Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 09:45

O Καλαματιανός Θάνος Παππάς σχεδίασε πρωτοποριακό όχημα για ΑμεΑ

Γράφτηκε από την
O Καλαματιανός Θάνος Παππάς σχεδίασε πρωτοποριακό όχημα για ΑμεΑ

Το πρωτοποριακό και ιδιαίτερα πρακτικό όχημα "Project D3" σχεδίασε ο καλαματιανός φοιτητής Θάνος Παππάς για την εταιρία "Korres Engineering", παρουσιάζοντας έτσι ένα μοντέλο οχήματος κατάλληλο - όσο κανένα άλλο - για τα άτομα με αναπηρία και με κινητικές δυσκολίες, ακόμα και για τετραπληγικούς.

Οπως λέει στην "Ε" ο Θάνος, τον απασχολεί το θέμα του design γενικότερα, ως ένα εργαλείο για τη λύση προβλημάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Προσπάθησε έτσι μέσα από την έρευνα να ασχοληθεί με ένα πρόβλημα υπαρκτό, με το θέμα της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στην πόλη, έτσι ώστε το τελικό προϊόν να έχει να προσφέρει κάτι... "Ηθελα να σχεδιάσω ένα όχημα που να είναι χρήσιμο και είδα ότι δεν υπήρχε αυτοκίνητο πόλης για αναπήρους που να χωράει και άλλον μέσα - ενώ είναι ανάγκη πολλές φορές να έχουν συνοδό μαζί τους" τονίζει ο ίδιος... Να σημειώσουμε εδώ, ότι για να μετατραπεί ένα συμβατικό αυτοκίνητο σε κατάλληλο για οδήγηση πάνω στο αναπηρικό αμαξίδιο, πρέπει να δαπανηθούν ως... 100.000 ευρώ! Αυτό το μοντέλο, είναι από τα ελάχιστα που σχεδιάζεται εξαρχής για ΑΜΕΑ. 

Τι είναι όμως αναλυτικά το Project D3; Είναι ένα ηλεκτροκίνητο όχημα για χρήση σε αστικό περιβάλλον, σχεδιασμένο να οδηγείται από άνθρωπο με αναπηρία, πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο. Το όχημα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ακόμα έναν επιβάτη και κάποιες αποσκευές.

Το Project D3, το οποίο επιμελήθηκε μαζί με τον καταξιωμένο σχεδιαστή Κωνσταντίνο Μαλανδρίνο, έχει ένα πρωτότυπο σύστημα ανάρτησης, το οποίο του χαρίζει καταπληκτική ποιότητα κύλισης ανεξαρτήτως της ποιότητας του οδοστρώματος. Του δίνει επίσης τη δυνατότητα να χαμηλώνει έτσι ώστε το πίσω μέρος του να ακουμπά στο επίπεδο του δρόμου (ή του κρασπέδου) κάνοντας εύκολη την είσοδο του αναπηρικού αμαξιδίου χωρίς την ανάγκη ράμπας ή επιπλέον εξοπλισμού. Ο οδηγός και ο συνεπιβάτης εισέρχονται και εξέρχονται από το πίσω μέρος του οχήματος. Το όχημα μπορεί να χωρέσει οποιοδήποτε αναπηρικό αμαξίδιο - ηλεκτρικό ή χειροκίνητο. Ο συνεπιβάτης κάθεται σε ειδικά σχεδιασμένο ανακλινόμενο κάθισμα το οποίο βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του οχήματος (για εξοικονόμηση χώρου και πρακτικότητα κατά την είσοδο-έξοδο από το όχημα). 

Οπως περιγράφει ο Θάνος, η οδήγηση γίνεται μέσω ειδικά σχεδιασμένων joystick (χειριστήριο) για αναπήρους. Ολες οι δευτερεύουσες λειτουργίες του οχήματος γίνονται αυτόματα είτε με υποβοήθηση ανάλογα με τις ανάγκες του οδηγού. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για έκδοση με συμβατικό τιμόνι μηχανής (για τους παραπληγικούς). Για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό, υπάρχει ένα συρόμενο κομμάτι στα πλαϊνά παράθυρα αλλά και εισαγωγές αέρα μπροστά και πίσω από τα πλαϊνά παράθυρα (οι οποίες ανοίγουν όταν υπάρχει ανάγκη). Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για μικρούς ανεμιστήρες στην πίσω πόρτα για την ενίσχυση αυτού του ρεύματος αέρα (κάτι που μπορεί να χρειαστεί σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας).

Το Project D3 ανήκει στην κατηγορία των heavy quadricycle (όπως το γνωστό "Renault twizy"). Για την κίνησή του, διαθέτει 4 ηλεκτροκινητήρες τύπου hub motors με συνολική ισχύ 6k W. Η ενέργεια αποθηκεύεται σε 2 συστοιχίες μπαταριών (μία σε κάθε πλευρά του οχήματος - εμφανείς από το εξωτερικό) - 240 A συνολικά. Το βάρος του οχήματος υπολογίζεται περίπου στα 350 με 400 κιλά χωρίς τους επιβάτες. Η αυτονομία του υπολογίζεται περίπου στα 100 km σε κάθε φόρτιση. Το μήκος του είναι 2550 mm, το πλάτος του 1400 mm και το ύψος του 1700 mm.

Το κάτω μέρος του οχήματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σαν κοινή πλατφόρμα για άλλα είδη οχημάτων. Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η εξέλιξη της ιδέας με στόχο να κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο και ίσως μελλοντικά να παραχθεί.

Οι σχεδιαστές: Κωνσταντίνος Μαλανδρίνος (σχεδιασμός και εξέλιξη) έχει εμπλακεί ενεργά σε πολυάριθμα projects σχεδιασμού αυτοκινήτων και κατασκευής πρωτοτύπων στην Ελλάδα και έχει αρκετή εμπειρία στο σχεδιασμό οχημάτων. 

Ο Θάνος Παππάς (έρευνα, σχεδιασμός και εξέλιξη) είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και ασχολείται ενεργά με το σχεδιασμό οχημάτων. Ο Θάνος ασχολείται παράλληλα με τη φωτογραφία και τη μουσική. 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER