Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2014 08:27

O Διονύσης Ατζαράκης στην "Ε": "Το να κάνεις τον κόσμο να γελά είναι τεράστια ανταμοιβή"

"Το να κάνεις τον κόσμο να γελά είναι τεράστια ανταμοιβή" λέει ο Διονύσης Ατζαράκης, που θα βρεθεί τη Δευτέρα το βράδυ στο Vino Bango Tapas Bar στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, για να παρουσιάσει μια ... μαγική παράσταση stand up comedy, που θα συνδυάζει την κωμωδία με την τέχνη της μαγείας, αφού μαζί του θα είναι ο Illusionist Κωνσταντίνος Καρυπίδης, δηλαδή ο γνωστός μάγος Cary Novel!

- Εχεις σπουδάσει Επικοινωνία και ΜΜΕ, σκηνοθεσία, Υποκριτική και Media Governance (MSc, London School of Economics). Προφανώς σε ενδιέφερε πάντα η επικοινωνία με τον κόσμο;

"Νομίζω πως ναι. Και επειδή με ενδιέφερε πάντα, μέσα από τις σπουδές προσπαθούσα να βρω τα εργαλεία για να το κάνω σωστά. Και αφού ξεμπέρδεψα απ’ τις σπουδές συνειδητοποίησα ότι τα πιο ουσιαστικά εργαλεία τα αποκτάς δουλεύοντας. Κλισέ συνειδητοποίηση αλλά ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Θα προσπαθήσω να αποφύγω τα κλισέ για την υπόλοιπη συνέντευξη. Δε θα αναφέρω το «πανεπιστήμιο της ζωής».

- Πως προέκυψε να ασχοληθείς επαγγελματικά με το stand-up comedy;

"Περιμένεις να ακούσεις την κλασική ιστορία, πως ήθελα να γίνω γιατρός αλλά οι γονείς μου με πίεσαν να γίνω κωμικός. Η αλήθεια είναι όμως πως από μικρός είχα την ψευδαίσθηση ότι μπορώ να είμαι αστείος. Οπότε προσπαθούσα και δούλευα προς αυτή την κατεύθυνση όπου κι αν βρισκόμουν.  Είμαι σίγουρος ότι γινόμουν ενοχλητικός αλλά όσο περισσότερο αφιερώνεσαι σε κάτι, αναπόφευκτα γίνεσαι και καλύτερος σ’ αυτό.  Άρα κάποια στιγμή που δεν ήμουν πια τόσο ενοχλητικός στους γύρω μου και αφού είδα ότι με έκαναν ακόμα παρέα, σκέφτηκα να κάνω το επόμενο βήμα, να γράψω ένα κείμενο και να πάω για οντισιόν στο μόνο comedy club που υπήρχε το 2007 στην Αθήνα, στις «Νύχτες Κωμωδίας» της Λουκίας Ρικάκη. Και κάπως έτσι έγινε η αρχή."

- Αλήθεια, είναι ένα δύσκολο είδος τέχνης;

"Σίγουρα δεν το λες εύκολο. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά με την κωμωδία μετά από μια μακρά θητεία ως «ο αστείος της παρέας» είδα ότι έχει τεράστια διαφορά να κάνεις τους φίλους σου να γελάνε, με το να κάνεις ξένους να γελάνε. Το stand-up είναι ένα είδος που απαιτεί τρομερή αφοσίωση και δουλειά ώστε να μπορείς να κάνεις τα κείμενα σου όσο μπορείς πιο αποτελεσματικά και πιο αστεία. Και φυσικά υπάρχει πάντα το απρόοπτο της σκηνής. Όλα μπορούν να συμβούν και πρέπει να είσαι διαρκώς σε εγρήγορση. Αλλά απ’ την άλλη το να κάνεις τον κόσμο να γελά είναι τεράστια ανταμοιβή οπότε αξίζει τον κόπο."


-Στο Λονδίνο διακρίθηκες σε διαγωνισμούς stand-up comedy ενώ απόσπασμα παράστασής σου έπαιξε στο BBC Radio 2. Μάλλον εκεί το "κατέχουν" το θέμα. Στην Ελλάδα τι γίνεται;
"Ισχύει ότι το κοινό στην Αγγλία είναι πολύ πιο «εκπαιδευμένο». Το stand-up εκεί αποτελεί έναν απόλυτα δημοφιλή τρόπο διασκέδασης και ο κόσμος αντιλαμβάνεται και συχνά ζητά έναν πιο εξειδικευμένο τρόπο κωμικής γραφής. Στην Ελλάδα αντίθετα, το stand-up για πολλά χρόνια ήταν εντελώς εναλλακτικό και απευθυνόταν σε περιορισμένο κοινό. Ευτυχώς όμως τα τελευταία χρόνια σημειώνεται σημαντικότατη άνθιση στο είδος. Οι παραστάσεις πληθαίνουν το κοινό αυξάνεται δυναμικά και η ποιότητα στο είδος βελτιώνεται συνεχώς." 

- Είσαι ένας από τους ...ΠΕΔΕΣ στον ALPHA, και πίνεις μπύρες... στο Χριστουγεννιάτικο διαφημιστικό της Amstel. Προφανώς απέκτησες μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τη δουλειά σου;
"Είναι θετικό από την άποψη ότι μια μερίδα του κοινού μπορεί να έρθει σε μια παράσταση stand-up στην οποία υπό άλλες συνθήκες ίσως να μην ερχόταν. Το πιο ευχάριστο είναι όταν κάποιοι μου λένε πως ήρθαν χωρίς να ξέρουν καν τι είναι το stand-up και πως φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Προσπαθούμε συνεχώς με τις παραστάσεις μας να δώσουμε μια όσο γίνεται πιο θετική εικόνα για το είδος. Πράγμα που συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη και πολλή δουλειά από την πλευρά μας."

-Στην παράστασή σου στην Καλαμάτα τι θα δούμε;

"Θα δείτε μια παράσταση που συνδυάζει την κωμωδία με την τέχνη της μαγείας και των ψευδαισθήσεων από τον ταλαντούχο Illusionist Κωνσταντίνο Καρυπίδη. To stand-up κομμάτι μιλά για όλα όσα αφορούν και ταλαιπωρούν εμένα και όλους μας: την καθημερινότητα, τις σχέσεις, τις εμμονές, τα πάνω και τα κάτω μας!"


* Ο Διονύσης Ατζαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Δεκεμβρίου 1985. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ (Καποδιστριακό), Σκηνοθεσία (Σχολή Σταυράκου), Υποκριτική (Ίασμος/studio NAMA) και Media Governance (London School of Economics). Σήμερα περνά το χρόνο του κάνοντας παραστάσεις stand-up comedy σε Ελλάδα και Αγγλία, γυρίζοντας ταινίες μικρού μήκους και φτιάχνοντας κόμιξ. Επίσης τηλεοπτικά συμμετείχε στην εκπομπή "ΠΕΔΕΣ" του Alpha και στο εορταστικό διαφημιστικό γνωστής μπύρας!