Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 21:58

"Η παραβολή του ασώτου" από τον Γιάννη Καρβέλη

Γράφτηκε από την

Ενα βιβλίο "ψυχαγωγικών μαθηματικών" είναι "Η παραβολή του ασώτου" (εκδόσεις Γαβριηλίδη) του Καλαματιανού Γιάννη Καρβέλη, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στις 7.30 στο ξενοδοχείο "Φαραί Παλλάς", από τον ΟΠΑΝΑΜ και τον Πολιτιστικό Αντίλογο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τόσο ο συγγραφέας όσο και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Γιώργος Παπαβασιλόπουλος θα αναφερθούν στα λογοτεχνικά μαθηματικά.
Ο Γιάννης Καρβέλης μιλώντας στην "Ε" αναφέρθηκε όχι μόνο στον όρο "λογοτεχνικά μαθηματικά" αλλά και στην τοποθέτηση των δικών του βιβλίων στο χώρο αυτών των... ψυχαγωγικών μαθηματικών.

- Τοποθετείτε τα βιβλία σας στο χώρο των ψυχαγωγικών μαθηματικών, αποφεύγοντας τον όρο "λογοτεχνία". Γιατί αυτός ο διαχωρισμός;
«Στα ψυχαγωγικά μαθηματικά ο πυρήνας είναι ένα μαθηματικό πρόβλημα ή ένας λογικός γρίφος, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο μιας μικρής ιστορίας. Στη μαθηματική λογοτεχνία κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι χαρακτήρες των ηρώων, οι πράξεις τους, που συνθέτουν την πλοκή, και το περιβάλλον στο οποίο εκτυλίσσονται. Το μαθηματικό στοιχείο μπορεί να υπάρχει διάσπαρτο σε όλα αυτά, αλλά συνήθως δε σφραγίζει την ουσιαστική δομή της πλοκής. Εγώ ενδιαφέρομαι βασικά για το μαθηματικό και λογικό πυρήνα των ιστοριών μου. Από την άλλη μεριά δεν πιστεύω πως κατέχω σε  τόσο αξιοπρόσεκτο βαθμό την τέχνη του λόγου. Ετσι προτιμώ να χαρακτηρίζω την περιοχή που ανήκουν τα βιβλία μου "λογοτεχνικά μαθηματικά"».

- Τι εννοούμε με τον όρο αυτό;
«Η ιστορία στα ψυχαγωγικά μαθηματικά είναι πολύ απλή, είναι φανερό ότι φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας πιο ελκυστικής παρουσίασης του προβλήματος. Ετσι άρχισα κι εγώ να γράφω. Στη συνέχεια όμως προσπάθησα να εντάξω στα γραπτά μου στοιχεία του μυθιστορήματος, αυτά που ανάφερα νωρίτερα. Ομως τώρα μαζί με τους ανθρώπινους χαρακτήρες συμπρωταγωνιστούν και κάποιες μαθηματικές έννοιες, η δε πλοκή κυριαρχείται από μαθηματικές διαδικασίες. Ετσι, αντιστρέφοντας τις θέσεις του ουσιαστικού με τον επιθετικό προσδιορισμό στην ονομασία του είδους, εντάσσω πια τα βιβλία μου στα "λογοτεχνικά μαθηματικά". Και φυσικά δεν έχω καμιά πρόθεση καθιέρωσης αυτού του νεολογισμού».

- Τι πραγματεύεται το νέο σας βιβλίο;
«Στην "Παραβολή του Ασώτου" ο ήρωας, που είναι μαθηματικός, έχει ξεστρατίσει παρασυρμένος από το κυνήγι του εύκολου κέρδους στο χρηματιστήριο. Είναι η εποχή της "φούσκας" του 2000 και τα οικονομικά αποτελέσματα τελικά είναι καταστροφικά. Οι συγκυρίες όμως του δίνουν τις ευκαιρίες να αποδείξει την ενοχή για χρηματιστηριακή απάτη εκείνου που τον κατέστρεψε, αλλά και τη διαπλοκή του με το παραδικαστικό κύκλωμα, σε μια συνωμοσία συγκάλυψης. Μοναδικά όπλα του είναι τα μαθηματικά και η λογική. Τελικά, μέσα από μια περιπετειώδη διαδρομή με διάφορα απρόοπτα, ο "Άσωτος" αποκτά αυτογνωσία και επιστρέφει στη δουλειά του, στη μεταπτυχιακή του εργασία και στη γυναίκα που αγαπούσε».

- Οι αναγνώστες θα πρέπει να γνωρίζουν μαθηματικά για να διαβάσουν το βιβλίο σας;
«Οχι απαραίτητα, αφού μέσα από τους διαλόγους και τη δράση των ηρώων υπενθυμίζονται, ελπίζω με απλό τρόπο, όλα όσα χρειάζονται για να γίνει κατανοητή η πλοκή. Βέβαια παραμένουν οι προϋποθέσεις της ύπαρξης κάποιου ενδιαφέροντος για τα μαθηματικά και της επιθυμίας για την κατανόηση των διαφόρων εννοιών και σχέσεων που συμπρωταγωνιστούν στην πλοκή».

 

Συνέντευξη στη
Μαρία Τομαρά

 


 

Ο Γιάννης Καρβέλης γεννήθηκε το 1947 στην Καλαμάτα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πήρε δίπλωμα μηχανολόγου - ηλεκτρολόγου το 1971. Εργάστηκε ως μηχανικός στη βιομηχανία και στα δημόσια εργα (1974-1979) και ως καθηγητής στην Τεχνική Εκπαίδευση (1979-2000). Από το 2000 είναι πάρεδρος με θητεία στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.