Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010 12:22

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Βασ. Αμανατίδη: "Δρόμοι πάνω στο χιόνι"

Γράφτηκε από την

Ολόκληρο τον εικοστό αιώνα χαρτογραφεί στο πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο "Δρόμοι πάνω στο χιόνι" (εκδότης "Ταξιδευτής") ο Καλαματιανός δικηγόρος Βασίλης Αμανατίδης.
Ως μια ρωγμή στη σιωπή ειδικά σε καιρούς δύσκολους όπως αυτοί που ζούμε, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συγγραφή ενός τόσο δομημένου λογοτεχνικά μυθιστορήματος, με ήρωες που μπορεί να αφυπνίσουν κυρίως τους νέους αναγνώστες, όπως επισημαίνει και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου -που είναι το πρώτο τού συγγραφέα- θα γίνει την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από τον τ. υπουργό και τ. δήμαρχο Καλαμάτας Σταύρο Μπένο και τον δημοσιογράφο της "Ελευθεροτυπίας" Γιάννη Τριάντη. Θα χαιρετίσει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης, θα συντονίσει η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας Μαρία Τσαγκαράκη, ενώ θα διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο οι ηθοποιοί Χριστίνα Δήμιζα και Σοφία Μποτσέα.
Μια πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στο Εντευκτήριο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης είπε αναφερόμενος στο συγγραφέα, πως είναι γνωστός ως ένας διαπρεπής ποινικολόγος, ενώ αποδεικνύεται από το πρώτο αυτό μυθιστόρημα ότι πρόκειται και για έναν πολύ καλό συγγραφέα.
Ο εκδότης Κώστας Παπαδόπουλος που κατάγεται από την Καλαμάτα, σημείωσε ότι το βιβλίο ήταν αφορμή ένας Καλαματιανός της Αθήνας να καταλάβει ακόμα πιο πολύ την ιστορία αυτού του τόπου, την δύναμη των ανθρώπων του, να εξηγήσει πτυχές της δύναμης των ανθρώπων της Μεσσηνίας αλλά και του ελληνικού λαού γενικότερα.
«Στο πλαίσιο των καιρών που περνάμε οι ήρωες του βιβλίου του Βασίλη Αμανατίδη μπορούν να δώσουν κουράγιο στην προσπάθεια των απλών ανθρώπων του λαού μας -γιατί τέτοιοι είναι οι ήρωές του. Η επικαιρότητα του βιβλίου είναι σημαντική παρά το ότι οι στιγμές που περιγράφονται στις ζωές των ηρώων δεν είναι σημερινές» κατέληξε ο εκδότης του βιβλίου.
Το βιβλίο του Βασίλη Αμανατίδη "Δρόμοι πάνω στο χιόνι" εδώ και τρεις εβδομάδες που έχει κυκλοφορήσει είναι πρώτο σε πωλήσεις στο βιβλιοπωλείο "Παπασωτηρίου", όπως είπε ο εκπρόσωπός του Γ. Τσακάκος, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι σπάνιο, ειδικά για βιβλίο που δεν έχει προηγηθεί η επίσημη παρουσίασή του.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας Μαρία Τσαγκαράκη, αναφερόμενη στο βιβλίο είπε ότι είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διατρέχει τις εποχές από το 1901 μέχρι και το 1998 και καθίσταται ως τοιχογραφία της πόλης όπου οι παλιοί θα αναγνωρίσουν καταστάσεις, δρόμους, συνήθειες κ.λπ. χαρακτηριστικά του παρελθόντός της. Οι δε καινούργιοι θα μπορέσουν να ερμηνεύσουν συμβάντα του παρόντος με βάση το παρελθόν, ενώ είναι κι ένα μυθιστόρημα αρκετά ευφυές, από την άποψη ότι είναι σπονδυλωτό σε τρία μέρη και το καθένα διαβάζεται και ως αυτοτελές, ενώ παράλληλα έχουν κι ένα φοβερό συνεκτικό κρίκο. «Ως φιλόλογος να συμπληρώσω ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ως προς τη γλώσσα που διασώζει, συνήθειες που διασώσει, οπότε πέρα από λογοτεχνικό έχει και λαογραφικό ενδιαφέρον» τόνισε η Μαρία Τσαγκαράκη.
Τέλος ο ίδιος ο Βασίλης Αμανατίδης αναφέρθηκε στη ρήση του Περουβιανού νομπελίστα Λιόσα, ότι "ο κόσμος χωρίς λογοτεχνία θα ήταν ένας χαμένος κόσμος και μια χαμένη δημοκρατία", σχολιάζοντας ότι συνήθως οι λογοτέχνες είναι λίγο υπερβολικοί, ωστόσο είναι μια άποψη με βαθύτερο νόημα.
«Εγώ λέω ότι σε μολυβένιους καιρούς σαν τους σημερινούς, μπορεί η συγγραφή ενός μυθιστορήματος και η έκδοση ενός βιβλίου να μην φαντάζει και σαν κατόρθωμα, σίγουρα όμως είναι μια ρωγμή στη σιωπή» είπε ο Βασίλης Αμανατίδης, που για ένα δεκάμηνο περίπου τα βράδια καθόταν και έγραφε το πρώτο μυθιστόρημά του.
Το βιβλίο προσπαθεί να κοιτάξει τον εικοστό αιώνα με τα μάτια τριών απλών ανθρώπων. Ενός ορεσίβιου αγωγιάτη στις αρχές του αιώνα, ενός αντάρτη του Δημοκρατικού Στρατού στη δεκαετία του '40 - '50 κι ενός πυγμάχου στο τέλος του αιώνα.
«Δεν είναι ήρωες ατσάλινοι, είναι απλοί άνθρωποι και το βιβλίο μέσα από τις ιστορίες τους προσπαθεί να ιχνηλατίσει τους δρόμους της ζωής, που κρύβουν μέσα τους και τα τρία μεγάλα Α: Αξιοπρέπεια, Ανθρωπιά και Ανιδιοτέλεια» πρόσθεσε ο Βασίλης Αμανατίδης.

Ρεπορτάζ Μαρία Τομαρά