Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013 08:10

Λεωνίδας Φίλος: "Τα οικονομικά μας δένουν τα χέρια"

Γράφτηκε από τον
Λεωνίδας Φίλος: "Τα οικονομικά μας δένουν τα χέρια"

Πολλά θα έπρεπε να έχουν γίνει στο Δήμο Οιχαλίας, αλλά τα οικονομικά τους δένουν τα χέρια, σημειώνει ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Λεωνίδας Φίλος, που από την σκοπιά του νέου, όπως αναφέρει, δίνει καθημερινή μάχη για να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα των συνδημοτών του. Καθημερινότητα που για αυτόν αποτελεί πρώτο μέλημα. Επίσης μιλά για την κατάσταση του δήμου, και σημειώνει ότι η ανάπτυξή του μπορεί να στηριχτεί στο νέο οδικό δίκτυο, στη ΒΙΠΕ, στα σκουπίδια και στην αλλαγή νοοτροπίας όλων που ασχολούνται με το Δήμο Οιχαλίας.

 

1 Σαν αντιδήμαρχος ποια είναι τα κυριότερα ζητήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε;

"Κύριο μέλημά μου είναι η καθημερινή μου προσπάθεια για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του δημότη, όπως η καθαριότητα, η ύδρευση, ο φωτισμός, η οδοποιία, η πολιτική προστασία του τόπου, καθώς και άλλα καθημερινά ζητήματα".

2 Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η αντιμετώπιση της καθημερινότητας των πολιτών;

"Η αντιμετώπιση της καθημερινότητας των πολιτών είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι απαιτήσεις είναι πάρα πολλές και οι διαθέσιμοι πόροι είναι ελάχιστοι".

3 Επαρκούν τα μέσα και οι δυνάμεις του δήμου για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που υπάρχουν;

"Οσον αφορά τα μέσα, θα σημείωνα ότι μας επαρκούν σε έναν ικανοποιητικό βαθμό, αλλά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην επάνδρωσή τους από εργατικό δυναμικό. Το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου είναι περιορισμένο και αρκετές φορές μερικοί υπάλληλοι υπερβαίνουν εαυτόν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του δήμου".

4 Σε ποιους τομείς δίνετε προτεραιότητα;

"Από την φύση μου είμαι τελειομανής άνθρωπος και προσπαθώ να φροντίζω καθημερινά για όλους τους τομείς. Οπως όλοι γνωρίζουμε, η καθαριότητα, η ύδρευση, ο φωτισμός είναι τα θέματα που απασχολούν τους δημότες στην καθημερινότητά τους".

5 Ο Δήμος Οιχαλίας χαρακτηρίζεται από το μεγάλο ορεινό όγκο και τα πολλά χωριά. Πώς μπορεί ο δήμος να φτάνει κοντά σε όλους τους πολίτες;

"Είναι πραγματικότητα πως ο δήμος μας χαρακτηρίζεται από μεγάλες ορεινές αποστάσεις και πολλά χωριά. Ακριβώς για τον λόγο αυτό καθημερινά συντονίζω με συνέπεια όλα τα μέσα και το εργατικό δυναμικό του δήμου, ώστε οι υπηρεσίες του δήμου να φτάνουν σε όλους τους πολίτες. Να ξέρετε πως αυτό δεν το επιτυγχάνω με το να κάθομαι σε ένα γραφείο, αλλά με την καθημερινή φυσική παρουσία μου όπου απαιτείται".

6 Πώς κρίνετε την μέχρι σήμερα λειτουργία του "Καλλικράτη" ως θεσμό;

"Ο θεσμός του «Καλλικράτη» θεωρώ, από την εμπειρία μου που απόχτησα με την ενασχόλησή μου με τα κοινά, ότι δεν είναι αποτελεσματικός σε ορισμένους τομείς, σε σύγκριση με τον προγενέστερο «Καποδίστρια»".

7 Στο Δήμο Οιχαλίας έχει λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά;

"Ναι μεν μπορεί να έχει ισχυροποιηθεί ο δήμος, μα προβλήματα όπως η γραφειοκρατία, που έχει δεκαπλασιαστεί σε σχέση με τη λειτουργία των καποδιστριακών δήμων, μας ταλαιπωρούν καθημερινά, καθώς είναι μεγαλύτερη η έκταση του δήμου μας σε σχέση με πριν".

8 Πόσο χρόνο πρέπει να διαθέτει ένας αντιδήμαρχος για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των συμπολιτών του;

"Οταν κάποια στιγμή της ζωής σου καλείσαι να αντεπεξέλθεις στα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη, τότε ξεχνάς την επαγγελματική σου σταδιοδρομία και την προσωπική σου ζωή. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μου, οι οποίοι με στηρίζουν πάντα σε οποιαδήποτε απόφαση πάρω για το μέλλον μου".

9 Η σημερινή δημοτική αρχή από την αρχή της θητείας της είχε εσωτερικά προβλήματα. Πού οφείλονται αυτά;

"Λογικό είναι σε μια συνεργασία ενός συνόλου ανθρώπων να ακούγονται διαφορετικές απόψεις. Μα μην ξεχνάτε πως αυτό πηγάζει από την αρχή της δημοκρατίας. Προσωπικά δεν έχω να χωρίσω τίποτα με κανέναν και προσπαθώ να συνεργάζομαι με όλους με τον καλύτερο τρόπο".

10 Μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο δήμος όταν υπάρχουν τόσες εσωτερικές αντιπαλότητες;

"Οπως προανέφερα, οι αντιπαλότητες δεν με απασχολούν προσωπικά, μα τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών. Οι αντιπαλότητες που αναφέρατε εγώ τις ονομάζω διαφορετικές απόψεις".

 

11 Τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να έχει γίνει μέχρι σήμερα στο δήμο, που δεν έχει γίνει;

"Θα είμαι ειλικρινής. Πολλά θα έπρεπε να έχουν γίνει, μα τα οικονομικά μας δένουν τα χέρια και δεν είναι ότι δεν θέλουμε να κάνουμε πράγματα, αλλά δεν μπορούμε σε αρκετές περιπτώσεις".

 

12 Σε ποιους τομείς κατά την άποψή σας μπορεί να στηριχτεί η ανάπτυξη του δήμου;

"Στο νέο οδικό δίκτυο, στη ΒΙΠΕ, στα σκουπίδια και στην αλλαγή νοοτροπίας όλων που ασχολούνται με τον Δήμο Οιχαλίας".

 

13 Εχει ωφελήσει την περιοχή ο νέος οδικός άξονας και τι σημαίνει για τον δήμο;

"Βεβαίως και έχει βοηθήσει ο νέος οδικός άξονας. Για τον δήμο μας σημαίνει με μία λέξη «πολιτισμός»".

 

14 Είσαστε ικανοποιημένος από την λειτουργία της ΒΙΠΕ; Πρέπει να αλλάξει κάτι σε αυτή;

"Δεν είμαι αρκετά ικανοποιημένος από την λειτουργία της. Θεωρώ ότι θα έπρεπε η ΒΙΠΕ να ανοίγει θέσεις εργασίας και όχι να αποτελεί -σε ένα μεγάλο κομμάτι- χώρο για επενδύσεις που δεν προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας".

 

15 Μεγάλο ζήτημα για την περιοχή είναι το θέμα των σκουπιδιών. Ποια είναι η θέση σας;

"Η θέση μου είναι πως η δημιουργία μίας σύγχρονης εγκατάστασης ευρωπαϊκών προδιαγραφών με πρόνοια για περαιτέρω εκμετάλλευση, πχ. εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας και θα ισχυροποιούσε το δήμο μας σε πολλούς τομείς. Μα εάν είναι να γίνει ΧΥΤΑ ή ΧΑΔΑ, είμαι κάθετα αντίθετος".

 

16 Είσαστε νέος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με αυτή;

"Η αγάπη για τον τόπο μου και ένας δεύτερος λόγος είναι να παρακινήσω και άλλους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση".

 

17 Πόσο αναγκαίες είναι σήμερα οι φωνές νέων ανθρώπων στα κοινά;

"Για εμένα οι νέοι αποτελούν τον καθρέπτη του αύριο. Οι φωνές τους δεν είναι απλά αναγκαίες, αλλά επιβάλλεται να ακούγονται στα κοινά".

 

18 Σαν χώρα ζούμε σε μια δύσκολη κατάσταση από πολλές πλευρές. Τι φταίει για αυτό;

"Φταίει η νοοτροπία όλων μας. Οταν το κατανοήσουμε αυτό και αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, τότε και η χώρα θα βελτιωθεί αποτελεσματικά".

 

19 Τι μπορεί να μας βγάλει από την σημερινή κρίση;

"Θεωρώ ότι πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με τον πρωτογενή τομέα, πάντα με την στήριξη του κράτους, ώστε να δούμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης από την οικονομική κρίση που μας μαστίζει σήμερα".

 

20 Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν. Ποια θα είναι η θέση σας;

"Ναι είναι αλήθεια ότι οι εκλογές πλησιάζουν, μα τα προβλήματα του δήμου είναι ήδη εδώ. Εγώ προς το παρόν ασχολούμαι με αυτά. Οταν έρθει η ώρα, θα σκεφτώ πώς θα ενεργήσω για την συνέχιση ή όχι της ενασχόλησής μου με τα κοινά".


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Λεωνίδας Φίλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 14 Σεπτεμβρίου του 1982 και μένει μόνιμα στο Διαβολίτσι. Είναι απόφοιτος του 2ου κύκλου ΤΕΕ μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτου και απόφοιτος ΤΕΣ Μηχανολόγος. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται επιχειρηματικά με την κατασκευή μεταλλικών κτηρίων και γεωργικά μηχανήματα.

 

Εχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος του νεοσύστατου Δήμου Οιχαλίας και είναι αντιδήμαρχος.


NEWSLETTER