε πως έχετε "πει αρκετά" για όλα αυτά που σας θυμώνουν ως ελεύθερο σκεπτόμενο άνθρωπο ή νιώθετε πως -λόγω και των τελευταίων διεθνών εξελίξεων- έχετε πολλά ακόμη να καυτηριάσετε με τα τραγούδια σας;

«Σίγουρα έχω ακόμη πάρα πολλά να πω ακόμα, αλλά δεν θέλω να ασχολούμαι άλλο με την πολιτική. Αυτό που χρειάζομαι και έχω ανάγκη να πω και να εκφραστώ σαν καλλιτέχνης, είναι να "βγάλω" αυτά που βλέπω γύρω μου, χωρίς να είμαι αναγκασμένος λόγω της πολιτικής κατάστασης να μιλάω συνέχεια γι' αυτή. Σίγουρα όμως βλέπω, ακούω και έχω την ανάγκη να διαμαρτυρηθώ μέσω της τέχνης».

- Αυτή την ταραγμένη περίοδο που διανύουμε, τι πιστεύετε πως βρίσκεται πίσω από τον διεθνή αναβρασμό, ειδικά από τον κόσμο της νεολαίας; Πού θα οδηγήσει όλη αυτή η αναταραχή, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο;

«Πιστεύω πως έχουμε ζήσει πολύ καλύτερες στιγμές και πολύ πιο επαναστατικές πλευρές στο παρελθόν. Αυτό που ζούμε τώρα είναι απλώς... ένας άγριος καταναλωτισμός. Που πάντα μας οδηγεί στην έλλειψη αλληλεγγύης. Αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η νεολαία, δεν είναι φταίξιμο δικό της, αλλά των γονιών μας και των προηγούμενων γενιών από εμάς».

- Αν σας ζητούσαμε να συνοψίσετε τη μουσική σας πορεία, από την εποχή του πανκ έως σήμερα, με ποιο στίχο σας θα την περιγράφατε;

«Είναι από το "Acabaras como siempre": "Θα το αντέξεις όπως είναι, θα περάσεις καλύτερα από ποτέ, θα ξεχάσεις όπως πάντα και θα καταλήξεις όπως πάντα"...».

ΤΑ HIGHLIGHTS ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ

- Τα πλούσια encore του Τονίνο Καροτόνε, τα οποία είχαν ένα περισσότερο unplugged στυλ.

- Η υπογραφή του ίδιου στο τέλος της συναυλίας, στα έργα της εικαστικού Μάρθας Ζούπα, τα οποία είχαν "ντύσει" το χώρο.

- Το ότι μάθαμε πως αγαπάει ιδιαίτερα το τσίπουρο!

- Οι ελληνικές λέξεις τις οποίες τού... δίδαξαν οι παρευρισκόμενοι, με τις οποίες "έπαιξε" τραγουδιστικά, όπως συνηθίζει να κάνει στα live του.

- Η απάντησή του στην ερώτηση του ιδιοκτήτη του "Luna Lounge" Πέρη Παναγιωτακόπουλου, για το αν μέχρι τώρα γνώριζε την Καλαμάτα και για ποιο λόγο: Την είχε ακούσει μόνο... "για τη μαριχουάνα της"!