Κυριακή, 07 Απριλίου 2013 07:49

Οι ιδιοκτήτες τού "MomixBar Molecular Mixology" στην “Ε”: Μοριακά ποτά για όλα τα γούστα (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Οι ιδιοκτήτες τού "MomixBar Molecular Mixology" στην “Ε”: Μοριακά ποτά για όλα τα γούστα (φωτογραφίες)

Κοκτέιλ που αποτελούνται από αφρούς, ζελεδοποιημένα λικέρ και σφαιροποιήσεις; Ποτά σε... αέρια και στερεά μορφή; Και όμως δεν πρόκειται για σκηνικό σε ταινία φαντασίας, αλλά για το τρεντ που κατέκτησε την Αθήνα, τη μοριακή μιξολογία στο χώρο του μπαρ και της διασκέδασης. Η χημεία συναντά την υψηλή γαστρονομία και την τάση του bartending να επιστρέψει σε ένα μη μαζοποιημένο, σε ένα πιο εξατομικευμένο μοντέλο εξυπηρέτησης.


Συνέντευξη 

στη Γιούλα Σαρδέλη

Οχι μία, αλλά όλες τις αισθήσεις κεντρίζουν τα μοριακά κοκτέιλ. Εμπνευστές τους, οι συνεργάτες και ιδιοκτήτες του μοναδικού "MomixBar Molecular Mixology" στην Αθήνα (Κεραμεικός) Θοδωρής Κουτσόβουλος και Αρης Χατζηαντωνίου, που μιλούν αποκλειστικά στην "Ε" για το νέο αυτό επιχειρηματικό βήμα.

 

- Η μοριακή γαστρονομία δε θα μπορούσε να αφήσει... ανεπηρέαστο τον κόσμο των μπαρ και των κοκτέιλ. Πόσα όμως γνωρίζει ο μέσος πολίτης για αυτό το θέμα;

"Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζει πολλά, αλλά δείχνει πως θέλει να μάθει, μπορώ να πω πως η έλλειψη βαθιάς γνώσης για την εισαγωγή της μοριακής γαστρονομίας στο bartending βοηθά τον κόσμο να την απολαύσει ακόμα περισσότερο μιας και δεν είναι γευστικά προκατειλημμένος. Η μοριακή είναι γευστικό ταξίδι".

 

- Τα κοκτέιλ και οι γευστικές προτάσεις ενός μοριακού (Molecular) μπαρ είναι σίγουρα εντυπωσιακές στο...μάτι; Πώς είναι όμως στη γεύση και ακόμη περισσότερο, στην τιμή;

"Η εικόνα ενός κοκτέιλ με στοιχεία μοριακής είναι συνήθως εντυπωσιακή, είναι τα χρώματα και η κίνηση που δίνουν μια εντελώς άλλη προοπτική στο προϊόν. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως η ευχάριστη έκπληξη ακολουθεί και στη γεύση, η μοριακή έχει άλλωστε σκοπό την ανάδειξη της γεύσης. Οι τιμές στο "MoMix" είναι -θεωρούμε- ελκυστικές, τα κοκτέιλ κυμαίνονται από 8 - 10 ευρώ".

 

- Εχεις ανοίξει το πρώτο μοριακό mix μπαρ στην Αθήνα. Πόσο μεγάλο ήταν αυτό το ρίσκο σε μια πόλη που βρίσκεται... στην καρδιά της κρίσης; Θα σε ενδιέφερε κάποια στιγμή να το επεκτείνεις και στην επαρχία;

"Το ρίσκο ήταν και παραμένει μεγάλο. Τον Νοέμβριο του 2012 όπου και ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το "MoMix" η ελληνική οικονομία παρουσίαζε ιστορικά χαμηλά σε όλους τους τομείς και κυρίως σε αυτούς που αφορούν την εστίαση και τη διασκέδαση. Παρόλα αυτά, η εμπιστοσύνη στο project αλλά και τον σχεδιασμό του ήταν αυτό που δε μας άφησε να κάνουμε πίσω. Πιστέψαμε πως έχουμε να δώσουμε κάτι το διαφορετικό και ότι ο κόσμος θα το αγκάλιαζε. Το "MoMix" είναι κάπως αποτραβηγμένο γεωγραφικά, θα έλεγε κανείς, είναι σε ένα ήρεμο σημείο στον Κεραμεικό όπου η προσπάθεια των bartenders σε χαλαρώνει, σε απορροφά και σε ταξιδεύει η γεύση. Η επιτυχία του "MoMix" δεν είναι μόνο στη σύλληψη της ιδέας αλλά κυρίως στην εφαρμογή του. Απαιτεί εγρήγορση καθημερινά, εξέλιξη, αυστηρή τήρηση ενός πλαισίου λειτουργίας που συνήθως είναι διαφορετικό από αυτά που γνωρίζαμε κι εμείς πριν από το "MoMix". Το θετικό είναι πως από όλη την Ελλάδα έχουν προσεγγίσει το Βar Community, που διαχειρίζεται την τεχνογνωσία στην εισαγωγή της μοριακής γαστρονομίας στο bartending, με σκοπό να ενημερωθούν αρχικά αλλά και να υλοποιήσουν κάποιο project με στοιχεία "MoMix". Είναι χαρά μας να συνεργαστούμε με ανθρώπους που ενστερνίζονται το όραμά μας".

 

- Πώς γεννήθηκε η ιδέα του "Momix";

"To "MoMix" είναι προϊόν μακράς σκέψης και προσπάθειας. Οι ρίζες του πάνε αρκετά χρόνια πίσω, και το λέω αυτό γιατί η γνώση και η εμπειρία είναι τρόπος ζωής και δουλειάς. Στα πλαίσια της διαρκούς αναζήτησης για πρόοδο αλλά και διέξοδο από την κρίση μελετήσαμε ο καθένας χωριστά και από την πλευρά του το κοκτέιλ. Οταν από πλευράς μου ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, κάλεσα τον Αρη για την πρώτη εφαρμογή project. Η πρώτη συζήτηση ήταν αρκετή να βρούμε εκατέρωθεν τα στοιχεία του παζλ που μας έλειπαν. Το μόνο που έμενε μετά ήταν μια καλή συνεργασία σε ένα φιλόξενο χώρο".

 

- Τι επιπλέον γνώσεις έχει ένας μοριακός bartender;

"Εχει γνώσεις των υλικών που μπορούν να επιδράσουν στην όψη, θερμοκρασία, υφή των cocktail και τα οποία βοηθούν στην ανάδειξη της γεύσης. Επιπροσθέτως έχουν γνώσεις εφαρμοσμένης ζαχαροπλαστικής στο bartending, ενώ επίσης συνδυάζουν τις νεότερες τεχνικές με τις κλασικές αρχές του bartendig, του παλιού - ανθρωποκεντρικού - φιλικού bartending".


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ο Θοδωρής Κουτσόβουλος γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε στο ΤΕΙ Αθηνών στο Τμήμα Ηλεκτρονικής και παρακολούθησε στενά επιμόρφωση στις δημόσιες σχέσεις. Ακολούθησε πορεία dj με το όνομα Diodoro. Δημιούργησε την ομάδα Unique (2008) με σκοπό την προώθηση μουσικών ρευμάτων και εναλλακτικών μορφών τέχνης. Αποτέλεσε αποκλειστικό Dj promoter του Loud fragrancy του Tommy Hilfiger (2010), αναδείχτηκε στους 40 διασημότερους Ελληνες djs σε νεαρή ηλικία κι έχει φιλοξενηθεί σε πολλά booths στη Ελλάδα. Η εργασιακή του εμπειρία εμπλουτίζεται από την παρουσία του στην οικογενειακή επιχείρηση (service αυτοκινήτων) κατά τα εφηβικά αλλά και τα πρώτα φοιτητικά του χρόνια, την εργασία του σε εταιρεία δημοσκοπήσεων για 4 χρόνια και την ενασχόληση με τα αγροτικά σε οικογενειακό επίπεδο, αλλά και την οργάνωση και διοίκηση project και επιχειρήσεων στην εστίαση και διασκέδαση. Από το 2011 εργάζεται ως IT στην εταιρεία IP Expert και υλοποιεί έργο IT Manager στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ). To 2012 δημιούργησε το κοκτέιλ project InSight το οποίο φιλοξενήθηκε στο "Banana Moon InSight". Τις καλοκαιρινές σεζόν 2009 και 2010 ανέλαβε το bar "Puerto" στο Καρλόβασι της Σάμου για να δημιουργήσει ένα θεματικό project με ηλεκτρονική μουσική και κοκτέιλ.

Ο Αρης Χατζηαντωνίου είναι γεννημένος το 1980 και έχει 17ετή εμπειρία σε πλήθος μπαρ, clubs και εστιατόρια ανά την Ελλάδα αλλά και σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. ‘Εχει σπουδές και πιστοποιήσεις σε γευσιγνωσία αποσταγμάτων, bartending, bar management καθώς και flairtending ενώ έχει λάβει μέρος και διακρίσεις σε πληθώρα διαγωνισμών bartending, flairing και signatured cocktails. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Γερμανικά ενώ γνωρίζει επίσης και Ιταλικά και Ολλανδικά. Το 2012 εγκαινιάζει ως ιδιοκτήτης το MoMix Bar, το πρώτο μοριακό bar στην Ελλάδα, ενώ το 2013 ιδρύει την Bar Community, την πρώτη κοινότητα στην Ελλάδα με στόχο την ανύψωση του επαγγέλματος του Bartending και των συναφών ειδικοτήτων, μέσω εξειδικευμένων σεμιναρίων στα οποία ο ίδιος είναι εισηγητής.


NEWSLETTER