Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013 04:45

Γρ. Ψαλτάκος από τους "Mr Highway band": Eνας Λάκωνας στο πλευρό του Χρήστου Θηβαίου (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Γρ. Ψαλτάκος από τους "Mr Highway band": Eνας Λάκωνας στο πλευρό του Χρήστου Θηβαίου (βίντεο)

Ο Γρηγόρης Ψαλτάκος είναι ένα ... άξιο τέκνο της Λακωνίας (από τα Νόμια Ανατολικής Μάνης), μια πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα, που πριν από λίγο καιρό βρέθηκε στην Καλαμάτα με το συγκρότημά του "Mr Highway band" και το Χρήστο Θηβαίο, στις "Σπονδές". Στο live μας έδειξε μόνο μία από όλες τις πλευρές του, τη μουσική, αφού έχει καταπιαστεί σχεδόν με όλες τις εκφάνσεις της τέχνης και τα έχει καταφέρει περίφημα, σε ό, τι κι αν έχει κάνει... Μουσική, σχέδιο, εικαστικά όλα δείχνουν να είναι για αυτόν κομμάτια του ίδιας ζωοδότρας δύναμης, του πάθους για ζωή και δημιουργία...



- "Mr Highway band" λοιπόν. Σε μία εποχή όπου τα συγκροτήματα δεν είναι τόσο "της μόδας" και τα οικονομικά δεδομένα διαρκώς στενεύουν, εσείς φαίνεται πως συνεχίζετε να "κυνηγάτε το όνειρο";
"Θεωρούμε πως τόσο καιρό μας έφαγε το τι ήταν της μόδας και καταντήσαμε να ρίχνουμε κατά πολύ τα αισθητικά μας κριτήρια. Είναι καιρός να αποβάλλουμε από πάνω μας την αισθητική του νεόπλουτου γαρίφαλου της δεκαετίας του '90 και να προτείνουμε εμείς οι νέοι, οι μουσικοί, ζωγράφοι, καλλιτέχνες και όχι μόνο, τα νέα δεδομένα στην αισθητική αυτού του τόπου. Μπορεί να ακούγεται κάπως ματαιόδοξο όλο αυτό, αλλά θεωρούμε πως τα στεγανά μας έχουν σπάσει εδώ και καιρό, μόνος τρόπος για να πορευτούμε είναι μέσα από τον πολιτισμό όπως πραγματοποιήθηκε στην Ιστορία της Τέχνης με την περίοδο της Αναγέννηση. Αλλωστε μόνο μέσα από τις στάχτες του αναγεννιέται κάτι και εμείς από το πόστο μας κάνουμε ότι καλύτερο περνάει από το χέρι μας. Για εμάς το όνειρο κατά πολύ έχει πραγματοποιηθεί από την στιγμή που είμαστε όλοι μαζί, παίζουμε μουσική, περιοδεύουμε και νιώθουμε σαν αδέλφια"!

- Πώς γεννήθηκε η μπάντα και πώς πιστεύεις ότι κατάφερε να "τερματίσει" μέσα στην πρώτη πεντάδα του διαγωνισμού του Jumping Fish ''Bon Jovi Group Contest'' το 2011, μέσα σε τόσο μεγάλο ανταγωνισμό;
"Αν δεν υπήρχε η ανήσυχη προσωπικότητα του Γιάννη Αφέντρα με τις ευρηματικές και ευφυείς συνθέσεις του δεν θα υπήρχαν σήμερα οι "Highway". Ο Γιάννης είχε γράψει κάποια τραγούδια με φίλους του μουσικούς στον Βόλο. Eνα εξ αυτών το ανέβασε στο διαδίκτυο για το διαγωνισμό, ξαφνικά τον ειδοποίησαν ότι είναι στους 10 καλύτερους και ότι σε ένα μήνα έχει live για να το παρουσιάσει. Εκεί στάθηκε τυχερός κι αυτός και εμείς, γιατί καταφέραμε μέσα σε 30 μέρες όλη αυτή η σύνθεση να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο δώρο για όλους μας!
Μάλλον είναι η σωστή χημεία που αναπτύχθηκε από την πρώτη στιγμή που αρχίσαμε να παίζουμε μαζί και αυτό μέτρησε και στο live του διαγωνισμού γι’ αυτό και ο κόσμος μας ψήφισε με περισσότερες ψήφους να περάσουμε στην επόμενη φάση των 5. Από κει και πέρα ήταν στο χέρι του management των Bon Jovi να διαλέξει συγκρότημα όπου διάλεξε τους Brothers in plugs που είναι σπουδαία μπάντα"!

- Από τις συναυλίες στις οποίες συμμετέχετε ανά την Ελλάδα, πώς βλέπεις την ανταπόκριση του κοινό στα τραγούδια του ρεπερτορίου σας; Το κλασικό ροκ και τα μπλουζ είναι είδος αγαπημένο μόνο στους σημερινούς σαραντάρηδες, κάποτε ροκαμπιλάδες ή το γνωρίζουν και οι σημερινοί έφηβοι;
"Είναι ροκ η εποχή, το βλέπουμε άλλωστε από αυτά που ζούμε καθημερινά! Είναι μπλουζ, έχει πόνο και πολλές ιστορίες καθημερινότητας με δυσκολίες. Αυτό δεν έκαναν άλλωστε οι άνθρωποι στις όχθες του Μισισιπή, διηγούνταν ιστορίες κυρίως πόνου με τη συνοδεία της κιθάρας τους. Καθαρά βιωματική μουσική λοιπόν, άρα και άμεση και αληθινή. Μάλλον αυτό έχουμε ανάγκη στις μέρες μας, την ειλικρίνεια και την αμεσότητα. Σίγουρα είναι μεγάλη έκπληξη για τους σαραντάρηδες-πενηντάρηδες που λες όταν μας ακούνε αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί πιτσιρικάδες και νέοι που γουστάρουν αυτή την μουσική και έχουν αρκετές γνώσεις γύρω από αυτήν"!

- Eχεις σπουδάσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και ασχολείσαι με τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη μουσική. Μπορείς να πεις με σιγουριά, ότι κάποιο από αυτά σε εκφράζει περισσότερο;
"Η αλήθεια είναι ότι είμαι μπλεγμένος σε ένα καλλιτεχνικό τρίγωνο μεταξύ εμού, της ζωγραφικής και της μουσικής. Eχω αναπτύξει μια θεωρία, που με βολεύει μάλλον, που το μόνο που έχω σαν ανάγκη είναι η έκφραση απλά κάθε φορά αλλάζω το μέσο. Για μένα το να ζωγραφίσω ένα τελάρο ή το να γράψω ένα κομμάτι με τους "Highway" είναι το ίδιο πράγμα. Oλα είναι ζωγραφική, όλα είναι μουσική, ποίηση" …

- Πάνω στη σκηνή φαίνεται πως δεν κρατάς τίποτα κρυφό από τον κόσμο που σε ακούει, πως καταθέτεις όλες σου τις σκέψεις. Τι κρατά ο "agnostosΨ" όμως για τον εαυτό του; Τι παίρνει εκείνος από το κοινό;
"Βλέπω ότι με αποκαλείς με το ψευδώνυμο που χρησιμοποιώ στην ιντερνετική ραδιοφωνική εκπομπή που έχω στο CR radio. Με αφορμή αυτό εδώ θα ήθελα να σου πω ότι η μπάντα λειτουργεί παράλληλα με την δημιουργική ομάδα των CReatures και η αλληλεπίδραση τους έχει σαν αποτέλεσμα όλα αυτά που κάνουμε. Με όση ευκολία εκτίθεμαι στο κοινό έτσι εύκολα εκτίθεμαι και στη ζωή! Σίγουρα κάποιες σκέψεις κρατάω για μένα όπως όλοι οι άνθρωποι αλλά αυτές είναι πολύ λίγες. Πάντως εκτιμώ πολύ τους ανθρώπους που είναι ανοιχτοί και άμεσοι, με κερδίζουν! Το κοινό και η επαφή μου με αυτό είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή που μπορώ να έχω και πιστεύω ότι μιλάω και για λογαριασμό των υπόλοιπων παιδιών"!

- Με ποιον στίχο από ένα αγαπημένο σου τραγούδι θα χαρακτήριζες το Χρήστο Θηβαίο, με τον οποίο είστε συνοδοιπόροι στο φετινό σας μουσικό ταξίδι;
"Στον μεγάλο μου αδελφό Χρήστο ταιριάζουν όλοι οι στίχοι από το "Πώς να σωπάσω" (Ξαρχάκος/Κινδύνης) επειδή είναι ένα αιώνια ανήσυχο πλάσμα γεμάτο δημιουργικότητα, περηφάνια και όρεξη.
Σ΄ αυτό το σημείο να αναφερθώ και στους συνοδοιπόρους μου, Γιάννη Αφέντρα, Θύμιο Σπηλιωτόπουλο, Διονύση Τσιούνη, Κώστα Καλπάκη, Ανδρέα Κουλούρη  και να τους αφιερώσω με την σειρά μου το “Rocking in a free world” του Neil Young"!

Βιογραφικό:
Ο Γρηγόρης Ψαλτάκος είναι απόφοιτος της Σχολής Σχεδίου Ορνεράκη και αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών με καθηγητές τους Γιάννη Βαλαβανίδη, Πάνο Χαραλάμπους και Μιχάλη Μανουσάκη.
Εχει εργαστεί ως καθηγητής καλλιτεχνικών σε 2 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και έχει διδάξει ελεύθερο σχεδίο σε φροντιστήριο. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέτοχος της εταιρίας Creatures (www.CReatures.gr).
Το σχεδίασε την αντιπολεμική αφίσαςτου Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Το διάστημα 2000 - 2002 μετείχε στις εκθέσεις της Σχολής Ορνεράκη.
Το 2002 έλαβε μέρος σε έκθεση στο Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Το
συμμετείχε με τη θεατρική ομάδα “Παμμήτις” στο έργο “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη και στη θεατρική παράσταση “Σκέφτομαι σημαίνει αλλάζω – Αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Μπρεχτ).
Το 2007 έλαβε μέρος στη μουσική παράσταση “Ψωμί και τριαντάφυλλα”, σχεδίασε το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης “Εγώ είμαι το θείο βρέφος” και μετείχε στην ταινία μικρού μήκους “Γαργαληστής” της Αριστέας Χαραλαμίδου. Το 2008 ήταν ένας από τους εικαστικούς που έλαβε μέρος στην ομαδική έκθεση “Καταγράφω την πραγματικότητα μου-eye's + i's” στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηνών.
Αλλες δουλειές: συμμετοχή με την εικαστική ομάδα Connestiva στο Art Tower στου Ψυρρή, διοργάνωση-επιμέλεια και συμμετοχή με την ομάδα CReatures στην έκθεση “Αναπνοές” στο TAF (The Art Foundation) στο Μοναστηράκι, καλλιτεχνική επιμέλεια και μουσική σύνθεση στο βίντεο CityWalkers για λογαριασμό της Diageo, με την ομάδα CReatures.
Το 2012 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος της μπάντας με τίτλο “Is that myself”.
Διακρίσεις: υποτροφία για άριστη επίδοση στο 2ο έτος σπουδών, 1ο βραβείο (καλύτερης ταινίας,βραβείο κοινού) με την ομάδα CReatures στον διαγωνισμό Red-Bull remake με το βίντεο "PROσελήνωση", τελική 5άδα με το συγκρότημα Mr Highway band για τον διαγωνισμό Bon Jovi Contest μετά την ανάδειξη του κοινού, τελική φάση του παγκόσμιου διαγωνισμού Hard Rock Rising 2012 με τους Mr Highway, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Εκεί διεκδίκησαν μια θέση για το opening act του Βruce Springsteen στο Hyde Park του Λονδίνου, όπου και βρέθηκαν στην 24η θέση στη γενική κατάταξη και στη 3η θέση ανάμεσα σε όλες τις συμμετοχές της Ευρώπης.
Ο Γρηγόρης Ψαλτάκος διοργάνωσε με τους Mr Highway και τα CReatures στο Κύτταρο το πρώτο Music Highway Festival με θεματική " Aπό τοn Tom Waits και τον Johnny Cash, στα κλαρίνα της Ηπείρου".

 

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.




NEWSLETTER